Gurman: a Touch ID nem tér vissza az iPhone 13 modellekben

Eredetileg itt jelent meg: Gurman: a Touch ID nem tér vissza az iPhone 13 modellekben - Szifon.com

Annak ellenére, hogy az Apple tesztelte és dolgozott a technológián, a hírek szerint a cég mégis úgy döntött, hogy nem lesz kijelző mögötti Touch ID érzékelő a hamarosan érkező iPhone 13 modellekben. A biometrikus azonosítás egyetlen lehetősége a felhasználók számára továbbra is a Face ID marad. Az Apple komolyan veszi a Touch ID technológia kijelző…

Nem is kell már Touch ID. A FaceID sokkal jobb, biztonságosabb és kényelmesebb számomra.

Akkor kimarad a 13-as. Szerintem a Touch ID sokkal biztonságosabb és gyorsabb is. Nem beszélve a hamarosan újra kötelező maszkviselésről.

Majd amikor 1x alvás vagy más önkívületi állapotban kinyitják a touch-os telódat rádöbbensz mégsem az!
A gyorsaság meg helyzet függő és maszkolódás is csak annak gond aki nem hord watch-ot.

1 kedvelés

FID-vel ezt nem lehet megcsinálni?

1 kedvelés

Arról is szóltak a pletykák, hogy az új faceid képes lesz maszkkal együtt biztonságosan felismerni egy későbbi szoftverfrissítés során majd.

Ha ez így lesz, akkor nem bánom, hogy nincs touchid, eladhatom az órámat.

Egyébként sajnálom, mert bizonyos esetekben tényleg jobb lenne.

Nem volt ez egy zseniális ötlet a kezdettől sem. Vezetés közben kinyitni arccal lehet hogy jó annak ha aki egy Trabantba van bezsúfolva de nem egy nagyobb autóban. Másik scenario. Zoom meetingben vagyok, rá kell nézni a mobilra. Ott van mellettem az asztalon egy ujjal föl tudnál nyitni, de fel kell emelnem és bele kell bamulni, mint egy birka. Annyit megtehettek volna,hogy belerakják az új lenyomat os ellenőrzést ami lényegesen egyszerűbb. És a maszkos dolgot fel sem hoztam.

1 kedvelés

Dehogynem. A Face ID nem tudja megkülönböztetni az alvó vagy önkivületi állapotban levő embert az ébren levőtől. A nyitott szem csak részletkérdés, megoldható. Függ attól is, kinek hogyan készült az azonosító kép.
Ha teljes biztonságot akarsz, marad a jelszó, lehetőleg jó hosszú és bonyolult. Azt meg kiverhetik belőled. Persze a tizedik próba utáni törlés esetleg segít, ha van lelkierőd tízszer rossz jelszót mondani.

azért egy nyitott szemet előidézni szerintem nehezebb, mint az ujjadat odaérinteni. a Face ID nem verhető át egy sík fotóval. vagy mire gondoltál a “hogyan készült az azonosító kép” alatt?

Például arra, hogy szemüveges az ember, akkor könnyen átverhető a FID. De ha valakinek nem lencsi baba szeme van (magyarul apró esetleg csak kicsit van nyitva) annál is könnyű úgy tenni, mintha nyitva volna.
Egyébként a bevezetésekor voltak próbák, hogy miképpen lehet átverni, és bizony bizonyos fotókkal sikerült is. Lehet, hogy azóta ez változott, nem tudom.
De egyébként ha valaki eszméletlen, gyakran nyitva a szeme. Alvó ember más, sokan felébrednek, ha valaki babrál a szemükkel. Mondjuk én arra is felébredek, ha valaki mozog a közelemben, nem kell, hogy hozzám érjen.
Mellesleg, ha elalszol és óra van rajtad, a Face ID mellett is felold a teló. Vagy nem?

szemüveges vagyok. semmi ilyen problémát nem tapasztaltam sosem, még napszemüveggel vagy fényre sötétedő lencsével sem. az Apple Watch-csal való feloldás csak akkor működik, ha felismeri az arcod felismerhető részét, és a többin pedig érzékeli, hogy az valamivel el van takarva.

