Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2020/10/11/apple-garancia-jotallas-applecare-es-applecare-2021-ben/
Már egy ideje terveztem ezt a cikket, mert még 2019 végén írtam arról, hogy mikor érdemes AppleCare±t vagy biztosítást kötni, vagy adott esetben hogyan érvényesíthető a jótállás az Apple termékek esetén. 2021. január 1-től merőben megváltoznak hazánkban a jótállási feltételek, amik kihatnak az egyes Apple termékekre is. Több kérdést kaptunk már ezzel kapcsolatban, így akkor…
Média markt és az euronics nem is hivatalos eladó?
De igen, legalábbis én úgy tudom Nincs az apcom listáján?
Huh… ez a cikk nagyon sok pontatlanságot tartalmaz.
Olyan hogy garancia, nem létezik, legalábbis jogilag. Jótállás van és szavatosság, aminek a fogalmát végig kevered a cikkben.
Cèges vàsàrlàsnàl marad az 1 èv?
Erre vonatkozoan nem lattam valtozas.
@Zakika_123 kerlek ird le min kellene javitani hogyan lenne jobb a cikk, barmilyen segitseget szivesen veszunk!
AppleCare, Care±t akkor is lehet intézni ha “Kis Béla GSM boltjában” vásárolta az illető a készüléket?
Hááát, mivel Kis Béla lehet külföldön vette és hozta be, az Apple-nél valószínű, hogy az szerepel eredeti értékesítési dátumnak. De ellenőrizni tudod a csomagoláson szereplő sorozatszámmal.
Termeszetesen igen, lenyegtelen honnan van, az aktivalasrol szamitott 60 napon belul tudod intezni
Ezt az aktiválást, hogy érted, mert nekem az szerepel az Apple Care+ ÁSZF-be, hogy az eredeti vásárlási dátumtól számítva 60 nap.
Talán azt beleírhatnád, hogy 60 nap van Apple Care+ vásárlásra, de ha ezen az időn belül javítani kell a készüléket akkor buktad a lehetőséget, hogy megvegyed a Care±t.
Jó kis összefoglaló, de szerintem nem teljesen helyes.
Az, hogy az Apple ad egy év korlátozott jótállást, tiszta. Ugyanakkor az alapeset jelenlegi szabályzás szerint, hogy a fogyasztói szerződés során az egy év kötelező jótállás a kereskedőt terheli, ugyanis szerződés a kereskedő és a fogyasztó között jön létre. Tehát a Kis Béla GSM boltban vásárolt telefon jótállása a Kis Béla GSM-et terheli, és a vevőnek semmi köze ahhoz, hogy a Kis Béla GSM hogy oldja meg a javítást, vagy akár a cserét. Ha utóbbit úgy, hogy vesz - szintén szürke importból - egy másikat, és azt adja oda, akkor úgy. Persze egy Kis Béla GMS bolttal szemben nehéz a jogainkat érvényesíteni.
Szerintem nem helyesen van az sem írva, hogy az elromlott készüléket a jótállási jegyen feltüntetett helyre kell vinni, és ez változik. Most is lehet a kereskedőnek visszavinni, és az ő kötelessége a javíttatás intézése (vevő szempontjából irreleváns, hogy hol). Igaz, néha - általában mindig - gyorsabb egyből a szervizbe vinni, viszont cseréről nem a szervizzel kell egyeztetni, tehát, hogy jó e kihagyni a kereskedőt… helyzete válogatja.
Ezt elfogadom, de mondjuk nyáron megveszed a készüléket karácsonyra, akkor bukod az AppleCare±t? Nem. Ezért az aktiválás a mérvadó, mert ugyan az Apple.hu-n lévő készülék vásárlási dátuma helyesen belekerül az adatbázisba, Kis Béla GSM boltjában hónapokig állhat a készlet és nem is fér hozzá semmilyen adatbázishoz. Tehát az aktiválás számít sok esetben.
A 60 napos javítás jogos, erről egyébként nem tudtam, hogy ha javítani kell, akkor bukod az AppleCare+ vásárlásra való jogot. De mielőtt elvinnéd javítani vedd meg az AppleCare+ -t.
Teljesen igazad van, de te is tudod, hogy Kis Béla GSM boltja fogja, és a hibás alkatrészt 3 éven belül Kis Józsi szervizébe fogja cseréltetni, ami nyilván nem lesz eredeti alkatrész Sajnos ez az általános eljárás.
