Wifi eldobálás probléma

Sziasztok! Látom, hogy korábban is volt hasonló téma, de megpróbálom, hátha azóta valaki talált megoldást. Évek óta szívok vele, hogy az iOs cuccaim eldobálják a wifit - pontosabban a wifi kapcsolat látszólag megmarad, de nem lehet netezni, csak ha a vezérlőközpontból bontom/újra engedélyezem a wifit, vagy a repülőgép módot be/kikapcsolom. Egyik tipikus hiba, hogy alvó állapotból felébresztve nincs net wifin, a másik (újabban gyakori) viszont, hogy folyamatos netezés közben egyszer csak megszakad - pl. Instán scrollozva egyszer csak nem tölti be az újabb tartalmakat, vagy insta/youtube video lejátszása megakad és nem folytatja, amíg nem kapcsolom ki/be a wifit… :frowning:
Először iPhone 6 csinálta, majd azóta gyakorlatilag minden, ami újabb (iPhone 7, iPhone 8, iPhone XS, iPad Pro 9.7). Az egyik Apple partner szervizbe már bevittem az iPadet, ők azt mondták, nem tudnak ilyen problémáról, de lefuttattak egy hardveres hálózati diagnosztikát és nem hibás a készülék. Több helyen, több különböző szolgáltatóval (T, UPC) és routerrel (fehér UPC álló, a régi és a legújabb T router, a legkomolyabb otthoni Linksys routerek, stb.) is ez a helyzet. iOs újratelepítés, hálózati beállítások alaphelyzetbe állítása, router reset/újrakonfigurálás sem segít). Androidos telefonok, laptopok, stb. nem dobálják el a netet, csak az iOs kütyük.
Sikerült erre esetleg valakinek megoldást találnia?

1 kedvelés

Gondolom ott is az automatikus wifi váltással lehet a bibi sok esetben, mikor nem tudja eldönteni a teló hogy 2.4 v 5GHz-en csatlakozzon (újabb IOS-ek esetén), nálam az szokott idejébe kerülni mikor alvóból felébresztem és nincsen azonnal wifim. Ezt mi nemes 1xűséggel áttestáltuk a routerre, hogy az döntse el mit használjon a teló. A mikrotikben lehet állítani hogy jelerősséget mérjen az eszköz felöl és ha szint alatti akkor a jobbikra tegye azonnal az eszközt, ha egyenlő akkor is kiválasztja amit mi adunk neki (ugye az 5GHz a gyorsabb hát azt) és ezzel kikerültük hogy hezitáljon a teló, pedig az Xs nem lassú, csak ami ezt eldönti benne az soxor “szőke”.

Én direkt máshogy nevezem el a 2.4 és 5 GHz hálózatokat, hogy ne akarjon automatikusan váltogatni a telefon. Van, hogy a 2.4-es wifi profilt törlöm is, hogy csak az 5 GHz-est használhassa, de nem segít. Meg hát az esetek többségében kb. 3 méterre ülök a routertől úgy, hogy fizikailag is rálátok, szóval a jelerősség nem lehetne probléma.

Pedig az lehet mert nálam is kb 3-4 méter közötti és amióta ezt így beállítottuk nem válogat, mert nem a teló hozza a döntést. Igaz ha csak egyet lát akkor ott nem nagyon van miből válogatnia, hát nem tudom.
Az biztos, hogy ameddig a régi routerem volt ami csak 2.4-et tolt, de azt a sarokig az utcában, addig ezzel nem voltak problémáim, utána hogy újabbra cseréltem a gyors wifi és a korszerűsítési hajlamaim miatt, utána lettek ilyen nyűgök és az említett megoldással ez eltűnt, már nincsen neki min gondolkozni

Kipróbálom, hogy csak a 2.4-re engedem csatlakozni, végülis mobilon ritkán kell az 500 MB/s… (bár az lehet, hogy kevés lesz ATV-re streameléshez).

2.4GHz optimális körülmények között 100mbit/s adott esetben elég a 4K-hoz is. Nyilván függ mennyi Wi-Fi van a közelben, illetve milyen csatornát használ a router.

Update: lassan 1 hete 2 különböző helyen/routeren csak 2.4 GHz-en használom a wifit és egyetlenegyszer sem fordult elő a korábban rendszeres szakadás. Szóval a “megoldás” tényleg az 5 GHz mellőzése, bármilyen fura is… Én az 5 GHz megjelenésekor kizárólagosan ennek a használatára váltottam, mert akkoriban panelekben/társasházakban a 2.4 GHz borzalmasan kezdett belassulni, hiszen minden lakásban ezt használta kb. mindenki - fullHD streamelés állandóan akadozott akkoriban nálam 2.4-en. Most meg 5 GHz-en gyakran problémás a stream, 2.4-en meg gyönyörűen megy, nem akad :smiley: Lehet, hogy lassan fordul a helyzet és a 2.4 GHz a terheletlenebb az 5 GHz-hez képest, hiába sokkal kisebb a sávszélessége?
Köszönöm a segítséget!

