Eredetileg itt jelent meg: WWDC26: az Apple bemutatta a 27-es verziók újdonságait - Szifon.com
Az idei WWDC nyitó keynote-ja jelentősen eltért a korábbi évektől: míg korábban az Apple külön-külön mutatta be az iOS, iPadOS, watchOS, tvOS, visionOS és macOS újdonságait, idén ehelyett a fő újdonságokat vették górcső alá, és csak mintegy mellékes információként említették meg, ha valami plusz funkció vagy módosítás csak adott rendszert érint. Így kissé nehéz részletes…
Nekem nagy csalódás, hogy ismét nem kapjuk meg EU-ban, majd talán valamikor, valamit.
Ha nem imádnám ennyire a Mac-et hagynám is a fenébe, mert számomra ez már-már botrányos mennyire nem teszik bele a munkát. Más cégek hogy tudják megoldani? Vagy csak mert nem azok termékeit használom nem tudok róla, ott sem működnek ezek a funciók?
az új Siri AI az Apple tervei szerint mélyen integrált rendszerasszisztens, amely más alkalmazások helyett is képes műveleteket végrehajtani, üzeneteket kezelni, fájlokat elérni, vásárlásokat kezdeményezni stb.
az EU álláspontja szerint ha az Apple ilyen képességeket biztosít a saját asszisztensének egy gatekeeper platformon (iOS), akkor bizonyos interoperabilitási lehetőségeket biztosítania kell a versenytárs asszisztensek számára is.
az Apple ezt biztonsági problémának tartja, az EU pedig versenyjogi kérdésnek.
ettől függetlenül, ahogy a cikkben is említjük, pont ugyanolyan egyszerűen engedélyezheted a működését, mint régebben az Apple Intelligence-ét.
Ha lemondasz a magyar előfizetéseidről.
Mindettől függetlenül az Apple nem túl tehetséges a magyar nyelvvel kapcsolatban. Egy utolsó, ismeretlen kínai cég is képes magyar nyelvű fordítót csinálni (a Google is természetesen), csak az Apple képtelen rá. Ne mondja senki, hogy a piac mérete, mert egyrészt nálunk kisebb létszámú országok nyelvén van, másrészt például a Google lehajol a fillérekért is, tehát nekik megéri. Viszont az Apple képességét meghaladja ez a feladat.
Az EU-s vergődés a másik dolog. Ebben leginkább egy durcás óvodás szintjén viselkednek. Biztosan megéri nekik lassan elveszteni az európai vásárlóikat, mert szerintem például a franciák nem nagyon akarják angolul használni a cuccaikat. A németekre sem jellemző. Az Apple egyre inkább emlékeztet Trumpra.
De az EU szempontjából ugyan ez volt a store-al kapcsolatba hogy engedélyezniük kellet más store-ok elérhetőségét. Én 2007 óta használok iPhone-t mindenem de még nem találkoztam külső store-al de tovább megyek nem is töltenék le onnan semmit. De az EU és az is elmehet a bús picsába. Addig ne is jöjjenek ezek a funkciók amig Siri nem beszél magyarul, mert hiába tudsz te angolul a leveleid üzeneteid a hírek a névjegyekben szereplő nevek mind magyarul vannak ez miatt nem is tudod használni a funkciókat. Akkor adják az EU-ban olcsóbban a telefont és ha megoldják a problémát biztosítsák az upgrade lehetőségét pénzért.
Gyakorlatilag az EU-s ügyfelek semmit nem kapnak az iOS 27-el, legfeljebb egy kis fazonigazítást. Mi meg még kevesebbet. Egyáltalán minek ez a verzió? Mondjuk biztosan kapunk néhány hibát.
Az EU-s huzakodás kapcsán az Apple-nek el kellene végre dönteni, hogy akar-e az EU-ban forgalmazni. Úgy mellesleg ezért a hátrányos megkülönböztetésért is bírságolhatják. Ha nem akar, akkor úgy járhat, mint a BlackBerry, szép is jó is, de a kutyának sem kell. Egyébként az “újdonságai” alapján előbb-utóbb ez lesz a vége. Úgy tűnik, elfáradtak. Semmi újdonság, legfeljebb némi csicsa. Ami van, az is mástól származik, de azt is sikerült lebutítaniuk.
mármint miről kellene lemondanod? az App Store-on belüli előfizetésekről vagy iCloud, Apple TV, ilyenek? nekem az iCloud magyar Apple-fiókkal van, és csak az App Store-ban használom az amerikai fiókomat, és semmi ilyesmit nem tapasztalok.
mindez nem oldja meg azt, hogy magyarul továbbra sem tud (bár a 27-es verziókban már a chat esetén rákényszeríthető, hogy magyarul válaszoljon, de semmi vezérlés vagy kontextusfüggő dolog nem megy), így aki arra vár, hogy menjen ez is, annak ez nyilván nem jelent előrelépést.
Természetesen az AppStore előfizetésekről. Meg az AppleTV-ben vásárolt dolgaidról. Meg az AppleMusic előfizetésről. Meg az összes olyan szolgáltatásról, amit az AppStore-n keresztül vettél. Nekem van USA előfizetésem is. Amelyik filmet azzal vettem meg, nem látom az AppleTV-n, csak ha átlépek arra az előfizetésre.
Ez már azért is eléggé felháborító, mert egy kifizetett dolog elvileg nem köthető előfizetéshez. De az Apple-nél igen. Elég vicces lenne, ha ugyanezt megvenném DVD-n és nem használhatnám csak Amerikában (mondjuk ezzel próbálkoznak a régiókódok által, de nem nagyon vált be, a kínai cuccok mindent is lejátszanak). És csodálkoznak, hogy újra divat a letöltés.