Facebook: az Apple önző és a szabad piac ellen dolgozik

Eredetileg itt jelent meg: Facebook: az Apple önző és a szabad piac ellen dolgozik - Szifon.com

Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója interjút adott a The Washington Postnak, ahol nem fogta vissza magát és az Apple-t szidta az iOS 14 eljövendő módosításai miatt. A cupertinói vállalat évek óta egyre jobban törekszik a felhasználók adatainak védelmére és úgy tűnik, hogy a közösségi oldalnál most telt be a pohár. Lehet bármi ráció Zuckerberg mondandójában?…

1 kedvelés

Jó is meg nem is. Lecseréltem az asztali gépemet Mac-re és elég idegesítő ez az állandó engedélykéregetés. Még a nyomorult képnézegető is minden új mappából való kép megnyitása előtt engedélyt kér a mappához való hozzáféréshez. Nem tudom mennyi időm megy el ilyen dolgokra, de csinálok magamról egy meztelen képet, felrakom a netre, vigye aki akarja, csak hagyjanak dolgozni. :slight_smile:

Zuckerberget sem kell felteni :slight_smile:
Amugy meg, tessek kihagyni a reklamokat a messengerbol, akkor tobben fogjak szeretni. iMessageben nincs reklam. Facetime is faj nekik? Miert nem irjak meg ugy a messengert, hogy menjen safariban is a videotelefonalas???

Nehéz káromkodás nélkül leírni de menjen a francba Zuckerberg. Az iMessage-ert fizettem és el is várom hogy olyan legyen amilyen vagyis ne lássak hirdetést. Ugyan miért kéne Messengert használnom, milyen előnyt nyujt számomra? Semmit. És mégis mióta lett alap hogy követünk mindenkit mindenhova? Az a szabad internet amit ő lerabolhat? Hát nem.

2 kedvelés

Ezért kell a fotokat bedobni a Photos-ba, bár lehet van valami oka hogy inkább mappázol.

Teljesen mindegy, hogy Zuckerberg vagy egy noname újságíró mondja, ezek tények.
Applet használok, de tisztán látszik, milyen szinten él vissza a gyártó a vezető szerepével.
Hasonlóan az Epic balhéhoz, de mondhatnánk a jópár éve történt előretelepített Windows Explorer balhét amire milliós bünti volt.
Nem a Facebookot féltem hanem, azt a rendszert ami lassan egypólusúvá változtatja a piacot. Megszoksz vagy megszöksz.
Környezetkímélésképpen kivették a töltőt fülest, kisebb doboz (persze az USB2.0 Lightning maradt) miközben a termék ára nem csökkent, vagyis növelték a versenyképességüket a többi gyártóval szemben.
Aki versenyképes akar maradni annak ugyanúgy meg kell ezt lépnie vagy valahol durva költségcsökkentést végrehajtani.
Mindezt a felhasználók kárára természetesen.
Te vesztettél ő megint nyert.
Az Apple a legjobban felépített brand amit valaha ismertem, viszont a leggennyesebb is.
Minden fillért kicsavarnak a felhasználóból (user vagy partner mint a facebook) és mindezt mosolyogva.

Sokan nem értenek vele egyet biztosan, de nem véletlenül van terítéken, hogy feldarabolják ezeket a cégeket.
A kapitalizmust olyan mértékűre fejlesztették amivel iszonyatos mértékben tudják befolyásolni (pejoratívabban manipulálni) a felhasználóikat.
Túl nagyra nőttek és túl sok embert érnek el egyszerre. Eljöhet az a pont (vagyon) amikor már az állam sem tud majd nekik parancsolni, egy vezetőváltás, szemlélet vàltás, aki már nem a felhasználók érdekeit (mint most a marketing szerint) tartja épp szem előtt.

Persze ez egy kvázi működő demokráciában lehetséges, ami versenyhátrányt fog okozni (keleti) nyíltan kizsigerelő berendezkedéssel szemben. Keleten vagy épp Magyarországon ahol fordítva, az állam osztja le a szerepeket.

Tehát az hogy nem engedi hogy egy third party utánam kémkedjen az szabad piac ellenes?
Ha jól emlékszem még mindig tucat másik okos telefongyártó termékeihez lehet hozzáférni, kb a piac negyede ios, maradt még szabad piac zukkernak:)

Azért az is durva amit látnak a marketing-gel foglalkozók mielőtt a célzott reklámot megkapja az ember és az még durvább hogy ez lehet legális. A multkor a becsületes nepper kb 1 órát adott egy magyar srácnak aki online nyomozó és a videóban nagyjából láttatta a nézővel miket is tudhatnak meg rólunk tök legálisan akik értenek ehhez és akarják is. Na ha ettől pl megvédene az Apple engem nem zavarna, SŐT !

