Beszélgessünk a Wi-Fi 6-ról – avagy megéri-e 2021-ben routert váltani?

erre majd térjünk vissza akkor, ha az Apple ezt ténylegesen bejelenti, eddig viszont nem történt ilyesmi.

Köszönet az okosságokért, azok közé tartozom, akiknek újdonságokkal szolgált. Nekem is Airport Extreme dolgozik itthon, nagyon elégedett vagyok vele. Nyilván naivitás, de mégis bízom abban, hogy az Apple újra készít routert…

1 kedvelés

Köszönöm a részletes és tartalmas írásodat, sokunknak szerintem rendet rakott a fejében :+1::blush:

1 kedvelés

Szuper cikk, remélem sokan elolvassák és végre megértik. Kiemelhettétek volna még a WiFi gyilkos eszközök kidobásának fontosságát, pl a jelerősítő és a repeater, meg. a konfigurációban feleslegesen engedélyezett 11b szabványt. Fontos még, hogy legyen üres rádió csatorna is, nálunk pl. valamelyik szomszéd analóg videó átvivője a 2.4GHz-es sáv 1/3-át kinyírja. Én ha az NMHH környékén dolgoznék, bizony megtiltanám az összes fent említett eszköz forgalmazását, ráíratnám az eszközökre a valós ideális sebességet, mint a THM a hiteleknél és a szolgáltatóknak sem engedném, hogy ők irányítsák az otthoni hálózatokat, mindenféle UPC Wifree és egyéb pióca megoldásokat üzemeltessenek. Nagyon tetszett WiFi6 és az 5G közé vont párhuzam is, mert a helyett hogy a lefedettségre költenének, a marketing miatt jobban kommunikálható, de teljesen haszontalan 5G-t fejlesztik a szolgáltatók. Érdemes elolvasni az amerikai Iphone 5G valós teszteket.

1 kedvelés

@Eti36 teljesen igazad van agyfaszt kaptam én is az ilyen eszközöktől, igaz a Mesh feltalálásáig nem nagyon volt más alternatívád, mint az ilyen sz@rokat használni. Nekem egyébként a mesh kifejezetten tetszik, hamarosan költözni fogunk 100nm körüli lakásba, akkor majd a UniFi rendszert ki is egészítem mesh-é.

@Tamaci sajnos nem lesz új router :confused: Érdemes lassan elkezdened nézni másik routert, mert a felett már eljárt az idő sajnos :frowning: Persze még mindig elérhető rajta minden, és végeredményben net van, de ha már picit is többet akarsz, akkor ott bizony már kevés lehet. Ez igaz @ef-dani -ra Ti már gondolkozzatok a váltáson. :slight_smile: Az hogy én mit választanék egy nagyon jó kérdés. Biztos nem TP-linket, pedig sokan esküsznek rá. Én UniFi rendszert használok, de az nektek way overkill :slight_smile: egyelőre még tippet sem tudok adni Wi-Fi 6-nál. Mesh felé indulnék el, mert sokkal jobb szebb routerek vannak mint TP-link és társai vonalon.

@tamasjambor DE HÁT TIT ADTÁTOK NEKÜNK EZT A SZ@RT!!! :smiley: mondja a usert, MÉ NEM MEGY!?!?! És tényleg ezzel találkozol sajnos :frowning: esélytelen vagy elmagyarázni neki, hogy persze elméletben sok mindenre képes valójában ne várd el tőle…

@SuperHelix én mindig csak akkor írok cikket, főleg egy termékről ha teszteltem. Elméletekbe nem szoktam bele menni, és az Apple jóval később csatlakozik a technológiákhoz, mint azt sokan gondolják. Lásd 5G. Már több éve a piacon volt mikor most az Apple csatlakozott. Megváltottuk a világot az 5G-vel? Nem. Használja valaki érdemben? Nem. Ennyit az 5G-ről. A Wi-Fi 6 is valahol itt van és a Wi-Fi 6e is az Apple éppenhogy beleugrott ebbe, de még nagyon az elején vagyunk.

