WWDC23: Apple Vision Pro – itt az AR/VR szemüvegek jövője

Eredetileg itt jelent meg: WWDC23: Apple Vision Pro – itt az AR/VR szemüvegek jövője - Szifon.com

Az Apple nem az első MP3 lejátszóval rukkolt elő a piacon, hanem a legjobbal az iPod formájában, ahogy az iPhone sem az első okostelefon volt, de vitathatatlanul a legfontosabb. Hasonlóan forradalmi volt a Mac és az Apple Watch is a maguk idejében. Most ismét megpróbálkozik a cég és ezúttal az AR/VR headsetek és szemüvegek világába…

Én továbbra sem tudom elképzelni, hogy egy nagyon szűk réteget leszámítva ez bárkit is érdekelne. És nem az ára, nem az alacsony felbontása és nem a 2 órás akkuideje miatt, hanem maga a szemüveg kialakítás miatt. Sokszor bebizonyosodott, hogy az emberek nem szeretik a szemüveget. Kényelmetlen viselni, elszeparál a környezettől és a többi. Ha valaki látta a Black Mirror sorozatot, abban volt egy hasonló szerkezet, ami egy kontaktlencsébe volt beépítve. Ha egyszer eljutunk oda az lehet forradalmi, de egyben nagyon sok kérdést felvető dolog (mint a sorozatban). Nekem van itthon PSVR2-es szemüvegem, szoktuk is használni, nem teljesen ismeretlen számomra a dolog.

Több amerikai fórumot is megnéztem, legtöbb helyen irracionálisan magasnak tartják az árát. Persze mint minden újdonság, ez is rettenetesen túlárazott (mint a féltégla mobilok is anno…)
Én nagyon kipróbálnám, és nyilván jó kis játékszer lesz… a véleményem az, hogy csak a 400 milliós belföldi piacukon is fognak tudni annyit eladni, hogy meglegyen a marzs. Tim nem hülyegyerek, bebizonyította az évek alatt, hogy ért a pénzcsináláshoz nagyon. Ki van ez számolva, és nem fognak szerintem bukóval kijönni belőle…
Ami furcsa lehet, hogy kábelekkel vagy kikötve (be lehet ugye dugni konnektorba ha “unlimited” akkuidőt szeretnél - mondjuk nagyon nem is kell menni vele sehová.
A másik ami feltűnt, hogy beszámolók alapján van súlya… mondjuk arra kíváncsi leszek, mit szól hozzá az emberek nyaka pár óra viselet után. (Meg a szemük, az agyuk.)
Az utolsó pedig, hogy mindenütt kb. VR -ról írnak, holott ez sokkal inkább AR… a VR -on nem látsz át, nem is kell. Ezen viszont igen. Szóval ez AR lesz, ahogyan ezt is nyilatkozták a fejlesztéssel kapcsolabna még évekkel ezelőtt.

PS.: kíváncsi leszek lekorlátoz-e, ha autóba ülsz és vezetni próbálsz benne… sok elmebeteg tutira filmet akar majd nézni vezetés közben… :person_facepalming:t2: :roll_eyes:

Azért a PSVR2 ahogy tudom közel sem tud ennyit.

Most először nem tudom eldönteni, hogy drukkoljak-e a sikerének vagy épp ellenkezőleg.
Kb 5 év mire ebből jó esetben tömegtermék lehet (lsd AW). Úgy tűnik, hogy a rendszer technologiailag jól átgondolt, tech funként kalapot emelek előtte. 5-10 év múlva lehet, hogy normális súlyra hozható, stb
De kirázott a hideg amikor a szülinapos gyereket az apuka feje egy 5 literes befőttes üveg zavaros vizéből nézi és fotózza dokumentálja.
Ez az eszköz a jelenlegi formájában (nem vmi spec munka célra, hanem) társadalmi felhasználásra rémisztően elidegenítő és mesterkélt.
Csak egy példa. Lehet FaceTime-olni vele, de ugye nem tudja a saját arcát mutatni az ember vele, erre kitalálták, hogy beszkenelhetem a fejem a gesztusaimal és majd azt mutatja a többi beszélgetőnek…
Szóval szerintem jelenleg emberek tömegei így nem akarnak élni, de nem tudom kizárni, hogy 5-10 év múlva sokak számára éppen ez lesz a természetes. Na pont ez rémiszt meg igazán.
A durva az, hogy ebből a szempontból még mindig jobb ugye mint a FB féle megoldás.

1 kedvelés

ha szükséges, átlátsz rajta (vagyis ha jól értettem, igazából az előoldali a kamerái látnak helyetted, és jelenítik meg a valós környezetet a kijelzőn), ha meg nem szükséges, akkor nem keveri a képbe a valós környezet képét. ténylegesen viszont nem átlátszó a szemed előtt semmi, mint mondjuk a HoloLens esetén.

Akkor hogyan látja a kívülálló a szemét a felhasználónak? Nem hinném oda is tettek kijelzőt ezért.

Valami projektor szerű akármi vetíti az üvegre. Nem lehet átlátszó hiszen a másik oldalról csak két lyuk van, a többi fedett.

Miert okoskodtok ugy, hogy nem neztetek meg a bemutatot? Elmondtak, hogy egy OLED kijelzo van kivul, amire perspektivikusan megfelelore torzitva rajzolja ki a tartalmat. Ha a belul levo szemely latja a kivul levo szemelyt, akkor a kivul levo szemely is latja a belul levo szemelynek a szemet.

2 kedvelés

de, tettek oda is kijelzőt. miért nem nézed meg a bemutatót? teljesen egyértelműen látszik, el is mondják. totál felesleges találgatni, amikor tudható, hogy mi hogy van, hiszen elmondták, még a termékoldalon is külön kiemelik.

Nem tudom, nekem a laminált üveg maradt meg, nem a kijelző. Mivel nem beszélem az angolt, kb csak pár szó szinten, én a youtube-ra és abban az automatikus felirat fordítóra támaszkodva néztem meg, így magyar felirattal.

Azért mert megnéztem, de nem beszélem az angolt és a youtube fordítója ennyit tud, vagy elkerülte a figyelmemet.

Kihalnak a boomerek meg az X-ek es gyokeres valtozas jon.

Mar most latni, csak mivel “meg” van az elobbi 2 korosztalynak ebbe beleszolasa, lassabban megy.

En Y vagyok, de peldaul idegrohamot kapok fonokom “intezzunk el/beszeljunk meg mindent szemelyesen” mentalitasatol. Mas kerdes, hogy muszaj.

1 kedvelés

Azért még az Y gen elsö pár éve még inkább az X genhez tartozik sok téren :slightly_smiling_face: (én is oda tartozok :joy:)

Innenröl kezdve erröl beszétl, hogy egy hajlitott oled kijelzö van benne.

Jó köszi, csak én elsőre az élőt néztem végig, de sajnos ott nem aktiválható még az angol feliratozáshoz az automata magyar szöveg, majd megnéztem még1x pár óra múlva és ott lehet már több más is volt a frissítéssel együtt a fejeben, plusz talán már fáradt is lehettem és elkerülte figyelmemet, v csak simán a fordító dolgozott megint silány módon, ez nem meglepő.