Új designnal érhető el az iCloud.com béta verziója

Eredetileg itt jelent meg: Új designnal érhető el az iCloud.com béta verziója - Szifon.com

Ha ellátogatsz a beta.icloud.com oldalra, akkor már most kipróbálhatod, hogy hogy fog kinézni az Apple felhőszolgáltatásának főoldala a jövőben. Sajnos a webalkalmazások funkcionalitása nem bővült, csak a főoldal és a profil oldal kapott egy ráncfelvarrást, ennek ellenére érdemes lehet megnézni, hogy min dolgoztak Cupertinóban. Az iOS 14 elhozta a widgeteket a főképernyőre, így már jó…

Fél-offtopic, de az még menőbb lett volna, ha Venturában sikerül megoldani az iCloud (Fotók, stb) felhasználóbarátabb (de legalábbis érdemben használható) implementációját (hogy populista legyek, akár az Üzenetek 3D-időutazós emojijainak bővítésének fejlesztését is elhalasztva cserébe).

Majdnem 1 TB-nyi fotom van iCloud Photosban. Milyen problemakat kellene tapasztalnom?

Az emojikat nem az Apple fejleszti.

Nos, nekem csak pár gigabytenyi, de

…mondjuk böngészőben Gmailben próbálj becsatolni egy képet az iCloudból a 2 évvel ezelőtti gobusztáni kirándulásodról (amely iCloudot amúgy előrelátóan mappákba és albumokba szervezted)…

Üzenetek:

  • Az Üzenetek alkalmazás SharePlay funkciójával üzenetváltás közben is nézhet filmeket, hallgathat zenéket stb. a barátaival együtt

(A macOS Ventura frissítéseinek újdonságai - Apple Támogatás (HU))

Nincs gmailem, de cmd+c/cmd+v nem mukodik? Photos elindit, kepet kikeres, nyom ra egy cmd+c, majd a level irasakor nyomsz egy cmd+v-t?

Nem, az iCloud Fotókból nem igazán kényelmes másolgatni képet (különösen olyan rendszerbe, amely fileselectort, és nem clipboardot alkalmaz), ráadásul a float menü sem tartalmazza.

Másrészt az odáig rendben, hogy vannak kendács megoldások egy előfizetéses, rendszerbe integrált szolgáltatás felhasználóbaráttá / használhatóvá tételére, csakhogy az volt a felvetésem, hogy adott esetben egy sprintnél felmerülhetne két üzetenetek pimpelgetés között / helyett az előfizetéses, rendszerbe integrált szolgáltatások felhasználóbaráttá / használhatóvá tétele is…

De miert szivatod magad fileselectorral? Milyen klienst hasznalsz, ami nem tud clipboardbol kepet/csatolast berakni? Most direkt kiprobaltam. Mukodik a CMD+V siman, Apple Mailben beallitott Google fiokkal, Thunderbirdben beallitott Google fiokkal es Safariban, a mail.google.com -on is. Tekintve, hogy az iCloud Photos-ban levo kepeid nem manifesztalodnak filekent, igy nem is fileselectorral kellene berakni. Vagy ha mindenaron “filet” akarsz beloluk csinalni es ragaszkodsz a file requesterhez, akkor huzd ki a desktopra es tallozd be onnan. Egyebkent, a drag n drop is mukodik azokban a kliensekben, amit az elobb emlitettem, tehat siman behuzhatod a kijelolt kepeidet a Photos-bol a szerkeszto ablakba.

Ez egy példa volt,

Nem csináltam stat-ot, de simán azt gondolom, hogy a weben található formok 90+ %-a nem támogatja a drag’n’drop file upload technikát (ez jellemzően nem a browsertől függ).

Továbbá a pasztakópé, húzd ki desktopra, stb. kb. annyira elfogadható alternatíva egy rendszer-integrált (előfizetéses) szolgáltatás használatához, mint a szigszalag meg a purhab használata szinte mindenre is.

(A képek (azaz a file-ok) mellesleg “manifesztálódnak” file-ként, tokkal, vonóval, inode-dal, ahogy kell, eleve unixról beszélünk, másrészt helyet foglalnak az eszközön, harmadpediglen meg működnek fileselectorral :slight_smile: )

Tehat azt akarod mondani, hogy a majd 1 TB-nyi cucc, ami fenn van, az iCloudban nalam, az mindegyike elfer a gepen elfoglalt 18 GB-ben? :smiley: Majd csak akkor lesz neki, a filerendszeren tallozhato manifesztacioja, ha a photolibraryd letolti. O pedig csak akkor kezdemenyezi a letoltest, ha erre szukseg van. Szukseg pedig akkor lesz, ha valami ezt requesteli. A request pedig johet barmilyen 3rd party apptol, aki kert hozzaferest, de johet magatol a Photos apptol is, de johet, a “Open File:” dialogtol is, ha mediatartalmat tallozol. Majd ugyonez a photolibraryd fogja dobni a cachet is, ha mar nem kell a local copy. Ezert szurke iCloud Library eseten a “show referenced file in finder” opcio.

A nem megy a drag n drop dologra nem tudok mit mondani, mert mar kb 20 eve drag n droppal toltok fel fileokat. Ahol kulon megirtak, ott ugye a dropzoneon belul elengedheted, ahol nem irtak, ott a file requester choose file gombjara huzom. Ez is mukodik kozvetlenul a Photos appbol is.

En soha nem tallozok a filerequesterben sem. Ha megnyilik a filerequester, akkor abba belehuzom amit fel akarok tolteni, akkor ugye a filerequester odaugrik. Ez mukodik 20+ eve. Ide ugye behuzhatod a filet finderbol (desktopbol), vagy a dokumentumot az ablak cimsorabol, de belehuzhatsz egy kepet is a Photosbol! Akkor a Photos letolti es a requester rogton ki is jeloli a letoltott temporary filet. Tehat a Photos teljesen ugy viselkedik, mintha egy masik Finder lenne.