2020: mikor érdemes akkumulátort cseréltetni az iPhone-ban?

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2020/01/03/2020-mikor-erdemes-akkumulatort-csereltetni-az-iphone-ban/

Az akkumulátor cserével a legtöbb iPhone tulajdonosnak előbb-utóbb szembe kell néznie. Alapjában véve az iPhone akkumulátora minimum 2 éves ciklusra van tervezve, tehát 2 év után érdemes azt kicseréltetni, de ez sok esetben eltérhet. Előfordulhat, hogy jóval többet használjuk a készüléket, ezért akár már sokkal előbb is megérett az akkumulátor a cserére. Sokan addig várnak, ameddig…

Sziasztok!

Az normális, hogy egy 2019. október 14-én Media Marktban vásárolt iPhone 11 Pro Maxnak az akkuja már most azt mutatja hogy 97%? Sosem hagyom 50% alá merülni kb. Elég sokat használom munkámból adódóan, de mielőtt elindulok melóba mindig töltöm és mindig 90-95% között megáll. Éjszaka sosem töltöm, lehet ez lenne a megoldás? Én úgy tudtam, az a jobb az akkunak, ha sokszor van töltve kevesebbet, nem pedig, ha hagyom lemerülni 20%-ig és hagyom a töltőn egész éjszaka.
Mit tudok tenni, hogy ne essen tovább? Most kb az van, hogy 1-2 hetente esik 1%-ot.

Teljesen mindegy, egy töltési ciklus az egy ciklus.

Tehát mindegy, hogy 10x töltöd 10%-al, vagy egyszer 100%-al, mindkettő 1-1 töltési ciklusnak felel meg.

Amit a telefon kiír, az pedig egy kerekített, származtatott adat a ciklusok / kapacitás adatból.

Teljesen felesleges a %-on pörögni, ha szar lesz, észre fogod venni, ahogy a cikkben is le van írva. Ami pedig használatfüggő.

Ez az akksi téma engem is érdekelne… Két hónapja cseréltem le az IPhone 4s-t, kereken öt éves volt a telo, de az akksi miatt már az utolsó két hónapban szinte használhatatlanná vált. Eredeti akksi volt benne, sosem volt megbontva a telo.
Én akkor úgy tudtam, hogy az akksit mindig le kell meríteni 20% alá , és mindig fel kell tölteni 100%-ra, ezért rendszerint így is töltöttem, éjszakára is gyakran fent hagytam. Mikor vettem az új telót (i7) sokat olvastam az akksikról, illetve azok töltési szokásairól. A legtöbb info arról szól, hogy ne merítsük le teljesen,… illetve ne is töltsük fel teljesen… , ne hagyjuk töltőn éjjel…inkább többször töltsünk keveset, próbáljuk kb. 40%-80%, 50%-90% között tartani az akksit stb. stb.
Mivel nem vagyok egy műszaki zseni, így fingom sincs, hogy mi a jó és a rossz, ezért szívesen olvasnék erről egy cikket, vagy értelmes hozzászólásokat a hozzáértőktől…Kössszi

Egyetértek.
Most kíváncsiságból megnéztem, az én márciusban vett iPhone XS-em akksija már csak 90%, ami elég érdekes. A cikk alapján akár már rohanhatnék is cseréltetni, de minek? Nap végére is bőven 20% felett van minden nap az akkuszint, ha most nem nézem meg mit ír az iOS, észre se vettem volna.
Szóval használat függő, ez a lényeg. :slight_smile:

Nekem az a tapasztalatom, amióta vagy a rendszerbe integrálva, vagy pedig külső alkalmazással figyelemmel kísérhető az akku elhasználódása, hogy az Apple oldalán olvasható módon a magas hőmérséklet csökkenti leginkább a kapacitást. Nekem az utóbbi 3 készülékemnél (7 Plus és 2 db Iphone X) a gps használat melegítette fel annyira a készüléket, hogy akkor rövid idő alatt több %-ot csökkent a kapacitás. Ezért is próbálom mellőzni a Waze használatát hosszabb utakon, főleg nyáron, mert 1 óra használat után is szinte süt tőle a készülék, ilyenkor a menü is gyakran szaggatni kezd, annyira érezhetően visszavette a processzor is a teljesítményt. A Google maps pl kevésbé melegíti, de nyáron, ha süti a Nap a szélvédőnél, akkor még az offline navikkal is tapasztalható melegedés. Talán erre is érdemes figyelni, ha valaki kímélni akarja az akkut.

@adriandajka érdemes a készüléket a klíma szellőzőrácsára rögzítő tartóval használni, és a hideg levegőt nyomatni rá, az tud segíteni.