Vagyis ha eltakarod a szemét valakinek, mert alszik, akkor a watch feloldja.

nem oldja fel. hiszen a maszkot nem a szemeden viseled, hanem az orrodon és a szádon, a figyelemérzékelő funkcióhoz pedig kell a nyitott szem.

Egyébként a fizetés watch nélkül FID-vel elég problémás. Párom használ 12-est. (Órát nem) Ránéz a telóra, felold. Teszi a terminálra, kéri a kódot. Ha feloldás nélkül teszi a terminálra, ugyancsak kéri a kódot, mivel a legtöbb esetben nem olyan a terminál elhelyezése, hogy működjön a Face ID. (Ha én használom az övét, akkor kétszer megnyomom az oldalsó gombot, feljön a fizetős oldal, megnyomom a feloldás gombot és beírom a PIN-t, majd utána érintem.)
Az én TID-s telefonomat odateszem a terminálhoz, előjön a fizetés de kéri a kódot. Ráteszem az ujjam és már fizet is.
Mondjuk órával is működik, ha az óra fel van oldva, és kétszer megnyomom az oldalsó gombot. De ha nincs feloldva, akkor előbb fel kell oldani, vagy PIN-nel, vagy a telefon feloldásával. De ha már előveszem a telefont, akkor egyszerűbb azzal fizetni. És itt megint egyszerűbb a TID.

Egyszerűbb, ha 2x megnyomja a bekapcsoló gombot, felold FaceID-val és utána teszi a terminálhoz a telefont. Úgy nem kell a kóddal szöszölni.

Kicsit van egy olyan érzésem, hogy mondvacsinált indokokkal meg kitalált hibákkal próbálod igazolni, hogy a FaceID rossz, pedig nem az, többen is használjuk, írjuk, napi tapasztalat van vele.

Persze attól te még szeretheted a Touch ID-t, csak maszlaságokat ne írj. :slight_smile:

ha a csuklódon van, miért nincs feloldva? mármint oké, felvetted az órát, elfelejtetted feloldani, és még a telefonodat sem oldottad fel azóta, hogy az feloldhassa az óra zárolását? :slight_smile:

én amikor felveszem az órát, reflexből feloldom a zárolását, és mivel rendesen illeszkedik a csuklómra, tehát nem túl laza a szíj, így a csuklóérzékelés sem zárolja az órát, mert nem veszti el a kapcsolatot a csuklómmal. ha meg esetleg elfelejteném beírni rajta a jelkódot, akkor a telefonomat úgyis előveszem addig, az meg akkor feloldja.

1 kedvelés

Nem tudom te hogy vagy vele de én nem szoktam olyan helyzetekbe kerülni, hogy idgenek mellett alszom és attól kell tartanom hogy kinyitják a telefonom😅

Hát szemüveggel nekem sincs gondom, viszont a napszemüvegekkel nem bír, van három és csak abban ismer fel amin nincs tükröződő réteg és rohadt idegesítő hogy mindig le kell venni emiatt a szemcsit.

Na ja, de nem a szavakon kell rugózni, hanem ami a lényeg, hogy egy F-ID -t sokkal nehezebb megkerülni mint a T-ID -t amennyiben azt a gazdája normálisan beállította, mert sokkal biztonságosabb. Sokak számára jobb is a használhatósága és ezért is maradt meg a mai napig. Az hogy az Apple tervezi visszahozni a T-ID egy újabb megoldását nem jelenti az ellenkezőjét az állításnak, csak azt, hogy vissza szeretné azon keveseket is csábítani, de legalább rávenni egy új vas vásárlására, akik megrögzött ujjal nyitogatók.

ja hát a tükröződő réteg az más, “az ellen nem véd”. azzal tudtommal nem nagyon lehet mit csinálni, ha egyszer visszatükrözi a felismeréshez használt lézert is.