@kopemagus én végül a picit vettem meg, mert a 2x2 MU-MIMO-t támogat az Air is. Nekem az a fő gépem, azzal használom. Azzal jobb sebességet értem el. Ezelőtt egy FlexHD volt, ami technikailag jobb a régebbi eszközökhöz, de én az Airt használom 90%-kban tehát abból kell hogy kihozzam a maximumot. Ezért kell ismerni az eszközöket :slight_smile: De már alapból power user vagy a UniFi miatt :smiley:

Én a Diginek a saját ZTE csodáját használom csak, mert amennyire nekem kell Wi-Fi arra az is jó. A fontos dolgok kábelen vannak. De amikor gond van a Wi-Fivel és felhívom a Digit akkor az a válasz, hogy ők arra nem vállalnak garanciát, egyáltalán nem is foglalkoznak vele. Az, hogy az eszköz tudja az egy dolog, de vegyek saját routert. És amikor saját routert vesz az ember és hiba van úgy ámblokk az internettel és hívja a szolgáltatót akkor mi az első? Iktassam ki a saját szaros routeremet és az ő eszközükkel nézzem meg… :smiley: Tehát ez ilyen ügyfélszolgálatos betegség, hogy vegyél sajátot, de ha baj van akkor persze az a hibás. :smiley: Még akkor is, ha Facebookos és egyéb hozzászólások alapján egyértelműen központi hiba van. Tehát tényleg jó lehet a saját router, de aki átlag felhasználó annak azért az esetek nagy %-ában elég a szolgáltatói eszköz is. Szerintem.

Szuper cikk. :+1:
De ameddig M.O. Lakkosságának a 90%-nak csak maximum 200 és 500mb-os netje van felesleges wifi6-os routert vetetni, nekik elég az ac-s is. (Feltételezzük, hogy a maradék 10%-nak van 1gb-os netje, de szerintem még annyinak se)
Amúgy az átlag felhasználónak a szolgáltatói eszköz is tökéletesen jó, én is azt használom.

Az idén tervezem, hogy fejlesszek valamit az otthoni Wifi hozzáférésen, és talán nagyobb net csomagra is váltanék.
A háztartásban elő három embernek vegyesen vannak Apple és nem Apple eszközeik, ezért is kérdéses a Wifi 6 -ra váltás.

  1. személy: 13" iPad Pro 2018, iPhone SE 2020, MacBook Pro 2020 eleje 10. gen Intel.
  2. személy: iPad Air 2, iPhone SE 2020
  3. személy: Acer Nitro AN515-44 Gamer laptop: Erről az egyről biztosan tudom, hogy támogatja a Wifi 6 -ot, és OnePlus 7T telefon

A jelenlegi Net elérést a TARR Kft. biztosítja ( Szekszárdiak ) , erre felé nincs Digi sajnos. A https://www.speedtest.net -en 29,53 / 4,00 Mbps -t mértem most.
A router: 7 éves ASUS RT-N12E, tehát mindenképpen megérett a cserére.

A fentiek ismeretében ragaszkodjak -e a Wifi 6 -hoz, vagy elég lenne egy stabil 802.11ac 5Ghz -s router nagyobb Net csomaggal?
Úgy tudom, hogy ha nagyobb csomagra váltok, olyan kábelmodemet fognak adni, amiben már Wifi is van. Azt nem tudom, hogy ez mennyire add stabil jelet, mert 1 emeletes ház gardróbjában van / lesz a router, és a földszinten már gyengébb szokott lenni a jel.

Neked a szolgáltatói eszköz is bőven megfelel.

Így van, teljesen elég lesz nektek még a szolgáltató routere, ki sem használjátok azt sem, amit a fenti router képes elméletben, így bőven jó az, amit majd kaptok :slight_smile: A jel sokat fog javulni, mert eléggé régi már a mostani router, az új pedig sokkal többre lesz képes.

Ennek az egész sebesség őrületnek semmi értelme. Nézegetheted a Speedtest-et, az megmutatja a szolgáltatók speedtestre optimalizált sebességét, de gyakorlatilag semmit abból, ami a te internet élményed lesz, mert az általad fogyasztott internet tartalmak a legritkább esetben vannak ott, ahol a Speedtest szerverek. Van egy-két szolgáltató aki foglalkozik a nemzetközi sávszélességeivel, mondjuk a digi biztosan nem, gyalázatos, hogy ADSL-en gyorsabban jön le egy oprendszer frissítés mint a digi 1Gb-es netjén. Az internet élmény multimédia (netflix, YouTube, spotify) még bonyolultabb kérdés, mert azok általában nem közvetlenül, hanem egy cache szerveren keresztül jutnak el hozzád (Google, Akamai…) akihez megint nem mindegy melyik szolgáltató fér hozzá. Összefoglalva, ne sebességet teszteli, mert egyébként a nálad lévő bőven elegendő lehet, hanem a “fogyasztott” tartalmakat nézd, hogy mennek-e.