Az valós, hogy egy hivatalos Apple szervízben akár több napig ott kell hagyni a telcsit?
Annak meg mi lehet az oka? Hogy több napot várni kell a szervizelésre azon nem csodálkozom, de miért kell otthagyni napokig? Csak tudják, hogy mikor tudnak vele foglalkozni, és addigra kelljen már bevinni, amikor is ugorjanak neki és az elvárható rutinjukkal max egy óra alatt abszolválják az akku cserét.
Nem cseréltettem még i8-ban, de lassan időszerű, és jó lenne egy tuti szervízbe vinni. De napokig én nem tudom mellőzni. Pláne vidékről. Utazgatni többször.

Nem. Egy teljes ciklus az egy 0-100-as feltöltés. Ni-MH-nál inkább teljes ciklus volt a legjobb a memóriaeffektus csökkentése miatt, Li-ionnál pedig a részleges töltés-kisütés terheli a legkevésbé a cellákat. A kiírt kapacitásérték valóban csak egy számolt adat, de szerintem a ciklusok száma pont nem kell ebbe a képletbe. Pontosan azért, mert az akkuk állapota nem csupán a teljes töltési-merítési ciklusok számától függ, hanem a hőmérséklettől és még pár egyéb tényezőtől (teljesen feltöltött állapotban illetve teljesen lemerített állapotban eltelt idő, gyártás óta eltelt idő, stb). De a pontosabb kijelzés miatt időnként érdemes lehet egy teljes ciklust csinálni a telefonnal. Az akksi ettől nem lesz jobb (sőt), de a kijelzett érték változhat ettől jó irányba.

@Jadeye által említett módszer nagyon jó én is csak ajánlani tudom.

Szerintem az elektromos autóknak köszönhetően bebizonyosodott már, hogy az összes töltési “trükk” semmit nem ér, szimpla urban legend. Egyetlen dolog számit és az az akksi hőmérséklete. Telefonnál nincs hűtés/fűtés, csak a környezeti hőmérséklet miatt is rohamosan romlanak, aztán aki megküldi 1-2 komolyabb feladattal a telefonját annak még jobban.
Egyetlen dologgal lehet kinyírni még őket, amikor teljesen nullára lemerül a készülék, de ez ellen a legtöbb gyártó szerencsére védkezik.

Ugyan ez van nálam is garanciában cseréltek egy Xs készüléket most lesz 2 hónapos van benne 60 ciklus és most vagyok 96%os akksival. Előtte kb háromnegyed év után volt ilyen állapotban , pedig nem használom sokat és vigyázok rá. Remélem lassabb lesz az öregedése; tudom, hogy 500 ciklusra van tervezve és 2 év alatt elhasználódik csak meglepő, hogy ilyen gyorsan romlik .

1 év 2 hónapos 8-as, és az első 10% a kapacitásból nagyon gyorsan elveszett. Utána ez a folyamat lassult, most 87%, és szerintem elég jól bírja így, reggeltől estig tudom használni különösebb óvatoskodás nélkül.

Egyébként pont pl. az iSamurai-ba nem vinném, ők nem hivatalos szerviz. Inkább rászánom azt a pluszt és elviszem egy igazi Apple szervizbe. Nekem pl. az előző SE-ben az AlmáriumPro-ban cserélték, 3 nappal előtte telefonáltam, hogy mikor leszek BP-en, és akkor reggel letenném, délután pedig visszamegyek érte. Kb. dél körül hívtak, hogy ha tudok mehetek, készen van.

Eredeti akku, hivatalos szervizben, gyorsan, rugalmasan.

Amúgy néztem az samurai oldalán hogy cserélnek kijelzőt is 8-asban, de szó sem esik a touchID-ről. Tudtommal azt nem tudják cserélni, még az Apple is csak készülékcserével javítja ezeket, és a 8-asban ez egybe van a kijelzővel.

@kopemagus nincs egyben a kijelzővel. ugyanúgy van, mint az iPhone 7 esetén.


nekem hivatalos szervizben par ora alatt megcsinaltak, igaz, ott kellett hagyni.
elotte erdemes lebeszelni veluk, hogy van e raktaron az adott aksibol.
csak ajanlani tudom oket.

Nekem megcsinálták egy óra alatt, hülyeség hogy ott kell hagyni. Előtte érdemes telefonon egyeztetni h van-e készleten akku.

@mecsek20 amit írsz, az nincs minden esetben így. a cikk épp ezért írja azt, hogy “adott esetben akár pár napot”. nem írhatjuk azt, hogy nem kell otthagyni, mert előfordulhat, hogy ott kell hagyni. minden esetben érdemes előzetesen egyeztetni a kiválasztott szervizzel, mert azt csak ők tudják megmondani, mit és milyen határidővel tudnak vállalni.

1 éve van meg a XR készülékem, vezetéknélkül töltöm 3 naponta éjszaka. Még mindig 99%-os az akksija :smiley: