Stressz és az idegrendszer állapotának mérése az Apple Watch segítségével – bevezetés a HRV világába

Eredetileg itt jelent meg: Stressz és az idegrendszer állapotának mérése az Apple Watch segítségével – bevezetés a HRV világába - Szifon.com

Több mint egy éve kezdett el igazán foglalkoztatni a stressz kezelése és menedzselése, aminek nyilván számtalan oka volt, munkahelyi változások, családi okok, közben ugye a Covid miatti hírek, bezártság és még sorolhatnánk. Nyilván mivel nagyon szeretem a kütyüket, illetve mérni a dolgokat, adott volt, hogy ahhoz, hogy bármit javítani tudjak a közérzetemen, először meg akartam…

HRV éves átlag 42 :tired_face: . Amúgy a régi apple watchon be lehetett állítani menyi Légzést akarok percenként. Mondom én, hogy lassan mindenkit Wim Hof-ozni fog. :sunglasses:

Nekem úgy tűnik, hogy ha valaki éjszaka is hordja az óráját, akkor jóval kedvezőbb HRV érték fog kijönni. Megnéztem a sajátomat és azt találtam, hogy a legjobb akkor volt amikor elaludtam a kanapén órában és hajnal kettőkor megmérte :star_struck:

Komolyan kérdezem, hogy a HRV érték szerinti besorolás Apple Watch specifikus (azaz figyelembe veszi, hogy éjszaka az emberek 98%-a nem hordja) vagy ez egy általános 24 órás mérésre vonatkozó szakirodalmi adat?

Amúgy köszönöm a cikket tényleg elgondolkodtatott.

A 98%-os adat honnan van?

Sziasztok! Nekem a 6 hónapos átlag 42 :grimacing: És éjszaka is rajtam van!

Érdekes ez a funkció, legtöbbszőr órával alszom, aw5, éves átlag 25 szivfrekvencia. Viszont speciális a munkahelyem (magasban történő munkavégzés) elég komoly évente az orvosi vizsgálat, decemberben volt az utolsó, semmi problémát nem találtak, szerencsére, ahogy elötte sem.
Szerintem ez a funkció abszolút rosszul működik.

Ne rontsad el a kedvüket, de szerintem sem. Azoknál akik szinte egész nap olyant csinálnak, ami fokozott figyelmet igényel, ott gondolom a leírtak alapján, hogy alacsony marad az értéke ennek a HRV-nek átlagosan. Pláne ha még eredendően nem is alszik sokat, mert elég a 6 óra. Igaz írta is, hogy sok minden függvénye az érték, csak hát ezek fényében, ez sem mérvadó az emberek nagy hányadának. Akkor meg minek is?

@HUNFreedom nem tudom olvastad-e a második cikket, de az Apple Watch csak egy adat, a többi sokkal több információt mutat. A HRV mutathatja azt hogy nem vagy egészséges, de inkább egyfajta információt ad, hogy milyen a szervezeted. Nyilván lehetsz egészséges ezzel a HRV-vel is, ezt senki sem állította, hogy nem, de itt a kérdés az, hogy Te szeretnél-e javítani rajta vagy nem érdekel az egész mert valaki azt mondja egészséges vagy.

és akkor el is érkeztem @gunar hoz. :slight_smile: Szóval van egy Ford tranzitod, 20 éves. Megy, teljesen elvagy vele, azt mondja a szervizes is hogy minden rendben van. De nem szeretnéd kipróbálni, hogy mi lenne ha mondjuk 20 helyett 10 éves lenne. Picit bügykölni rajta megnézni jobban megy-e ha más üzemanyagot kap, ki lenne tisztítva minden nap, stb… Ilyen a szervezeted is.

Srácok van egy adatotok, amire azt mondják EZ VAN, ezzel kell élni. Ez nem igaz. HA akarjátok tudok rajta javítani, lehet nem kell, de BAJT NEM OKOZTOK azzal hogy foglalkoztok vele. :slight_smile: A cikk lényege ez, nem az hogy baszki nekem ilyen életem van ez van. Ha szeretnétek ezen javítani, nem biztos hogy kell, de ha szeretnétek picit több energiával ébredni esetleg jobban aludni stb, ÉS EZT MÉRNI AKARJÁTOK akkor HRV erre van. :slight_smile:

Mi a fentiek miatt csináljuk, vagy sikerül vagy nem. Daninak sikerült 1 év alatt 3x annyi energiája lett ugyanazzal a munkával, ugyanúgy dolgozva. Valahol tehát működhet. Én lusta ember vagyok egyelőre csak méregetem Why not alapon.

