Termosztát elektromos fűtéshez (HomeKit)

A házunk szigetelése során tervezem kihajítani a még megmaradt gázkonvektort, ezzel leginkább helyet és a napelem miatt gazdaságosabb megoldást választva.
Sajnos a belső felújítás során a padlófűtés nem került szóba, ezt utólag már nagyon bánom, így mennyezeti infrapanelekkel tervezem megoldani a csendes és helytakarékos fűtést.
Az infrapanelhez viszont termosztát kell és ebben szeretnék segítséget kérni.
Homekit képes termosztátból rengeteg van, Homebridgedzsel még több (ez se lenne gond), ugyanakkor ezek többnyire nem kompatibilisek az elektromos fűtési megoldásokkal és teljesítménykapcsolót kéne mögéjük építeni, meg saját tápegységet, amiket viszont elkerülnék.
Az elektromos fűtésekhez itthon elérhető Wifis termosztátok, amiket találtam, annyira noname kategóriát képviselnek, hogy ugyanazt a terméket 5-6 különböző “márkanév” alatt is megtalálom, nemhogy Homekit, de Homebridge integrációról sem beszélhetünk esetükben. Ebből adódóan az integrációtól függetlenül sem szívesen venném meg őket.
Van esetleg valakinek ilyen irányú tapasztalata? Milyen termosztáttal lehet egyszerűen Homekit-képessé tenni az elektromos fűtési rendszert?

Hát ha még nem vettél paneleket, nekem van pár ismerősöm és ők megcsináltatták az infra fűtést és azóta köpködnek rá, mert nem hogy nem gazdaságos nekik, hanem meleget sem ad ahogy várták. Szvsz jól nézz és kérdezz körül hátha van ismeretségben ilyen.

Egyrészt egyetértek @gunar -ral én sem hallottam jókat az infrapanelekről, de most ettől tekintsünk el.

Szóval itt egy olyan relé (kapcsoló) kell, ami méri fogyasztást. Általában ezekben a relékben már van hőmérő is, de nem ideális helyen lesznek, ahhoz hogy használd. Panelenként kéne 1db.

Meross Smart Wi-Fi kapcsoló mondjuk ez. Ez után kell neked egy hőmérő, ami nem 15 percenként reportol, ez jó kérdés melyik lesz jó. HomeKit-ben nem ismerek olyat, ami mondjuk percenként közölné a hőmérsékletet, biztos van ilyen, de én nem tudom.

Utána pedig már csak programozás kérdése.

Ettől függetlenül én nem a HomeKit-re bíznám a fűtésvezérlést. :slight_smile: Hanem rendes okosotthon rendszerre, és akkor már több opciód is van.

Köszi a válaszokat. Rosszakat én is hallottam róla, sőt tapasztaltam is, de ezekkel kivétel nélkül rosszul vagy egyáltalán nem szigetelt házakban találkoztam, ahol nem is értettem mire gondolt a költő, amikor elektromos megoldást választott. Viszont találkoztam nagyon jól működő kivitelezésekkel is, és ott messze kellemsebb volt, mint bármelyik radiátor vagy klíma.

Igazából nekem nem Wifi relére van szükségem, hanem wifis termosztátra, pont amiatt amit írtál :slight_smile: A házibarkács termosztátomra bár nagyon büszke lennék, de biztosan nem lenne a leghatékonyabb​:smiley: Alapvetően a lényeg az lenne, hogy ne egy n+1. nyílván döglassú, instabil, stb. alkalmazáson keresztül kelljen vezérelnem, hanem a Home appon keresztül, mint egy csomó más eszközöm. Nem az automatizálás esetemben most a kulcs, hanem a távoli elérés.

Nem nagyon léteznek ilyen thermostatok, amik HomeKit-képesek is. A jó megoldás a fenti. Nem az all-in-one, mert azzal csak a bajod lesz.

nekem Netatmo van, az nyilván akkor jó, ha minden fűtési zónába teszel egyet. nekem csak 1db van, mert az egész fűtés 1 körön van, így mindegy. szabályozgatni nem szoktam, be van állítva nappali és éjjeli hőfokra, és ennyi. plusz még annyi van, hogy bár maga a termosztát elvileg felkapcsolná a kazánt, de abban van saját hőfokszabályozás, és ha a víz hőmérséklete már X fok feletti, akkor addig nem kapcsol fel, míg alá nem hűl, így a végén a statisztika nem pontos, mert ugye a termosztát szerint több ideig volt aktív a fűtés, mint ténylegesen.

Pont az all-in-onet keresem mert azzal nem lenne semmi bajom, minden más csak hibafaktor :slight_smile:
Csorog a 230 be a termosztátba, ha a beállított hőfok alatt van a mért hőmérséklet kapcsol, ha eléri, vagy fölötte van szakítja az áramkört és így müködteti a panelt. Ennél nincs egyszerűbb és biztosabb, egy kismegszakító, egyetlen plusz kötés a rendszerben. Ennél csak az lenne egyszerűbb ha magában a panelben lenne a termosztát, de az egy mennyezeti panelnél nyílván örültség lenne.
Minden más csak bonyolitja. @Jadeye által ajánlott Netatmoval is meg lehet oldani, csak kicsit több macera, több kockázat.

Sztem ez megoldható pl egy MCOhome thermostattal. Itt a probléma a HomeKit-képesség. Mert ezek a thermosztátok alapból csak Z-wave-esek vagy ilyesmi. Szóval kéne hozzá egy központ, ami HomeKit-képessi teszi őket.

Mondjuk én magamnak ha ilyent szereltetnék, tutira vezeték nélküli lenne és minden helyiségben a saját fűtőelemeit szakítaná az áramkör a termosztát által távvezérelve. Amugy is a hagyományos radiátoros fűtést is úgy építeném meg, mert hülyeségnek találom, amikor a radiátor szelep méri is a szoba hűfokát, persze ott tapasztalati úton lehet jót beállítani nagyjából. A központi termosztát meg szvsz leginkább a múlté.

Köszi, gyors utánanéz alapján ez járható, kicsit többet kell mókolni a Pi-n, de azt túlélem. Köszönöm.

@gunar nem központi termosztátnak keresem, egyetértek, az a múlté. Ez egy utolsó, még gázzal fűtött szoba (konyha), ő kap saját termosztátot. Csak sehol se használok máshol infrát, a többi eszköznél mind van saját vezérlő.