Teszt: Apple Pro Display XDR – a tökéletes Pro kijelző, vagy mégsem?

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2020/02/25/teszt-apple-pro-display-xdr-a-tokeletes-pro-kijelzo-vagy-megsem/

Személy szerint nagyon régóta keresem már a “tökéletes” külső kijelzőt, így amikor az Apple bemutatta a tavalyi WWDC eseményen az új Pro Display XDR kijelzőjét, tudtam, hogy mindenképp ki akarom majd próbálni. Alapvetően nincsenek nagy igényeim kijelző tekintetében, igazából csak az iPhone, iPad Pro kijelzőjéhez minőségben a lehető legközelebbit szeretném megkapni egy minimum 27″-es méretben.…

Jelenleg három paneltípus létezik, amiből monitort lehet gyártani. Az Apple az LG IPS paneljét választotta, melynek natív kontrasztja 1.000:1. Ez elég ramaty érték, ezért kellett a local dimmingot bevetni, ami nyilvánvalóan jár negatívumokkal, hiába tartalmaz sok zónát.
A fényerő érdekes kérdés. Ha színhelyesen akarsz dolgozni, akkor valamennyire sötétnek kell lennie, akkor viszont egy ekkora monitor normális nézési távolságból 1.000 nittel kiégeti a szemed. A 75-ös tévém tud kalibráltan 800 nitet, de gyakran szó szerint fájdalomküszöbön túli élményt ad. Nem véletlen, hogy a legkomolyabb HDR-es projektorok sem tudnak 100 nitet sem, egyszerűen akkora méretben (2-3 méter) így is kifejezetten zavaró. Az említett Sony monitor videóra van, ott csak azért van szükség az 1.000 nitre, mert azon készítik a mastert, ott azt kell látni, ami a végeredmény. De Photoshopra, programozásra felesleges. Azt nem tudom, hogy az Apple monitor mit csinál, ha HDR-es videót vágsz, tehát egyszerre látszik a videó és a kezelőfelület. Ha akkor sem vált át HDR módba az baj.
Léteznek már OLED monitorok, de a terjedésüket jelentősen gátolja a technológiai sajátossága, hogy a statikus megjelenítést nagyon rosszul viseli, konkrétan beég. Sajnos el kell fogadni, hogy jelenleg nincs megfelelő technológia arra, hogy jó monitorokat lehessen gyártani. Talán a Samsung micro-LED-je lehet majd jó erre nano méretben, de ez -ha jól tudom- még fejlesztés alatt sincs.

Azért ezek elég hajmeresztő dolgok, amiket írsz. Ilyen hibákat negyed ennyibe kerülő monitortól sem fogadnék el, nemhogy egy 2 milliós darabtól.

Ez így ultragáz.