Detto! Amugy a tranzitom sajnos már régen volt 20 éves :smile: amikor 30-35 volt azt most is bevállalnám, csak az asszony nem.( - :innocent:x3 ) Szóval igen értem én csak nem működünk egyformán, még akkor sem ha ezt próbálják belénk sulykolni évszázadok óta az orvostudományt tanult emberek és a média, meg a mindenki aki pénzt akar lehúzni az emberekről, csak mert félnek a betegségektől nagyon. De elég régóta látom, hogy nem annyira vagyunk egyformák ilyen téren sem, sőt marhára különbözünk egymástól még “működésben” is. Ami pl nekem teljesen természetes dolog napi szinten, az lehet a legtöbb embernek érthetetlen és használhatatlan, ezt a tapasztalat mondatja velem, csak hogy világos legyen, én nem szoktam még megfázni sem, csak elvétve, sosem kaptam még el semmit senkitől, ez gondolom genetika, de amikor véletlenül megfázom, akkor kb 3 nap és semmi bajom, csak a szokásos forró dolgokat kell kerülnöm, mert az beteggé tesz, pl a tea, stb amiket a legtöbben ilyenkor isznak, nekem ami rendbe tesz, a mindig hűtött italomba még teszek jeget is és gondolom kifagy a bacilius és minden vírus is belőlem, mert eddig ez 100%-os nálam, az Aspirin-C port is ami a max. nekem gyógyszerekben, jegesen iszom. Tudom mondták nem vagyok normális, de ez van, a szokásos gyógymódokat is teszteltem, na taknyom nyálam egybefolyt napokig, majd a megszokott nekem jó “terápia” reggeltől estig rendbe tett . Biztosan nem én vagyok csak aki másképp műxik mint a sokak, de ez a HRV nálam több éves átlagban csak 20-30 közötti néha megy 50 fölé és ez van, ja és ha 6 óránál többet alszom indokolatlanul, akkor az sok. Persze lehet valami bajom is, de folyamatosan és semmi orvosi vizsgálat nem tudja kimutatni, (voltam páron kb 5-10 évente, most 57 leszek a nyáron), mindig minden ok. Szóval valami sántít, persze lehet nálam, majd ha kiderül megírom hol volt a hiba. Ígérem! :smile:

Értem én az elvet, különböző szenzor adatokból összeállít az ai egy számot, jelen esetben HRV néven.

Azt furcsállom hogy ez az érték miért lett ennyire alacsony, holott amennyire csak lehet figyelek az életvitelemre.

40 évesen máshogy látom a dolgokat mint 20 évesen, nem dohányzok, nem iszok alkoholt (5 éve egyiket sem, teljesen zero) 1 liter étolaj nálunk 1 évig kitart, étkezésre is kellő hangsújt fektetünk a családban, havonta egyszer gyorsétterem, cukros-zsíros ételek szinte 0, túlsúly nincs, alvás átlagban 8-9 óra. Munkám miatt a fizikumomra sincs panaszom, mivel sokszor magasban dolgozom (eleve elfáradok) kipihent vagyok ébredéskor legtöbbször, néha bezavar egy-egy front, szerencsére jó az alvókám.

Ezek miatt lepődtem meg nagyon, mikor ránéztem HRV értékre, kollégámnak is alacsony ez a szám, megkértem nézze meg, életvitelünk hasonló.

Nyilván valami alapján kalkulál, de minden stressz faktort nem tud az ember kizárni (pl. autovezetés (Bp).

Ezek alapján az gondolná az ember hogy mindent lehető legjobb tudása szerint csinál, tudatosan, emiatt nem tudom hova tenni az eredmény.

Tévedhetek is, ahogy az ai is, de nekem még mindig nem kerek mi alapján kaptam az eredményt és mi az amin ennyire durván változtatnom kellene.