Gyakori kérdések: hogyan lehet NTFS-re formázott meghajtóra adatot másolni a Mac-ről?

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2019/11/17/gyakori-kerdesek-hogyan-lehet-ntfs-re-formazott-meghajtora-adatot-masolni-a-mac-rol/

Leginkább Windows-os környezetből váltó, kezdő Mac-esek esetén szokott felmerülni az a kérdés, hogy hogyan lehet a Mac-ről adatokat másolni a Windows-os, jellemzően NTFS fájlrendszerű külső HDD-kre, SSD-kre vagy pendrive-okra, mert bár olvasni gond nélkül olvassa őket a macOS, de írni nem engedi őket csak úgy. Ennek az oka az, hogy az írás alapértelmezetten nem támogatott,…

vannak már 64 bitre? eddig ezért nem frissítettem… köszi

természetesen igen, hiszen ha sem a Paragon, sem a Tuxera nem támogatná a macOS Catalina-t, nem lennének benne a cikkben. de a Terminal és az fstab mindentől függetlenül működik ilyenkor is.

1 kedvelés

kösz, melyik “jobb” szted? (ennyiért minden frissítést megkapok a jövőben?)

meg nem mondom, melyik a jobb, én száműztem az NTFS-t minden olyan, külső eszközömről, amire írnom is kell adatokat. de korábban a Tuxerát használtam. azt már nem tudom, hogy a frissítéseket meddig kapod meg, de elképzelhető, hogy ugyanaz a modell van, mint mondjuk a Parallels Desktop esetén, hogy új macOS-verzió esetén új verziót kell megvenni.

1 kedvelés

De akkor ügye jól értem maga a macOS natívan is tudná kezelni az NTFS-t… (hiszen ha becsatolod tudod írni)

nem teljesen, mert nem a felcsatolástól tudod írni (hiszen a macOS alapból felcsatolja az NTFS formátumú eszközöket, de csak olvasásra), hanem csak ha külön hozzáadod az fstab alatt, és akkor is csak azt a meghajtót tudod írni, amit így hozzáadtál.

az így elért írhatóság hivatalosan nem egy támogatott dolog, mivel az NTFS egy zárt forrású dolog, és ezért semmi garancia nincs arra, hogy minden esetben jól működik az írási lehetőség a Mac-en.

Ez a terminálos módszer kissé körülményes, így már azt elején megvettem a Paragon-t. Megy szépen, bár szinte csak a nyavalyás TV miatt kell…

Én a Paragon-t vettem meg, valamiért jobbnam megbíztok abban a cégeben és a szoftija is nagyon jó. Bár lehet jó a másik is, azt még nem próbáltam :slight_smile:

1 kedvelés

Ne adjatok pénzt ilyesmiért, amit az OS is suttyomban támogat.
Van ingyenes app is az újracsatoláshoz rw módban:
mounty.app

Én még mindig nem tudtam eldönteni, hogy a két fizetős megoldás közül melyik jobb, így azóta sem vettem meg egyiket sem, csak kipróbáltam azt hiszem talán a Paragont.

1 kedvelés

A monty mennyire megbízható? Nagyobb méretű NTFS fájlrendszerű külső USB SSD-t, vagy HDD-t is lehet írni vele?

1 TB-os külső HDD-t, USB 3 (type A) porttal használok jelenleg 2019-es Macbook Pro 13-ról (vagy VAVA dokkal, vagy csak egy olcsó USB-C/A átalakítóval). Nem volt vele gond még.

A Mounty egyébként semmi extrát nem csinál, csak ha rádugsz egy eszközt és a Finder automountolja read-only-ban (mert NTFS), akkor feldobja az ikont a panelen, hogy igény szerint újra mountolhatod vele read-write módban. Amit megtehetnél terminálból is, mert az OS-X natívan TÁMOGATJA az NTFS írást, csak nem preferálja.

1 kedvelés

@loserock ez, hogy a macOS natívan támogatja az írást is, részletesen le van írva a cikkben – viszont mivel ez alapértelmezetten nincs engedélyezve, így ez azért óvatosságra int.

1 kedvelés

Igen, a cikk helyesen: natívan támogatja az NTFS írást, de az automatikus csatolást csak olvasható módban végzi a Mac OS. Vagy megkerüljük ezt egy /etc/fstab szerkesztéssel (nem érdemes, mert nem kerül bele a meghajtó Finder-be, csak a default hidden /Volumes alatt találjuk meg), vagy egy dupla terminál paranccsal remount-olni kell rw módban. Valahogy így:
sudo umount /Volumes/PARTITIONNAME
sudo mount -t ntfs -o rw,auto,nobrowse /dev/diskXXX ~/ntfs-volume

Ha ez érdemi kockázattal jár, akkor a kockázatot nem védenék ki a fizetős appok sem! A valós ok inkább az lehet, hogy az NTFS naplózása nem illeszkedik jól a Mac OS-be. Pl a fájlok címkézése és az időbélyeg nem elég korszerű hozzá (meg még ki tudja, mi, a Mounty fejlesztője is ír erről részletesebben ha valakit érdekel). Szóval egy olyan felhasználónak, akit nem érdekel az IT háttér, csak működjön valami az elvártak szerint, lehetnek furcsaságok egy NTFS kötettel. Ezek egy részére a fizetős appok lehet (hangsúlyozom: lehet) hogy adnak némi workaround-ot.

Önmagában semmi gáz nem lenne az ntfs-3g -vel sem. Linuxon én is mindig azt használtam, ha átverjük a Mac OS-en, ugyanúgy mennie kéne. Ott max performancia vesztés lehet mondjuk egy natív windows-hoz képest. Mac-nél nyilván a biztonság legyalulása miatt nem érdemes játszani vele.

csakhogy a fizetős appok nem a macOS beépített támogatását használják.

mountyt kirobaltam,
rohadt maceras ezekhez kepest… (paragon/tuxera)

pont ezt akartam írni,

https : // mounty PONT app/

mounty gagyi!!!