Na de Kis Béla is megveszi valamilyen Apple kereskedötől és akkkor nem az számít vásárlási dátumnak?
Nekem volt olyan az X-el, hogy később akartam megvenni rá aztán a kibontás után 5 perccel le is esett és össze is tört, aztán be Apple Store és ott szerencsére nagyon rendes eladók voltak és megcsináltak rá az Apple Care±t és szerencsétlenül ott helyben le is esett a telefon
Kis Bela pont nem hivatalos helyrol veszi, ugye ezt nevezzuk szurkeimportnak. Valahonnan veszi de az nem hivatalos. Legalabbis nem hazankban. Ertem a kerdet, jo kerdes a valasz Az aktivalas szamit ennyi.
Nem értem a gondolatmenetet, illetve az összefüggést.
Ha én megveszem (bárhonnan) a bontatlan iPhone készülékemet, majd sikeresen beaktiválom, onnantól mi közöm van az áfához, (Meg az Apple-nek is) hiszen az nem az övé. “Általános forgalmi adó”
Miért a vásárlóra van hárítva a Kiss Béla GSM lehetséges trükközése.
Vagy korlátozza az Apple, az egyéb beszerzési helyek listáját, hogy ne is lehessen beaktiválni, ha nem kerül a rendszerbe rögtön a vásárlás. Vagy ha engedélyezi, akkor ne a vásárló legyen a felelős, olyan feltételek teljesülése miatt, amihez egyébként nincs semmilyen módon rálátása.
- Megveszem a készüléket, egy kereskedői engedéllyel rendelkező üzletben.
- Bontatlan, sérülésmentes.
- Beaktiválom, a rendszer le is ellenőrzi rögtön többek között azt is, hogy nincs lopott telefonként nyilvántartva.
- Használom.
- Elromlik.
- Beviszem az Apple szervizbe, szintén le ellenőrzik, hogy nem tiltott, lopott, és egyébb bűncselekményből származik.
- Befogadja a készüléket javításra. (Vagyis megfelelt a garanciális feltételeknek. (Nincs sérülés, nincs beázás, stb…
- Majd megtagadja a garanciális javítást, mert azt feltételezi, hogy a Kiss Béla GSM, lehet, hogy trükközni fog az áfával, ami nem feltétele az általános garanciális feltételeknek.
Én ezt inkább kibúvónak érzem a javítás felelősége alól…
az Apple 1 éves, korlátozott jótállása nem jelent minden esetben automatikus garanciális javítást, ahogyan az sem, hogy átvették a készülékedet. amikor leadod, tájékoztatni fognak róla, hogy az Apple bevizsgálja majd a készüléket, és ők döntik el, hogy engedélyezik-e a javítást vagy sem.
az Apple ezzel való vacakolása egyébként valószínűleg azoknak köszönhető, akik üzletszerűen csalnak ezzel. csak nézz szét az interneten, apróhirdetéses oldalakon, facebook csoportokban: több olyan hirdetést lehet találni hazánkban is, amelyek esetén a hirdető alapvetően nem garanciális készülékeket cseréltet ki adott díjért cserébe, ami nyilván nem a fizetésköteles készülékcsere ára lesz, hanem annak töredéke.
amennyiben elutasították a garanciális igényedet, miközben bizonyítani tudod, hogy nem te hibáztál, akkor érdemes a fogyasztóvédelemhez fordulni.
az adott eladó eleve egy hivatalos beszerzési helyen veszi meg a készüléket, de ezt egy másik országban teszi, visszaigényli az ÁFÁ-t az adott országban vagy eleve ÁFA-mentesen veszi, majd itthon továbbértékesíti. a készülék eredeti forrása ettől még ugyanúgy egy hivatalos beszerzési hely marad.
Tehát ha veszek egy iPhone 12-es készüléket és kötök apple care±t akkor nem kell fóliát használnom?
A céges vásárlás szörnyű ebben az országban(persze ne tudom egyéb országokban hogyan működik).
Miért nem jár egyforma jótállás mint a magánszemélynek. És ez igaz mindenre. Mosógép tv stb. Sőt ha neten vásárolsz akkor az 14 napos elállási jogomtól is megfosztanak mert cégre vásároltam.
Érdekes szabályozás.
gondolom azért, mert magánszemélyként kifizeted az ÁFÁ-t, cégként meg azt adott esetben visszaigényelheted és a készülék árát is elszámolhatod költségként.