WWDC25: összefoglalónk és véleményünk az iOS 26-ról

Eredetileg itt jelent meg: WWDC25: összefoglalónk és véleményünk az iOS 26-ról - Szifon.com

Ritkán történik olyasmi, hogy az egyik napról a másikra teljesen átalakul az az eszköz, amit a legtöbbet használunk. Legutóbb 2013-ban történt ilyesmi, amikor az iOS 7 borzolta a kedélyeket, de most az Apple ismét erre készül az iOS 26-tal. A szerkesztőségben mindenkinek megvan a véleménye erről – olvasd el, mi mit gondolunk róla, és írj…

Nem tettem még fel. Alapvetően szomorú vagyok, bár a Liquid tetszik, … ez minden. Szerettem volna nem csak design váltást kapni, hanem valami olyat, amik miatt az akkori ígéretek szerint váltani kellett 16 pro-ra. Jó lenne egy őszintébb Magyar (!) összeállítás, miért is érdemes újabb és újabb típusokra átállni, ha nem Amerikában élsz. Elég kevés indok marad iPhone 12-től felfele, szinte semmit nem használhatsz itthon, magyarul meg pláne nem. (most hagyjuk ki a trükközéseket légyszi, ne erről szóljon már 2025 iOs téren, és már az sem érdekel hogy kinek a hibája, meg EU vita)
Világszinten is a Magyar vásárlók fizetnek a legtöbbet ezekért a készülékekért, és elég sokat tettek hozzá Magyarok ahhoz, hogy a szám-tech ma itt tart, ahol. Én átverésnek érzem, belecsapni egy még nagyobb lépésbe, miközben az előző is még erősen béta sokaknak.
Mondom ezt így 35 év Mac szoft-hard javítás, programozás múlttal.

De csak ha a forint összeget nézed, mert ugye a kiindulási összeg az EU-ba kerülés után euróban ugyanaz az övezet országai esetén. Drról nem az Apple tehet, hogy épp milyen az euró-forint árfolyamtengely állása, illetve hogy itthon 27% ÁFA van rajta, vagy hogy mennyi a magyar átlagfizetés.

A fenti cikk az iOS 26-ról szól, aminél a támogatott készülékek közül majd most kieső modellek esetén nem az iOS 26 miatt érdemes bármelyik újabb modellre váltani, hanem mert hardveresen is rengeteget fejlődtek a készülékek azóta.

Ebben az esetben pedig még az sem számít, hogy minket, magyarokat melyik szoftveres újdonságok nem érintenek magyar nyelven, hiszen kivétel nélkül bármit lehet használni angolul.

Sajnos a magyar nyelvi támogatás sok esetben nem érhető el, hiszen még Siri sem tanult meg magyarul, pedig volt rá majdnem 15 éve. Viszont a nagyjából 10 millió magyarnak csak kis százaléka az, aki iPhone-t vagy más Apple terméket használ, így a jelek szerint az Apple szemszögéből egyszerűen nem vagyunk megfelelő méretű vásárlóerő ahhoz, hogy legyen magyar Siri és Apple Intelligence.