Eredetileg itt jelent meg: WWDC25: összefoglalónk és véleményünk az iOS 26-ról - Szifon.com
Ritkán történik olyasmi, hogy az egyik napról a másikra teljesen átalakul az az eszköz, amit a legtöbbet használunk. Legutóbb 2013-ban történt ilyesmi, amikor az iOS 7 borzolta a kedélyeket, de most az Apple ismét erre készül az iOS 26-tal. A szerkesztőségben mindenkinek megvan a véleménye erről – olvasd el, mi mit gondolunk róla, és írj…
Nem tettem még fel. Alapvetően szomorú vagyok, bár a Liquid tetszik, … ez minden. Szerettem volna nem csak design váltást kapni, hanem valami olyat, amik miatt az akkori ígéretek szerint váltani kellett 16 pro-ra. Jó lenne egy őszintébb Magyar (!) összeállítás, miért is érdemes újabb és újabb típusokra átállni, ha nem Amerikában élsz. Elég kevés indok marad iPhone 12-től felfele, szinte semmit nem használhatsz itthon, magyarul meg pláne nem. (most hagyjuk ki a trükközéseket légyszi, ne erről szóljon már 2025 iOs téren, és már az sem érdekel hogy kinek a hibája, meg EU vita)
Világszinten is a Magyar vásárlók fizetnek a legtöbbet ezekért a készülékekért, és elég sokat tettek hozzá Magyarok ahhoz, hogy a szám-tech ma itt tart, ahol. Én átverésnek érzem, belecsapni egy még nagyobb lépésbe, miközben az előző is még erősen béta sokaknak.
Mondom ezt így 35 év Mac szoft-hard javítás, programozás múlttal.
De csak ha a forint összeget nézed, mert ugye a kiindulási összeg az EU-ba kerülés után euróban ugyanaz az övezet országai esetén. Arról nem az Apple tehet, hogy épp milyen az euró-forint árfolyamtengely állása, illetve hogy itthon 27% ÁFA van rajta, vagy hogy mennyi a magyar átlagfizetés.
A fenti cikk az iOS 26-ról szól, aminél a támogatott készülékek közül majd most kieső modellek esetén nem az iOS 26 miatt érdemes bármelyik újabb modellre váltani, hanem mert hardveresen is rengeteget fejlődtek a készülékek azóta.
Ebben az esetben pedig még az sem számít, hogy minket, magyarokat melyik szoftveres újdonságok nem érintenek magyar nyelven, hiszen kivétel nélkül bármit lehet használni angolul.
Sajnos a magyar nyelvi támogatás sok esetben nem érhető el, hiszen még Siri sem tanult meg magyarul, pedig volt rá majdnem 15 éve. Viszont a nagyjából 10 millió magyarnak csak kis százaléka az, aki iPhone-t vagy más Apple terméket használ, így a jelek szerint az Apple szemszögéből egyszerűen nem vagyunk megfelelő méretű vásárlóerő ahhoz, hogy legyen magyar Siri és Apple Intelligence.
Pedig én pont azt vártam volna az AI-tól, főleg ha már összebútoroztak a ChatGPT-vel, hogy ha már önerőből nem tudták/akarták megcsinálni a többi nyelv támogatását az elmúlt 15 évben, akkor lealább a LLM-mel megoldhatták volna (hiszen a legtöbb beszél magyarul is). De ez sem sikerült. Én inkább ezért vagyok csalódott.
Burgatshow +1
Bocs Jadeye, értem a védelmet. de tudom hogy Te is érted.
A rengeteg hardveres újítás nagy része pont azért van, hogy jól fussanak azok az újdonságok, amiket nem használhatok. Apple szinten nem lett volna megerőltető, hogy ezeknek legalább egy része ne legyen nyelvfüggő, vagy jobban kellett volna lobbizni az EU-ban. (bár nagyon úgy érzem, van ott valaki erős ember, aki nagyon Droid-párti fanatik, nekik mindent is elnéz).
Legalább az iPhone tükrözést végig kellett volna már lökdösni valahogy…
Én is vártam, ahogy végre a magyar sirit mert így egy fostalicska konkrétan a telefon. pont olyan dolgokat nem lehet kihasználni ami jól jönne akár CarPlay közben vagy csak egy memó létrehozásában stb.
Ja a belga? A finn? A Dán?
ezt ne tőlem kérdezd, hanem az Apple-től – de továbbra is csak azt tudom mondani, hogy a nagyjából 10 millió magyarnak csak kis százaléka az, aki iPhone-t vagy más Apple terméket használ, és ez valószínűleg nem elég az Apple-nek. az általad említett országoknál pedig biztosan sokkal több az eladott készülék, mint nálunk.
Jadeye!
És így nem is lesz több. A legtöbb nyugat-európai országban sokkal többen használják az angolt (kivéve a franciákat ), mint nálunk, ennek ellenére nálunk kisebb lakosságszámú országok nyelvén is elérhető a Siri.
Két oka lehet:
- Az egyik az, hogy valami Apple fejes utálja a magyarokat.
- A másik az, hogy az Apple nem képes megbirkózni a magyar nyelvvel (ami elég szomorú a Google-val összevetve).
Mindkét eset eléggé felháborító, és természetesen visszahat a magyar eladásokra. Nem véletlenül olvashatjuk állandóan azt, hogy az Apple 1X év után feltalálta azt, amit a Droid már régen.
Pontosan, mert amennyiben lenne magyar siri lehet többen vennék az iPhone-t is, ahogyan esetleg végre lehetne a napi funkciókat is hanggal irányítani és nem kellene írni, csak szólok sirinek csinálja ezt és diktálom, majd szólok sirinek és elindítja azt amit akarok, majd ha az pl egy navi akkor ott is bediktálhatom a címet és tenné ezt végre érintés nélkül végig, na dobna az eladásokon bárhol is. (Ahogy ha lenne olyan csaptelep aminek megmondom hány fokos vizet akarok és zuhanyozom v fürdök és stb-t is tudna, biztosan vennék az emberek és ez csak egy példa a fejemből ilyen kényelmi dolgokra, ami talán 20 évvel ezelőtt fogant meg, v régebben)
Ergo visszatérhetne végre megint az az Apple ami valóban innovatív és elsőként hoz új dolgokat, nem kivárja amit a többiek “tesztelnek” és utána kiadja a saját szája íze szerint.
A harmadik és szerintem a legjelentősebb ok: túl kicsi a magyar piac.
ha a Google Fordítót vesszük alapul, akkor talán nem is baj, hogy az Apple nem tud úgy megbirkózni a magyar nyelvvel, ahogy a Google teszi, mert az még most is messze van attól, ami elvárható lenne.
ha pedig a lakosságszámot nézed, akkor vedd mellé azt is, hogy az adott országok esetén mekkora az átlagkereset, és mekkora az Apple felhasználók száma. ez szinte biztos, hogy nagyobb lesz, mint nálunk.
továbbra is azt tudom mondani: nem vagyunk elég nagy piac az Apple-nek.
És ez egyre csökkenni fog. Ha egy országot nem szolgálnak ki, mást vesznek.
A Google fordító még mindig egymilliószor jobb, mint az iOS beépített fordítója, mert van. Ráadásul egyre javul, látszik, hogy foglalkoznak vele. Pedig nagyjából ugyanott van a székhelyük (legalábbis innen nézve) mégis képesek szinte minden nyelvre fordítani.
Mint ahogyan a Google Maps még mindig jobb, mint az Apple Maps, legalábbis Amerikán kívül.