Velvet: Már Magyarországon is életet mentett az Apple Watch

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2020/01/20/velvet-mar-magyarorszagon-is-eletet-mentett-az-apple-watch/

A Velvet hétfőn osztotta meg Varga Zsolt történetét, akinek a karácsonyra kapott Apple Watch Series 5-je menthette meg az életét. Az Apple még 2018-ban EKG funkcióval is felszerelte az Apple Watch-ot, hogy így növelje tovább az óra egészségügyi és fitnesz kiegészítői mivoltát és azóta sokakon segített, de ez az első nyilvános eset, hogy ez itthon…

Akkor most ez pozitív csalódás. Amikor külföldi történeket olvastam, hogy az óra jelzett, az illető besétált a sürgősségire, ahol azonnal mindenféle vizsgálatokat végeztek, azt gondoltam, hogy na itthon el is hajtanák az embert ilyesmivel. Ezek szerint mégsem.

Lehet nem volt nekem eddig egyértelmű, de ezt a funkciót csak az S5 tudja? Cikkből az jön le számomra, hogy az 5.2-es frissítéssel megy a legújabb órán. Az S4-el mi a helyzet?

Egyébként klassz dolog :slight_smile:

Sziasztok.

Én Németországban élek itt is azonnal komolyan vették annyira ez év január 14-én meg is mütöttek , Nálam veleszületett rendellenesség volt ami 42 évig ki se derült.

Természetesen bárki kérdezne szívesen válaszolok de nálam egyértelmű a saját és a családomnak vásárolt órák márkája.
(Universitäts Herzzentrum Bad Krozingen)

1 kedvelés

Igen csak az 5-ös tudja mert abban van benne a szükséges szenzor, az 5.2-es frissítéssel pedig elérhetővé vált a használata itthon is (előtte talán USA és Kanada volt csak - gondolom valami engedély hiányzott).

Ezt most nem értem. Én úgy tudtam az S4 is tudja.

@Jofejsrac, @Burgatshow, @dokk az Apple 2018-ban, a Series 4-gyel vezette be az EKG-t, tehát már az az óra is tudja az AFib észlelését. a Series 5 eleve watchOS 6.0-val érkezett.

2 kedvelés

Mea culpa. S4-et akartam írni, az van nekem is.

Az a VICC amúgy, hogy már 5. ismerősöm mondja, NEKEM KELL egy Apple Watch Series 5, hallottad hogy megmentette egy magyar életét? Mintha eddig ez a funkció nem létezett volna, vagy nem mentett volna életet… :confused: szomorú és egyben pozitív, hogy a Velvet miatt lett ez népszerű.

Az r=1 felhasználó/olvasó nem olvas olyan szakmai portálokat, mint a 9to5mac vagy a macrumors, esetleg szifon.com, hogy ilyen esetekkel találkozzon. Nincs ebben semmi dráma, az első hazai esetet egy hazai sajtó (bocsánat, Velvet) lehozta, nagyobb audienciát kapott.

Akik meg amúgy is benne vannak a témában, azok már kilószámra találkoztak vele. :slight_smile:

Tudom. Sajnos. :frowning: Nem baj, legalább terjed!

1 kedvelés

Kösz, így okés, csak nekem a cikk félre vezető volt. :slight_smile:

Tudod, hogy mi a szomorú? Hogy aki nem része a felső-középosztálynak, az is életben szeretne maradni, de így esélye sincs. Ha legalább a háziorvosi rendelőkben (Magyarországról beszélek) elérhető lenne egy ilyen pofonegyszerű egy elvezetéses automata kiértékelésű EKG készülék, és minden látogatás alkalmával rákötnék az emberekre, és kiderülnének a problémák, akkor nemcsak azok kapnák meg idejében a szükséges ellátást, akinél beütöttek a milliók, hanem azok is, akiknél nem.

(Amúgy kétségeim vannak afelől, hogy az Afib annyira súlyos állapot lenne, hogy gyakorlatilag a szívinfarktussal azonos sürgősséggel kell kezelni, ha láthatóan vannak olyanok, akiknél évekig tünetmentes ez az állapot, de ezt az orvosoknak kell jobban tudni.)

1 kedvelés

PF eddig is létezett, nem attól fogsz belehalni, hogy nincs ilyen órád. Amúgy egy 3000 fős kis faluban lakom, egyáltalán nem világszínvonalú a háziorvosi ellátás nálunk, de attól függetlenül van egy elég kezdetleges - de a célnak megfelelő - EKG gép. Tudom, mert már feküdtem bent emiatt. A másik dolog, hogy te magad is nagyon könnyen kiderítheted, hogy PF-d van -e éppen vagy nincs? Vagy kitapintod a pulzusod 10-15 mp elég, hogy megállapítsd, hogy szabálytalan a szívverésed vagy sem, vagy megméred a vérnyomásod és a vérnyomásmérő hibát fog jelezni, mert képtelen mérni a szívritmus szabálytalansága miatt. Hidd el, észre lehet venni. Én inkább azon csodálkozom, hogy ehhez kell bármilyen műszer, elég kellemetlen dologról van szó, “sajnos” könnyen észreveszi az ember. Nem a levegőbe beszélek, kicsivel több mint fél év alatt 3 alkalommal volt, ebből 2x kórházban tettek helyre. '18 Novemberben én is túl lettem a cikkben is említett ablációs műtéten a Városmajori Szívklinikán (ez itt a reklám helye :slight_smile:), azóta kopp-kopp nyugi van velem.

Az írásod második részére reagálva, a tartós, 24h-t (de rosszabb eserben 12h-t) meghaladó PF a vérrög kialakulás miatt lehet veszélyes. Nekem sajnos ez a első alaklom után bekövetkezett, “szerencsére” csak a hallóideg környékére jutott el a vérrög amitől azóta a jobb fülemre a hallás nagyjából kalap sz*rt sem ér. Szóval de, veszélyes és mielőbb orvosi vizsgálat szükséges.

(részvétem annak aki ezt végigolvassa :smiley:)

5 kedvelés

Nagyon köszi a válaszod, a családunkban is előfordult már, nem órával vették észre, hanem “rendes” EKG géppel. De hiába lakom én meg megyeszékhelyen, a háziorvosi rendelőben csak egy régi higanyos vérnyomásmérő (mert a doktornő a hagyományosra esküszik) és egy alkalmanként használt pulzoximéter az egyedüli diagnosztikus műszerezettség. Szóval legalább jutnánk el oda a kis 3000 fős falu szintjére mindenütt, és akkor oké lenne minden. Persze hagyományos eszközökkel is meg lehet hallani/tapintani, ha valaki odafigyel erre.
Részvét a hallásromlás miatt, rosszabbul is járhattál volna…

1 kedvelés