Várhatóan ezeket tudja majd az október 18-án bejelentésre kerülő MacBook Pro

Eredetileg itt jelent meg: Várhatóan ezeket tudja majd az október 18-án bejelentésre kerülő MacBook Pro - Szifon.com

Az Apple 2 éve nem frissítette a 16 colos MacBook Pro-t és útközben átálltak saját tervezésű chipekre, így viszonylag egyértelmű, hogy mi fog történni jövő hétfőn. Az Apple „Elszabadult” című eseményén lerántják a leplet az új MacBook Pro családról, mely sokak pénztárcáját üríti majd ki. Nézzük meg a legújabb pletykákat és hogy mit tudunk! Dylandkt…

Hat én idáig sem értettem a 8GB alap memóriát.

Tökéletesen elég.

A töltő szerintem megkapja a gigabites LAN portot, mint az iMac esetén. Persze ez csak egy tipp. Jobban fognak érdekelni az M1X paraméterei, és hogy történt-e valami változás a sima M1 restrikcióit illetően. Állítólag lesz 8+2 magja, és végre (!!!) képest lesz 16 GB RAM helyett már akár 64 GB-ot is kezelni.

Ami nekem személy szerint még érdekesebb lenne, azok a következő M1-es restrikciók: dualboot, x86_64 emuláció, Thunderbolt support pl. külső GPU-hoz is. Nekem ezek miatt kérdőjeles inkább a váltás (a RAM-on kívül, persze). Tippre ezek most nem fognak változni. Talán az M2-ben?

Technikailag van eGPU tamogatas. Marmint, ha irsz magadnak drivert a PCI-E hazban radugott videokartyahoz, akkor az menni fog. Nincs letiltva a funkcionalitas. Jelenleg azert mennek a kulso videokartyak, mert van az OSX-ben az adott videokartyahoz driver. Az Apple sok penzt akar megtakaritani, igy nem akar mar $1000-t fizetni az Intelnek a CPU-ert, es nem akar $1000-t fizetni az AMD-nek nVidia-nak GPU-ert, ezert ugy dontottek, ezt a penzt megtartjak es sajat technika kerul a gepekbe. Igy nem is keszult, AArch64-es driver ezekhez a videokartyakhoz. Ha a hackerek eljutnak odaig, hogy az Apple Thunderbolt Controllerehez lesz opensource driver, akkor a fenyek jelen allasa szerint, siman menni fog Linux alatt az eGPU, felteve, hogy van driver. Az nVidia peldaul keszit AArch64-ra Linux kerneldrivert a kartyaihoz (egeszen a 600-as csaladtol felfele, jelenleg), igy ott ezzel nem lesz problema. Szoval ezert kar uj chipet varni, mert ennek a tamogatasa nem a chipen mulik. Pl, ha bedugsz egy AHCI SATA vezerlot a Thunderbolt portba, az azert megy mind x86-64-en es AArch64-en is, mert a /System/Library/Extensions/AppleAHCIPort.kext -ben levo driver, el van keszitve mind a ketto platformra is. A GPU driverek pedig nem. x86-64 hardveres emulaciot tenni sincs ertelme, mert a szoftveres emulacionak is 1-2 eve van meg hatra, aztan ahogyan 4. releasenel tavozott a Rosetta, ugy fog szerintem itt is.

1 kedvelés

Neked biztos elég. Aki pro-t vesz az nem facebook olvasásra fogja használni. Grafikai, 3D renderig-nél mindenképpen kell a nagy memória ráadásul a GPU is abból kap. Persze ha csak nem tévedek :smiley:

restrikciók everywhere :astonished:

Nem tévedsz, de 8GB memória azért sok dologra elég. SŐT!

De ettől függetlenül a 3D rendernél kell, elfogadom.

Szerintem a 8GB-os verzió a háttértárat gyilkolja…

8 GB egy normális OS mellett valóban sok mindenre elég. Most belemehetünk ebbe a játékba, emlékszem, 64 MB RAM-ja volt az első PC-mnek, és milyen jónak számított az 1997/98 környékén! :slight_smile:

Más részről, nekem 8 GB Ram az elsődleges gépemben munkára nem elég. Elárulom, 16 GB sem mindig az. Ha pedig lecserélném az elsődleges eszközömet egy újabbra, kalkulálnék a közeljövő egyre növekvő igényeivel is.

M1 + eGPU ügyben úgy tudom, architekturális korlátok is vannak, nem csak driver okok. Persze, ha az M1X/M2 kap egy olyan (belső) GPU-t, ami versenyképes akár a mostani közepesen olcsó Radeon kártyámmal, akkor részemről ez oké lesz. Nem ragaszkodom ahhoz a nagydarab külső GPU házhoz.

Mit gondolsz akkor a fenti videóról?

Milyen architekturalis gondra gondolsz? Thunderbolt van, igy PCI-E is van, mas nem kell.

szerintem valószínűleg most tényleg kielégít majdnem mindent igényt a 8, és elfogadom hogy minimális előny van csak a 16-on, a legtöbb forgatókönyv esetén. viszont én úgy agyalok, hogy 2-3 év múlva már bőven lehet olyan terület, ahol meghálálja, sőt igényli a 16 gigát. szóval (ebben az esetben), nekem a jövőt biztosítaná a nagyobb kiszerelés. minden iphone-omat a legkisebb tárhellyel vettem, és mindig megbántam alapon… :wink:
vettem egy használt air-t hurcolni, filmezni, stb, 8 giga ram-mal. nagyon sajnálom, hogy nem toltam bele még pár 10e Ft-ot, bőven megérte volna. és tudom, hogy az a 8 giga az nem ez a 8 giga, de szerintem ez a tendencia. ráadásul nem is egetverő összeg a különbség, még ha jelentős is. inkább akkor a tárhelyen spórolok, mert azt lehet külsőleg bővíteni, még ha jobb is lenne, ha benne lenne.
az már csak spekuláció, hogy eladni is könnyebb lesz 3-5, akárhány év múlva a 16-ost, bár nyilván a különbözetet nem fogja visszahozni.

Végülis elmondtad. Driver kéne arm/aarch64-re az érintett videó kártyákhoz, és ha az M1 SoC is meg tudja oldani a PCIe x16 vezérlést Thunderbolt-on keresztül, akkor onnantól az Apple-n múlik, hogy Mac OS-ben engedi-e használni.

de egy külső eszközhöz nem a gyártónak kellene illesztőprogramot biztosítania?

Jobb esetben igen. Akkor, ha érdeke. Vagy ha már érdeke lett, és az érintett platform is lehetővé teszi. :slight_smile:

Jelenleg ugyonazzal a driverrel megy az eGPU, mint az “integralt” dGPU. Az nVidia 10.13 utan nem keszitett mar az ujabb kartyahoz drivert, az Ati/AMD pedig kulon letolthetokent nem is letezett. Az OSX “belso” sajat driverei, mar a 2096-os MacBook Pro-nal is meghajtottak az ExpressCardra kotott eGPU-t.

Azt nem tudom, hogy miert nem keszult 10.14-hez es az ujabbakhoz nVidia driver. Talan mar nem is lehet ilyet kesziteni? A Big-Sur elegge megnyirbalta peldaul a kextekre hasznalhato funkciok listajat. Nem nagyon erdekeltek a kulso driverekz