Az 5GHz-s halozatok terjedese (marmint a jel terjedese) sokkal kisebb, igy sokkal kevesbe talalkozol zavaro tenyezovel (szomszed jele, de akar a szomszed szoba jele is nehezebben foghato, sajat magad is jelentosen tudod arnyekolni, stb.). Nyilvan itt is gondot okozhat a savszelesseg (20/40/80/160 MHz, foleg ha mindenki 1 csatornan nyomorog), de a DFS hasznalata (bizonyos regiokban egyeb jelek is lehetnek ebben a tartomanyban /pl. meteorologiai muhold/, ezert ezeken a helyeken korlatozott a teljesitmeny /ezert kell a megfelelo regiot beallitani az eszkozokon/ valamint kotelezo az eszkoznek csatornat valtania, ha adott jeltipust erzekel. Keszitheto is olyan, zsebben eltero szerkezet, amivel el lehet zavarni az 50-100 meteres korzetben levo AP-kat adott csatornarol) is. Egy biztos, 5GHz-n jelentosen nagyobb az elerheto effektiv savszelesseg, mint 2.4GHz eseten. A halozatot ki lehet ugy epiteni, hogy tokeletesen mukodo es megfelelo legyen (tobb AP, a kornyezetnek megfeleloen behangolt adoteljesitmeny, stb.).

Én is így gondoltam, de nálam (csak az iOs eszközökkel!) a gyakorlat mást mutat… Persze az igaz, hogy ha a 2.4 GHz hálózat teljesítménye lenne nagyobb, akkor az minden eszközön érezhető lenne, nem csak iOs-on. És a folyamatos adatátviteli sebesség (letöltés, speedtest, stb.) is sokkal gyorsabb minden eszközön (iOs-on is) az 5 GHz-en, mint 2.4-en (400-500 MB/s vs 20-70 MB/s). Akkor továbbra sincs ötletem sem a szakadozásra, de legalább 2.4-en nem csinálja.

Sziasztok!
Köszi kámfor a megoldást, néhány hónapja magam is ezt a kérdést tettem fel, csak tizedennyire sem értek hozzá. :smiley: A jelenséget értem, meg hogy a router beállításokkal kell valamit cselekedni… Én is szeretném az én eszközeimet így beállítani, ahogy leírtad!
Valaki le tudná nekem írni nagyon laikus szőke nőnek elmagyarázva, hogy konkrétan mi a teendőm? :woozy_face: A telefon menüjéhez nyúljak, vagy a routert vegyem a kezembe? Hol és milyen gombot kell megnyomni?
Előre is köszönöm! :pray: :slight_smile:

Mindkét irányból meg lehet közelíteni a problémát. Szerencsésebb esetben jelenleg is külön hálózatazonosítót használ a routered a 2.4 GHZ-es és az 5 GHz-es hálózathoz (a hálózatazonosító, vagy SSID az a név, ami megjelenik a telefonodon a Wifi beállításoknál). Ez esetben elég, ha az 5 GHz-es hálózat mellett az i betűre nyomva próbaképp kikapcsolod az “Automatikus csatlakozás” opciót. Így csak a 2.4-es hálózatra csatlakozik majd automatikusan a telefonod - ha mégsem válik be a dolog, bármikor egyszerűen vissza tudod kapcsolni. Az újabb routerek esetén viszont a gyári beállítás gyakran azonos hálózatazonosítót használ mindkét hálózathoz. Ez esetben be kell lépni a router adminisztrációs menüjébe (általában böngészőból 192.168.x.1 IP-címen lehet csatlakozni és meg kell adni az admin felhasználó jelszavát a belépéshez), majd a vezetéknélküli hálózati beállításoknál új nevet megadni az 5 GHz hálózatnak (vagy egyszerűen csak kikapcsolni,de ezt nem javaslom, mert más eszközről azért érdemesebb továbbra is ezt használni) és utána már el tudod végezni a telefonon a fenti műveletet. Ha ez ufóul hangzik a számodra, inkább kérj meg egy családtagot/ismerőst, aki szokott routerekben turkálni, 2 perc alatt meg fogja neked csinálni. Sok sikert!
Update: szakadozás továbbra sincs 2.4-en, streamelés tökéletes, ráadásul a Facetime video is végre tökéletesen működik, pedig jó ideje az is vagy csak agyontömörített ocsmány képpel ment, vagy ki is fagyogatott a kép és a hang is a 2 lakás között, ahol az egyikben 500 MB/s T, a másikban 500 MB/s UPC net van és persze mindkét helyen az 5 GHz-et használtuk korábban. A “vonal” másik végén egyébként MBA-ról megy a Facetime, az továbbra is maradhat az 5 GHz-en, csak a telót kell a 2.4-en használni.

2 kedvelés