A Messenger platformfüggetlen. Én például nem szeretem az iMessage-et, nem azért mert rossz volna, hanem mert a használata előtt el kell gondolkoznom, hogy akivel kommunikálni akarok Apple termékkel rendelkezik-e? Így meg fragmentálódik az egész. Van ismerősöm aki csak Vibert használ, van aki iMessage-t, de a többség Messengert. Azt sem tudom melyik üzenetem hol van, kinek mivel kell írjak. Így lett az, hogy családon belül is Viberen kommunikálunk egymással, pedig mindenkinek iPhone-ja van.

minek azon gondolkodni, mikor ha neki is van kékre vált ha nincsen zöld és akkor küldöd máson. Az első betüknél ki szokott derülni. Mondjuk a viber mellett más sok jobb van amit kevesebben használnak és használhatóbb is mára. Érdemes az Appstore-ban kicsit vadászgatni és tesztelni melyik jön be jobban.

Olyan nincs hogy mindenki akit ismersz egy platformon van, vagy h ott is van hasznalja is, vagyok Messengeren de máshol chat-elek ha lehet.
Nem tudom min kell gondolkoznod egyébként, marha egyszerűen meg mutatja neked a telefonod hogy a másik iPhone-s e vagy nem:) Velem elég ritkán fordul elo hogy megismerek valakit, számot cserélünk és egyikunk nem kérdezz rá hogy whatsup, viber, messenger vagy hol érjük el a másikat, ha más nem , látom milyen telefonja van és ha iphone akkor azonnal iMessage;)

Az üzenetküldéshez csak azt fűzném hozzá, az a vicc hogy 2021-ben Magyarországon még mindig nem korlátlan sms van minden előfizetésben.

Na igen. bár én nem szeretném ha minden üzenetem is el lenne tárolva a beszélgetéseim mellé :crazy_face: Így nem is használom ha privát akarok maradni. Vannak jó app-ok erre és jól is működnek.

Sajnos, bár nem is emlékszem mikor küldtem utoljára sms-t :sweat_smile: valószinuleg a szolgáltatók is érzik a változást ezért nem is értem miért nem adják már ingyen…

Persze, az iMessage mutatja, hogy ki iPhone-os, de ahhoz be kell lépnem, ki kell választanom a címzettet és jó esetben az első pár karakter leütése után látom. A Viber vagy a Messenger ennyivel egyszerűbb, ha ott van akkor lehet neki üzenetet küldeni képekkel, akármikkel. Ha az Apple annyira utat akart volna mutatni, akkor az iMessage megjelent volna Androidra is, de nyilván akkor nem lehetett volna reklámmentes és a többi. Ez csak egy belső üzenetkezelő, de pont ezért nem szeretik sokan használni. Minél kevesebb üzenetkezelőt használsz, annál kényelmesebb, nyilván hogy eleve platformfüggetlen szolgáltatásokat nézel, azok közül is a legnépszerűbbeket. Így kerül elő a Viber és a Messenger még akkor is ha van ezeknél szebb, jobb, okosabb.
Hogy kinek milyen telefonja van az nem mérvadó. Használtam én iMessage-et ismerősömmel sokáig, aztán egyszer csak zöld lett. Eladta az iPhone-t és vett egy Samsungot.

Azért óvatosan a kevesen használják dologgal. Évente kb száz új emberrel vagyok kapcsolatban és 80%-a ezekkel az emberekkel iMessage-el kommunikálok.

Szerintem ez attól függ, hogy ki milyen körben mozog. Nekem az ismerőseim 80%-a Androidos…

Igen, mert ahhoz hogy megtudd hogy whatsapp-ja van el se kell inditanod a whatsapp-ot;)
Én inkább leütöm az első karaktert ha esetleg olyan helyzetben lennék hogy valami idegen megadta a számát és nem egyeztettünk volna hol beszéljünk minthogy letöltsem az ótvar kinézetű reklámmal teletüzdelt Viber-t, attól még a Messenger is jobb.
Nem tudom mivel foglalkozol vagy miert beszelsz annyi emberrel allandoan, de a barátaimmal azert vagyok olyan viszonyban hogy meg tudom beszélni milyen plaatformon kommunikaljunk rendszeresen, ha meg neha neha beszelnem kell idegennel akkor pont nem érdekel hogy esetleg sms-t kell neki irni mert nem kékült be.

Meg is jelent mostanában, csak más a neve mert elhagyták az i -t elöle :crazy_face: :crazy_face: :crazy_face:

Az iMessagebe az Apple bevezethetné az RCS-t (mint az sms utódját) és akkor aggódhatna okkal a Facebook.