Ezzel teljesen egyetértek, ahogy láttad én sem az internet sebességét néztem, hanem localhost-on hoztam létre egy speedtest szervert NAS-on, ahol mértem egy sebességet. Ettől függetlenül igen, függ a tartalomtól, hogy mit használsz és a külföldi sáv valóban nem = a speedtesztel, ezt sokan tényleg nem tudják.

Ettől függetlenül sajnos manapság már egy 4K-s filmet lejátszáshoz nem árt a rendes 5GHz-es ac-s Wi-Fi, vagy adott esetben a 2.4GHz ax-es.

Oké, beszélgessünk:

  1. Az, hogy valakinek milyen wifikapcsolatra van szüksége, és hogy mekkora internetcsomagra fizet elő, két teljesen független dolog. Egy valós háztartásban lehetnek vezetékesen kapcsolódó eszközök és lokális kiszolgálók (pl. NAS-ok) is.

  2. A 2,4 GHz -es frekvenciák belvárosi környezetben hihetetlenül túltelítettek, főleg amiatt is, hogy egy normál 20 MHz-es sáv helyett az emberek összefognak 2-4 normál sávot, hogy nagyobb sebességet tudjanak kisajtolni. A 8x-os szélességű sáv (160 MHz) ilyen körülmények között csupán marad elméleti lehetőség, amit csak egy tanyán lehetne kihasználni

  3. Egyébként a 160MHz-es sávszélesség nem a Wifi 6 újdonsága, hanem már a 802.11ac szabvány is tartalmazza.

  4. Nagyon fontos, amit leírtatok, hogy egy olcsóbb router mire képes, de a helyzet a valóságban még rosszabb: a gyenge processzorral, kevés memóriával rendelkező eszközök csak csatlakozásig támogatják a reklámozott technológiákat, a valós forgalmazás során túlterhelődnek, majd túlmelegszenek, és több közülük le is fagy. Csatlakoznék én is a korábbi TP-Linkes hozzászólóhoz, mint rossz példa, de hoznék jót is a MikroTik “személyében”. Persze ez utóbbihoz nem árt mestervizsgát tenni hálózatkezelésből. :wink:

Pontosan! Teljes megelégedéssel használom pár éve őket, most is egy kb 2 cigisdoboz méretű figyel a házunkban, (antenna rejtett) két 45cm-es fal túloldalán és az udvar végében ami kb 15m simán az órával fogom a wifit azaz beszélek telefonon róla, mert ott még megy és nem vált át LTE-re. Igaz én kb annyira értek hozzá mint a cirkuszi kutya az énekléshez, amelyiknek jól megy :crazy_face:, pár dolgot tudok beállítani rajta winbox-ból, a többit rábízom Afyx barátomra aki vérprofi ebben. Ahhoz képest hogy mit tudnak nem is veszélyes az áruk, csak hát nem ok nélkül nem árulják a multik sem és kisboltok sem, mert ha jól működik is kell neki a törődés.

1 kedvelés

Igen, de ezt akkor újra leírom, én is NAS-on teszteltem a sebességet. De ez látható a cikkben is, nem láttál egy Speedtest.net sebesség tesztet sem. :slight_smile:

  1. A 2,4 GHz -es frekvenciák belvárosi környezetben hihetetlenül túltelítettek, főleg amiatt is, hogy egy normál 20 MHz-es sáv helyett az emberek összefognak 2-4 normál sávot, hogy nagyobb sebességet tudjanak kisajtolni. A 8x-os szélességű sáv (160 MHz) ilyen körülmények között csupán marad elméleti lehetőség, amit csak egy tanyán lehetne kihasználni

Ez így van, de a Wi-Fi 6 előnyei miatt jobb sebességet értem el akkor is 2.4GHz, mint n-esen, nyilván a friss technoklógiának köszönhetően. Tehát akármilyen városi környezet lesz jobb neted lesz Wi-Fi 6 támogatással, mint n-nel.

