Apple: garancia, jótállás, AppleCare és AppleCare+ 2021-ben

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2020/10/11/apple-garancia-jotallas-applecare-es-applecare-2021-ben/

Már egy ideje terveztem ezt a cikket, mert még 2019 végén írtam arról, hogy mikor érdemes AppleCare±t vagy biztosítást kötni, vagy adott esetben hogyan érvényesíthető a jótállás az Apple termékek esetén. 2021. január 1-től merőben megváltoznak hazánkban a jótállási feltételek, amik kihatnak az egyes Apple termékekre is. Több kérdést kaptunk már ezzel kapcsolatban, így akkor…

1 kedvelés

Média markt és az euronics nem is hivatalos eladó? :flushed:

De igen, legalábbis én úgy tudom :slight_smile: Nincs az apcom listáján?

Huh… ez a cikk nagyon sok pontatlanságot tartalmaz.
Olyan hogy garancia, nem létezik, legalábbis jogilag. Jótállás van és szavatosság, aminek a fogalmát végig kevered a cikkben.

1 kedvelés

Cèges vàsàrlàsnàl marad az 1 èv?

Erre vonatkozoan nem lattam valtozas.

@Zakika_123 kerlek ird le min kellene javitani hogyan lenne jobb a cikk, barmilyen segitseget szivesen veszunk!

AppleCare, Care±t akkor is lehet intézni ha “Kis Béla GSM boltjában” vásárolta az illető a készüléket?

Hááát, mivel Kis Béla lehet külföldön vette és hozta be, az Apple-nél valószínű, hogy az szerepel eredeti értékesítési dátumnak. De ellenőrizni tudod a csomagoláson szereplő sorozatszámmal.

Termeszetesen igen, lenyegtelen honnan van, az aktivalasrol szamitott 60 napon belul tudod intezni :slight_smile:

Ezt az aktiválást, hogy érted, mert nekem az szerepel az Apple Care+ ÁSZF-be, hogy az eredeti vásárlási dátumtól számítva 60 nap.

Talán azt beleírhatnád, hogy 60 nap van Apple Care+ vásárlásra, de ha ezen az időn belül javítani kell a készüléket akkor buktad a lehetőséget, hogy megvegyed a Care±t.

Jó kis összefoglaló, de szerintem nem teljesen helyes.
Az, hogy az Apple ad egy év korlátozott jótállást, tiszta. Ugyanakkor az alapeset jelenlegi szabályzás szerint, hogy a fogyasztói szerződés során az egy év kötelező jótállás a kereskedőt terheli, ugyanis szerződés a kereskedő és a fogyasztó között jön létre. Tehát a Kis Béla GSM boltban vásárolt telefon jótállása a Kis Béla GSM-et terheli, és a vevőnek semmi köze ahhoz, hogy a Kis Béla GSM hogy oldja meg a javítást, vagy akár a cserét. Ha utóbbit úgy, hogy vesz - szintén szürke importból - egy másikat, és azt adja oda, akkor úgy. Persze egy Kis Béla GMS bolttal szemben nehéz a jogainkat érvényesíteni.
Szerintem nem helyesen van az sem írva, hogy az elromlott készüléket a jótállási jegyen feltüntetett helyre kell vinni, és ez változik. Most is lehet a kereskedőnek visszavinni, és az ő kötelessége a javíttatás intézése (vevő szempontjából irreleváns, hogy hol). Igaz, néha - általában mindig - gyorsabb egyből a szervizbe vinni, viszont cseréről nem a szervizzel kell egyeztetni, tehát, hogy jó e kihagyni a kereskedőt… helyzete válogatja.

1 kedvelés

Ezt elfogadom, de mondjuk nyáron megveszed a készüléket karácsonyra, akkor bukod az AppleCare±t? :slight_smile: Nem. Ezért az aktiválás a mérvadó, mert ugyan az Apple.hu-n lévő készülék vásárlási dátuma helyesen belekerül az adatbázisba, Kis Béla GSM boltjában hónapokig állhat a készlet és nem is fér hozzá semmilyen adatbázishoz. Tehát az aktiválás számít sok esetben.

A 60 napos javítás jogos, erről egyébként nem tudtam, hogy ha javítani kell, akkor bukod az AppleCare+ vásárlásra való jogot. De mielőtt elvinnéd javítani vedd meg az AppleCare+ -t. :smiley:

Teljesen igazad van, de te is tudod, hogy Kis Béla GSM boltja fogja, és a hibás alkatrészt 3 éven belül Kis Józsi szervizébe fogja cseréltetni, ami nyilván nem lesz eredeti alkatrész :frowning: Sajnos ez az általános eljárás.

