A Lokátor és az offline keresés segítségével lett meg egy, Budapesten ellopott iPhone

Eredetileg itt jelent meg: A Lokátor és az offline keresés segítségével lett meg egy, Budapesten ellopott iPhone - Szifon.com

Valamelyik nap a párom mesélte, hogy a munkatársa bravúros módon találta meg az elveszett / ellopott telefonját. Rögtön meg is kértem, hogy mesélje már el ezt a sztorit, mert tanulságos lehet nektek, olvasóknak is. Az iOS-en 2019-ben vált elérhetővé az úgynevezett offline keresés funkció. Ezt egyébként teszteltük is Londonban anno ebben a cikkben, de röviden…

1 kedvelés

Tök jó! Nagyon leleményes volt a tulaj. Eszembe sem jutott volna a rendszámokat körbe lőni.
Még annyit lehetne fejleszteni a cuccon, hogy egy másik eszközzel is meg lehessen keresni mintha az airtag lenne. Így ha a kb hely megvan akkor már nem is lenne olyan nehéz a maradék 5m-t belőni.

100-ból 1. Ha bemesz a rendőrségre, hogy itt az ellopot telefonom akkor közlik, hogy tegyél feljelentést MAJD eljárnak. Illetve azt is mondják, hogy sokat nézel krimit. Ez nem az NCIS🙃 A rendőrségnek van fontosabb dolga is. Pl trafipaxozni vagy biciklist vegzálni.

Insten ments, hogy védjem őket, mert nagyon sok nem alaptalan disznóság (pl. a lesből traffipax a kihalt utakon) még mindig igaz rájuk, de nagyon sokat javultak szerintem emberileg mióta az új rendőrfőkapitányuk van.
Ez megmutatkozik ilyenekben is, szinte biztos vagyok benne, hogy ma már ez inkább forditott arány, mint amit leírtál. Ma már csak egy-két ottragadt vén bolond hajtana el.

A cikkhez: jó hogy meglett, de hatalmas mázlija volt, hogy egy ekkora madár lopta el😃

Nem igazán értem, hogy minek lopják el. Állítólag nem lehet használni, ha nem ismered az iCloud azonosítót és jelszót. Bár a cikkben is azt írták, hogy “nem volt újra telepítve”. Ezek szerint mégis újra lehet telepíteni?
Azt sem értem, hogy mivel is lehet megkeresni az elveszett és kikapcsolt telefont. Csak egy másik, ugyanannak az embernek a tulajdonában levő telefonnal? Hát ebből nem sok van szerintem. Elég sokan eladják a régit, miután újat vesznek. Mivel lehet még megkeresni? Családtag telójával esetleg?

A tobbi eszkozodon, ami be van leptetve ugyonabba az iCloudba. Tehat elindithatod a “Find My” appot masik telefondon, az iPadeden de akar a Maceden is. Illetve, a Family Sharing tobbi eszkozen ha ez engedelyezve van.

lehetni lehet, de az aktiválási zár miatt nem aktiválható, tehát tökmindegy.

Akkor mi van, ha pl eSIM van rajta? Azzal ilyenkor mi történik?

az eSIM-et csak külön letörölve lehet leszedni, pont azért, hogy egy véletlen/kényszerű visszaállítás ne törölje le.

Az eSIM törlése

Az alábbiak szerint végezheti el az eSIM törlését:

  1. Lépjen a Beállítások alkalmazásba.
  2. Koppintson a Mobiltelefon vagy a Mobil adatforgalom menüpontra.
  3. Koppintson a törölni kívánt előfizetésre.
  4. Koppintson a Mobil-előfizetés eltávolítása elemre.

Ha minden tartalmat és beállítást töröl az iPhone-járól, törölheti az eSIM-et is, de meg is tarthatja. A mobil-előfizetés lemondásához ugyanakkor a mobilszolgáltatójával is kapcsolatba kell lépnie.

Tehát ha vki újra telepíti akkor sem érek vele semmit hogy ott figyel az eSIM, mivel nem lehet aktiválni és így nem léphet föl a hálózatra sehogyan sem?

már hogyne lépne fel? az iPhone mobilinterneten keresztül is aktiválható. az eSIM esetén alapértelmezésként nincs PIN-kód, tehát az automatikusan csatlakozni fog a mobilhálózatra, hacsak nem tiltattad le az eSIM-et. tehát ilyenkor is képes elküldeni a helyzetét.

Mi? Akkor ha a lopós nem is tudja aktiválni és használni a telót, az attól még feljelentkezik és látom pl a hollétét?