  1. Nagyon fontos, amit leírtatok, hogy egy olcsóbb router mire képes, de a helyzet a valóságban még rosszabb: a gyenge processzorral, kevés memóriával rendelkező eszközök csak csatlakozásig támogatják a reklámozott technológiákat, a valós forgalmazás során túlterhelődnek, majd túlmelegszenek, és több közülük le is fagy. Csatlakoznék én is a korábbi TP-Linkes hozzászólóhoz, mint rossz példa, de hoznék jót is a MikroTik “személyében”. Persze ez utóbbihoz nem árt mestervizsgát tenni hálózatkezelésből. :wink:

Ahogy láthatod a cikkben a sebességet UniFi rendszerrel néztem, ami nem az olcsóbb kategória, de ettől függetlenül egy olcsóbb TP-Linket is teszteltem, ami a 2.4GHz tesztet, ami pozitív sebesség tesztet adott, tehát 60 megabit helyett 120megabitet kaptam, ami nem hiszem hogy megterheli a processzort több eszköz esetén. Nem az 500 megabites 5GHz-et írtam alapul, ami 2-3 eszköznél már nyilván nem képes hozni.

VISZONT direkt nem tértem ki márkára, hanem leírtam hogy általánosságban véve az olcsóbb termék nem is fogja kihozni azt, amit a felhasználó szeretne.

Összességében nehéz erről írni. a MikroTik jó márka, de a beállítása nem felhasználóbarát sőt… :smiley: ahogy UniFi sem az, bármennyire is szeretné bemutatni úgy magát. A felhasználó pedig azt akarja, hogy bedugja és megy. Az ilyen a TP-Link, de sajnos itt meg ugye nem elég processzorról beszélünk.

1 kedvelés

Köszönöm a választ, majdnem mindenben egyetértünk. Mielőtt írni kezdtem, mindent elolvastam, még a hozzászólásokat is, szóval tudom, hogy lokális sebességet mértél. Az első megjegyzésem nem is erre vonatkozott, hanem arra, hogy többször írtad, hogy vicces az 1Gbit-es internet előfizetés Wifi 6 nélkül. Közben pedig lehet 3db (Gbit-es) vezetékes laptop a hálózaton, és töltögethetünk róluk a netről egyszerre is. De abban igazad van, hogy ritkán használja ki az ember a teljes elérhető sávszélességet (a szolgáltatók is ebben bíznak, ezért hirdethetik gigabitesként a net csomagjaikat), ezért nem kell bedőlni a marketingnek, és a legdrágábbat venni. Csak az a baj, hogy ha például homeoffice-ban dolgozik az ember, és feltöltene egy nagyobb állományt, akkor abba az irányba már a reklámozott sebesség is lényegesen kisebb, nemhogy a garantált.

1 kedvelés

NA mivan :man_shrugging:t2: van már Wi-Fi 6e-s készülék 2021-ben? Az idei iPhone 13 is sima Wi-Fi 6-ot kapott ahogy az várható volt. Szóval továbbra is kérdem én, lassan 1 évvel később, miről beszélünk? :smiley:

Való igaz, és egyáltalán nem szimpatikus ez a hozzáállás.
Se Wi-Fi 6e, se Bluetooth 5.1, ami igazából a dinamikus fejlődés tökönrúgása. Mindkét technológia jelentős előrelépést jelentene a maga nemében, és teljes mértékben elérhető állapotba vannak.
De hát kinek kell az, ha olyanokkal is lehet pénzt keresni, mint az ilyen csodás taktikák:

“Az amúgy mekkora szégyen, hogy az ugyanakkora házba - vagy még talán nagyobba is, a kamerák miatt (13, 13 pro) - csak úgy szemétségből kisebb akksit raknak. :roll_eyes::nauseated_face::face_vomiting:

mégis minél raknak kisebb akkut? pont, hogy nagyobb akku került mindegyik iPhone 13 modellbe…

Ha jól értem zavar az Apple kapitalista termékskála optimalizációja. (Szerintem olyat kérsz számon egy tőzsdén jegyzett top cégen, ami magából a kapitalista rendszerből következik)
A konkrét esetben abból indulsz ki, hogy kb. ugyanannyi a hely az aksi számára a 13-ban és a 13 Pro-ban is, és azt feltételezed, hogy ezek ugyanazok aksik csak le vannak korlátozva (igen a Tesla-nál volt erre is példa). Ha a szétszerelős videók ezt igazolják (szerintem nem fogják), akkor kicsit jobban értem a felindulásod. Szerintem azonban lehet egy valószínűbb megoldás is, simán lehet kb két azonos nagyságú aksi, ami eltérő energiasűrűségű és emiatt eltérő áru is egyben, és nyilván a drágább és esetleg a többlet funkciók miatt nagyobb fogyasztású modellbe rakják bele azt úgy, hogy még ott további üzemidőre is marad kapacitás ezzel is magasabb polcra helyezve a termékskálán a Pro modellt.