WWDC25: minden, amit a tvOS 26-ról tudni érdemes

Eredetileg itt jelent meg: WWDC25: minden, amit a tvOS 26-ról tudni érdemes - Szifon.com

Sokat elárul, hogy az Apple új OS bemutató oldalán nem kapott külön szekciót a tvOS. Így van, idén nem igazán sikerült túl sok erőforrást fektetniük az Apple TV lelkét adó operációs rendszerbe, a változtatások többsége csak a funkcióparitást hozza el a többi OS-szel, de azért egy-két izgalmas újítás is érkezett. Szaladjunk végig a tvOS 26…

Nem tudom mennyi programozási feladatot jelentene, hogy legyen bitstream audio kimenet, gondolom úgy fél óra. Tehát nyilván nem ez az oka, hogy ez az alap funkció a kezdetektől fogva hiányzik a készülékből. Az már bonyolultabb lenne, hogy a tavaly bevezetett 21:9-es funkció ne egy negyedkész, csúnya és nagyjából haszontalan dolog legyen. Semmi perc alatt lehetne egy ultimate eszköz, de szinte minden ok nélkül tartják a periférián.

A passthrough kerdesed nem igazan ertem mert nalam mukodik es szepen dekodolja is az erositom a DTS-t, DA-t, DD5.1-et.

Ahol nem megy, ott meg az app a ludas, pl. Plex. De akkor is multichannel PCM-ben atjon.

En folyamatosan szivok tvOS 17.4 vagy 17.3 ota az AC3 hanggal. Korabban eleg volt beallitani az audio tulajdonsagoknal, hogy AC3-at kerek, majd szepen kijott az AC3 a HDMI-n, amit “leszedtem” a kabelrol, majd ez optikaval beleszaladt a dekoderbe es minden szolt rendesen. 17.4 ota ez a funkcio bugos. Kb a csak 1080p-s, 4. generacios Apple TV-vel mindig megy, a 2017-es elso 4k-s modellel kb van olyan alkalmazas/scenario ahol megyeget, a 2022-es 4k modellel pedig, egyaltalan nem ment (*). Persze, ezt utoljara tobb mint egy 3/4 eve tudtam kiprobalni.

(*)A nem ment, az azt jelenti, hogy hiaba allitottad be, hogy 5.1 legyen, stereo hang jott ki belole. Illetve, az a film, amire az 1080p-s modell, Netflix eseten azt irta, hogy 5.1, arra semmit nem irt az elso 4k-s modell, es spatialt irt a 2022-es, viszont mind a ketto 4k-s modell stereoban jatszotta le, mig az 1080p-s modell, az rendesen 5.1-vel. A youtubeon fenn levo 5.1-es hanggal rendelekzo samplek csak stereoban jottek ki a 4k-s modelleken es rendesen 5.1-ben az 1080p-s modellen. Ha valami helyi mediumrol probaltam meg 5.1-es AC3 hangsavot tartalmazo mediafilet lejatszani (pl valami dolby digital logos vob/mpeg2/ac3 cucc), akkor az 1080p-n pl. VLC-t hasznalva, rendesen kijott a kontent, mig a 2017-es 4k modellen a VLC menuben direct outputot valasztva osszevissza keverve jott ki stereoban 2 db csatorna az 5.1-bol, nem direkt outputot valasztva (nem jut eszembe a konkret menupont neve) pedig stereo volt, addig a 2022-es modell, minden esetben stereo volt.

A cucc, amivel leszedem a hangot, illetve maga a dekoder is helyesen mukodik, ha pl PC, vagy bluray playerre dugom a HDMI-t illetve pc-be az optikat. Van, illetve volt errol tiketem az Applenal, csak mindig felduhodnek azon, hogy honapokig nem tudom nekik kiprobalni… :smiley:

Viszont, ugy nez ki, hogy ez javitva lett! (nem tudom ellenorizni!)

Szoval, beallitottam az Apple TV-n, hogy Audio Format → Change Format: On majd New Format: Dolby Digital 5.1. Elinditva a Netflixet, az elso sorozatnal amit ajanl (The Survivors), ott mutatja, hogy 5.1!. Viszont ellenorizni nem tudom, hogy tenyle 5.1 jon-e ki belole. A TV hangjan nem veszek eszre valtozast, de siman lehet, hogy a TV ezt visszamixeli stereora.

Még ez oké is, de nekem Dolby Atmos rendszer van itthon, az pedig csak PCM-ben tud kijönni, bitstreamben nem. Ugyanez igaz, minden objektum alapú hangformátumra.

Ezt irtam, hogy nekem is DA erositom van es virit rajta a DA logo ha olyan tartalmat nezek.

Szerk.: nekem automatikus kimenet van veallitva DA tamogatassal.

Vagy MultiPCM vagy Dolby Digital 5.1. A MultiPCM esetén érhető el a Dolby MAT (valószínűleg ezt írja ki az erősítőd), ami PCM+Atmos. Dolby Atmos (vagy DTS-X) bitstream nem beállítható.

Visszavonok mindent: Apple TV 4K: jobb hangminőséget nyújt a tvOS 26 új lehetősége - HaziMozi