Wireless CarPlay egyszerűen, avagy mire használhatod régi iPhone-odat?

Sziasztok!

Harmadik éve vagyok elégedett Carplay felhasználó, egy Pioneer SPH DA-120 készülékem van az autómban. Tökéletesen működik, élvezem, hogy a nagy kijelzőn látható minden, a navigáció, a zene, működik a kéz nélküli telefonálás. Egyetlen egy “bajom” volt csak az egésszel: a Lightning kábel csatlakoztatása, egyrészt maga a művelet “kényelmetlensége” a ki-be szállások miatt, másrészt, -mivel a csatlakoztatás egyben töltés indítást is jelent -, az iPhone akkumulátornak sem tesz jót, ha túl gyakran, rövid időközökkel töltjük.

Mikor végre megjelentek a Wireless Carplay készülékek, arra gondoltam, hogy le kellene cserélni a régit egy új, sokkal kényelmesebben használható fejegységre, de az 1000 USD körüli árak elrettentő erővel hatottak a pénztárcámra. Egy darabig csak álom maradt az upgrade, de néhány hónap elteltével eljött a telefoncsere ideje, és rajtam maradt egy 5 éves, már gyengélkedő akkumulátorral, és Home-gombbal bíró iPhone 5, amit emiatt eladni nem lehetett, költeni meg már nem akartam rá.

Ekkor jött az ötlet: mi lenne, ha a Carplay használatához fixen a fejegységre dugva benne hagynám a régi 5-t a kocsiban - természetesen jól elrejtve. Miután megtaláltam az erre tökéletes helyet, már csak a működés feltételeit kellett kitalálnom: az új telefonomon a személyes hotspot bekapcsolásával a navigációhoz szükséges adatforgalmat biztosítom, - ez ugyanannyit vesz le az adatkeretből, mintha az új telefont használnám. A beszélgetések lebonyolítására pedig egy feltöltőkártyát tettem az 5-be, amire átirányítom a hívásaimat, így a megszokott módon tudok telefonálni, ha épp a kocsiban hív valaki. Sokkal kényelmesebb és elegánsabb, mert az új iPhone maradhat a zsebemben, vagy a középkonzolon pihenve, anélkül, hogy bárhová csatlakoztatnom kellene.

Remélem, nektek is segíthet ez a rövid leírás, ha van használaton kívüli, leharcolt iPhone-otok, ami még ebben a formában tovább szolgálhat. :slight_smile:

2 kedvelés

Köszönjük a tippet, a többiek nevében is! :slight_smile:

Jó ötlet, de az iPhone aksijának semmi baja sem lesz egy 10-15 perces rövid töltéstől. A lítiumos aksiknak az állandó töltés, és a teljes lemerítés árt csak.

Ezzel csak az a baj, hogy ha nagyon elrejted, akkor is elérhetőnek kell maradnia, mert időnként bizony kéri a feloldást. Bár, ha semmi védelmi mechanizmus nincs aktiválva…
Továbblépési lehetőségek:

  • szolgáltatótól “autóskártya” igénylés, általában nulla Ft-ért adják, és ha kiveszed az akkut a telóból, akkor elvileg gyújtásra képes indulni a töltés, amitől a telefon bebootol, felmegy a hálózatra
  • másik előfizetés, aztán a főkártya netje szolgáltató által megosztva a rejtett telefonnal, így nem kell a hotspotot piszkálni
  • nálam amúgy is van beépítve hotspot a kocsiban, a dashcam miatt
1 kedvelés

Szerintem ott mar mindegy :slight_smile:

Na jó, legyen, de ha precízek akarunk lenni, a töltőcsatlakozó sincs így agyonhasználva. Igazából már nagyon untam a sok dugdosást, ez volt a legfőbb motiváció.

Igen, erre én is gondoltam, így olyan helyre tettem, ahol nem látszik, de könnyen elérhető. Ami az autóskártyát illeti, jó őtlet, de céges elöfizetésem van, így sajnos nincs lehetöségem még egy kártyára. Marad a hotspot.

Hívásokra a Handoff nem lenne kényelmesebb megoldás?

nem, mert ahhoz minden eszköznek azonos Wi-Fi-hálózaton kell lennie.

Mindegyik készülék ugyanahhoz a hálózathoz csatlakozik Wi-Fi vagy Ethernet segítségével.

hívás átirányítás: ha nem a kocsiban vagy, akkor a hívásaid nem érkeznek meg a normál mobilodra szerintem, ebből adódóan kérdezem: minden alkalommal állítgatod a telefont átirányításra vagy ezt hogy oldottad meg?