Igen, pont ugy, ahogyan a fizikai SIM is tenne ilyen helyzetben (benne van, nincs rajta pin kod, nincs letiltva). Az eSIM semmiben sem masabb, mint a fizikai, pont ugyonazt, pont ugyonugy tudja, csak “nehezebb kivenni”.

Ok köszi! Csak azért nem vágom mert még sosem kellett így és csak most a cikkből kiindulva jutott ez az eszembe. Akkor már csak ezt kellene x db hibás aktiváló kód után inkognitóban művelnie a telónak, hogy aki próbálkozik ezt ne is tudja meg nyilvánvalóan, mert mint láthatjuk sokan csak tudás nélkül akarnak könnyű pénzhez jutni.

Aki mivel probalkozik es mit ne tudjon meg?

Aki pl újratelepíti és tegyük fel aktiválni akarja, de nem tudja a zár miatt az ne is láthassa hibás kód után, hogy a telóban eSIM van és az az ő tudta nélkül is csatlakozott a hálózatra. Azaz kereshetővé vált megint, stb.

milyen hibás kód? ha aktiválási zár van rajta, akkor ahhoz email cím és jelszó kell. olyan nincs, hogy egy random tolvaj random kitalálja az ellopott készülékhez tartozó email címet. onnantól meg pont mindegy, hogy a jelszót elrontja-e vagy sem, mert magát az email címet sem fogja már tudni, tehát eleve nem fog továbblépni sehova.

az aktiválásnál pedig értelemszerűen már azelőtt csatlakoznia kell a készüléknek Wi-Fi-re vagy mobilhálózatra, hogy egyáltalán kérné az Apple ID-t az aktiváláshoz. tehát már régesrégen ott lesz a hálózaton, mire eljut odáig, hogy aktiválná.

egyébként meg kit érdekel? fogja fel a tolvaj, hogy nem éri meg ellopni, mert egyrészt használni sem fogja tudni az aktválási zár miatt, másrészt meg lekövethető lesz a helyzete.

Az már hibás kódnak számít ha nem a megfelelő ID-val akarja aktiválni az én olvasatomban, de nem pontosan fogalmazva.
Az aktiváláshoz meg igen arra gondoltam ha már a “barom” megpróbálja mert nem tudja, akkor az eSIM addig ne adjon magáról tudomást ameddig nincsen aktiválva a teló. Aki a tulaj az tudja amugy is hogy az van benne és wifi nélkül is aktiválhat, aki meg csak próbálkozik, az tegyen bele fizikait v csatlakozzon wifire ehhez. kb erre gondoltam, az 1xűbb megtalálások érdekében.

Amint láthatjuk nem fogják fel hogy nem megy és csak alkatrésznek tudja értékesíteni max.

ilyen szituáció egyszerűen nincs. ugyanis senki nem fog próbálkozni kitalálni egy random email címet és egy ahhoz tartozó jelszót. te például ki tudnád találni, milyen email cím lehet emögött: g*******@m******.hu? nyilván nem, így meg sem próbálod, mert még ha az email címet esetleg kitalálnád (az esély rá elhanyagolható), a jelszóval akkor sem fogsz boldogulni, és akkor a kétlépéses hitelesítést most hagyjuk is figyelmen kívül. ezért ezekkel senki sem próbálkozik maga. maximum adathalászkodnak, hogy megszerezzék, de ahhoz kell egy másik elérhetősége az illetőnek, ahol megpróbálják beugratni, hogy megadja az adatokat.

eleve nem is aktiválódna, ameddig nem adsz meg Apple ID-t és jelszót, tehát teljesen mindegy. onnantól, hogy megpróbálja aktiválni, az valamire így is, úgy is csatlakozni fog, legyen az eSIM-mel mobilhálózat, vagy Wi-Fi… ergo lényegtelen, hogy látszik-e az eSIM vagy nem, mert internet nélkül nem aktiválható.

En nem ertelek teged. Nyomtal mar valaha visszallitast a telefonodra ugy, hogy be van rajta kapcsolva az aktivalasi zar? Ha van benne SIM (tok mind1, hogy fizikai vagy eSIM), akkor latszani fog a kijlezo tetejen, hogy van halozat. De ismetlem, mire mennel vele, ha ez nem latszodna? Mit ernel el vele? Miert kellene titkolni? Ha a Find My be van kapcsolva, es iOS 13-nal ujabb a rendszer, akkor eleve megy a Find My kikapcsolt allapotban is, ameddig a keszulek le nem merul.