Na de Kis Béla is megveszi valamilyen Apple kereskedötől és akkkor nem az számít vásárlási dátumnak?
Nekem volt olyan az X-el, hogy később akartam megvenni rá aztán a kibontás után 5 perccel le is esett és össze is tört, aztán be Apple Store és ott szerencsére nagyon rendes eladók voltak és megcsináltak rá az Apple Care±t és szerencsétlenül ott helyben le is esett a telefon :blush:

Kis Bela pont nem hivatalos helyrol veszi, ugye ezt nevezzuk szurkeimportnak. Valahonnan veszi de az nem hivatalos. Legalabbis nem hazankban. Ertem a kerdet, jo kerdes a valasz :slight_smile: Az aktivalas szamit ennyi.

Nem értem a gondolatmenetet, illetve az összefüggést.
Ha én megveszem (bárhonnan) a bontatlan iPhone készülékemet, majd sikeresen beaktiválom, onnantól mi közöm van az áfához, (Meg az Apple-nek is) hiszen az nem az övé. “Általános forgalmi adó”
Miért a vásárlóra van hárítva a Kiss Béla GSM lehetséges trükközése.

Vagy korlátozza az Apple, az egyéb beszerzési helyek listáját, hogy ne is lehessen beaktiválni, ha nem kerül a rendszerbe rögtön a vásárlás. Vagy ha engedélyezi, akkor ne a vásárló legyen a felelős, olyan feltételek teljesülése miatt, amihez egyébként nincs semmilyen módon rálátása.

  • Megveszem a készüléket, egy kereskedői engedéllyel rendelkező üzletben.
  • Bontatlan, sérülésmentes.
  • Beaktiválom, a rendszer le is ellenőrzi rögtön többek között azt is, hogy nincs lopott telefonként nyilvántartva.
  • Használom.
  • Elromlik.
  • Beviszem az Apple szervizbe, szintén le ellenőrzik, hogy nem tiltott, lopott, és egyébb bűncselekményből származik.
  • Befogadja a készüléket javításra. (Vagyis megfelelt a garanciális feltételeknek. (Nincs sérülés, nincs beázás, stb…
  • Majd megtagadja a garanciális javítást, mert azt feltételezi, hogy a Kiss Béla GSM, lehet, hogy trükközni fog az áfával, ami nem feltétele az általános garanciális feltételeknek.

Én ezt inkább kibúvónak érzem a javítás felelősége alól…

az Apple 1 éves, korlátozott jótállása nem jelent minden esetben automatikus garanciális javítást, ahogyan az sem, hogy átvették a készülékedet. amikor leadod, tájékoztatni fognak róla, hogy az Apple bevizsgálja majd a készüléket, és ők döntik el, hogy engedélyezik-e a javítást vagy sem.

az Apple ezzel való vacakolása egyébként valószínűleg azoknak köszönhető, akik üzletszerűen csalnak ezzel. csak nézz szét az interneten, apróhirdetéses oldalakon, facebook csoportokban: több olyan hirdetést lehet találni hazánkban is, amelyek esetén a hirdető alapvetően nem garanciális készülékeket cseréltet ki adott díjért cserébe, ami nyilván nem a fizetésköteles készülékcsere ára lesz, hanem annak töredéke.

amennyiben elutasították a garanciális igényedet, miközben bizonyítani tudod, hogy nem te hibáztál, akkor érdemes a fogyasztóvédelemhez fordulni.

az adott eladó eleve egy hivatalos beszerzési helyen veszi meg a készüléket, de ezt egy másik országban teszi, visszaigényli az ÁFÁ-t az adott országban vagy eleve ÁFA-mentesen veszi, majd itthon továbbértékesíti. a készülék eredeti forrása ettől még ugyanúgy egy hivatalos beszerzési hely marad.

1 kedvelés

Tehát ha veszek egy iPhone 12-es készüléket és kötök apple care±t akkor nem kell fóliát használnom?:slight_smile:
A céges vásárlás szörnyű ebben az országban(persze ne tudom egyéb országokban hogyan működik).
Miért nem jár egyforma jótállás mint a magánszemélynek. És ez igaz mindenre. Mosógép tv stb. Sőt ha neten vásárolsz akkor az 14 napos elállási jogomtól is megfosztanak mert cégre vásároltam.
Érdekes szabályozás.

1 kedvelés

gondolom azért, mert magánszemélyként kifizeted az ÁFÁ-t, cégként meg azt adott esetben visszaigényelheted és a készülék árát is elszámolhatod költségként.