Gyakori kérdések: hogyan növelhetjük a készülékünk biztonságát, és mit tehetünk, ha elvesztettük?

Eredetileg itt jelent meg: Gyakori kérdések: hogyan növelhetjük a készülékünk biztonságát, és mit tehetünk, ha elvesztettük? - Szifon.com

Ugyan az Apple készülékek a legtöbb esetben biztonságban tartják az adatainkat, velük kapcsolatban is igaz az az örök érvényű mondás, hogy a felhasználó legnagyobb ellensége saját maga. Ez különösen igaz lehet akkor, amikor egyes kényelmi funkciók eredménye az, hogy az adataink és a készülékünk kevésbé van biztonságban, mint akkor, ha nem esünk túlzásba, és áldozunk…

Tök jó cikk.
Csak egy apró kiegészítés hozzá: az Elveszett mód nemcsak webes felületen, hanem Lokátor alkalmazásból is bekapcsolható, pl. Apple Watch ról is.

1 kedvelés

igen, nyilván, ezt akkor kiegészítettem, mert a webes egyébként csak egy példa volt, egy ismerősöd készülékén a Lokátor app maga is azt ajánlja fel. magában a Lokátorban csak egy másik saját készülékeden fog menni, az meg nem biztos, hogy azonnal kéznél lehet. jó, az Apple Watch igen, az szó szerint kéznél, de ha nincs rajta épp internetkapcsolat, akkor nyilván nem megy.

Egy almás telefont …bookon hirdetettek, A FOTÓN LÁTSZOTT A SOROZATSZÁMA. A gyártó telefonos támogatója a sorozatszám alapján azonnal kiderítette, hogy a készülék elveszett módban van, a készüléket idegen nem helyeztetheti újra üzembe, adatvédelemre hivatkozva A GYÁRTÓ NEM ÉRTESÍTHETI A TULAJT, hogy a készüléke előkerült és hogy pontosan hol hirdetik. No, ez remek! Vagy mégsem?

miért, másik gyártónál van erre lehetőség?

6 posts were split to a new topic: Hogyan vihető át egy eSIM a régiről az új készülékre?

Szerintem nem mindegy, hogy elveszett vagy ellopták. Ha csak elveszett mert a tulaj fogyi és otthagyta valahol vagy elejtette, akkor azzal a rendőrség szerintem nem foglalkozik. Nem is feladata, nem történt bűncselekmény.

És amit más gyártó nem tesz meg, azt az Apple sem teszi? Jól néznénk ki, még mindig a walkman-nél és a nyomógombos mobilnál tartanánk. Ha jól emlékszem éppen az Apple tett olyat, amit más gyártó nem.
Most viccen kívül, milyen adatvédelmi aggály van abban, ha az Apple az általa ismert csatornákon (iCloud, e-mail, stb) értesíti az elveszett módban levő telefon tulajdonosát arról, hogy a tolvaj vagy orgazda hol hirdeti? Azt hiszem, itt megint a bűnözőt támogatja a hatóság az áldozattal szemben. Mert sajnos nálunk csak a bűnözőknek vannak jogai, az áldozatnak nincsenek. Például a hírekben: “M. József megverte és többször megerőszakolta Kiss Rozáliát”. Néha még képet is közölnek az áldozatról. A tettes viszont gondosan kitakarva. Nem egy bírósági tudósításnál a tettes homályosan vagy hátulról látszik, a tanú, áldozat, bíró, ügyvéd telibe szemből. Legyen már kin bosszút állni a tettes haverjainak.
Szóval itt nem azt kérték, hogy adja ki az Apple a tulajdonos címét, hanem azt, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel értesítse. Amit egyébként rendszeresen megtesz, amikor számlát küld, reklámozik valamit. Ezt bezzeg szabad, de azt a szegény tolvajt nehogy már lebuktassák. Kretén hozzáállás!

én semmi ilyesmit nem állítottam, pont ezért kérdeztem, hogy amúgy másik gyártónál van ilyenre lehetőség? sőt, már korábbi cikkeimben is említettem, hogy valami módot adhatna az Apple, hogy egy becsületes megtaláló tudjon üzenni az eredeti tulajdonosnak.

1 kedvelés

Szerintem itt nem az Apple a hibás, hanem a hazai jogszabályok. Azok védik a bűnözők jogait. Emiatt kell például kitakarni egy ámokfutó autós rendszámát, vagy egy rajtakapott tolvaj arcát a róluk készült videókon. Mert nekik jogaik vannak. Emiatt nem (vagy alig) lehet járőrrel kimenni egy helyszínre, ahol vélhetően ott van az ellopott telefonod. Mert szerintük nincs bizonyíték. De ha egyedül bemész, és visszaszerzed, akkor már ellened fellépnek.

Nem inkább arról van szó, hogy ennek semmi köze az adatvédelemhez? Sokkal inkább lehet arra gondolni, hogy ha az apple segítene a tulajnak megtalálni az elveszett vagy ellopott telefonját, akkor kevésbé valószínű, hogy újat vásárol. Ahogy az eset is mutatja, az apple jelen hozzáállása, hogy bár pontos infót kapott, hogy hol hirdetik az elveszett módba helyezett készüléket, nem értesíti a tulajt, vagy aki elveszett módba tette, és nem engedi újra üzembe helyezni idegennek, nem inkább a szándékos, szebben fogalmazva tervezett avultatás egy módja? Akkor mégsem annyira zöldek, mit amennyire állítják magukról? Persze erre is van magyarázata: “hogy ne érje meg ellopni”. De igen, sajnos így is megéri. Akkor is, ha már feltételezhetően elveszett módban van. Alkatrésznek eladható, és a tolvaj, amikor ellopja, elnézést kérek, a megtaláló, nem valószínű, hogy mindenre kiterjedően megvizsgálja a későbbi felhasználási ill. eladási lehetőségeket.

de komolyan kérdezem: van bármi más gyártó esetén ilyesmire lehetőség? illetve küldtél erről visszajelzést az Apple-nek? (mert én például igen.) ha ugyanis egy adott funkciót csak elvétve kérnek a vásárlók, az nem ösztönzi a céget arra, hogy időt és pénzt fektessen a létrehozásába. plusz azért itt elég sok jogi és egyéb dolog is van ilyenkor a háttérben, tehát ez biztosan nem ilyen egyszerű, az meg pláne abszurd, hogy még összeesküvés-elméletet is kelljen szőni mögé, hogy biztosan a tervezett elavulás…

ha viszont bárki tudná használni az elveszett készüléket, akkor mégis milyen visszatartó ereje lenne mindennek a lopásokkal szemben? nyilván semmilyen. de így, hogy le van zárolva, kimutathatóan csökkent a lopások száma. nyilván a hülye/tájékozatlan, illetve a másokat szándékosan átverő tolvajt semmi nem fogja érdekelni.

mi éri meg benne? eladod alkatrésznek? tényleg? és mégis ki veszi meg? maximum valami zug gsm bolt vagy vérpistikék, ahol/akik darabjaira szedik, és semmi garanciát nem tudnak vállalni semmi javításukra, hiszen ismeretlen előéletű a készülék, illetve sem az alaplapja, sem a Face ID/Touch ID nem lesz hasznosítható belőle? főleg úgy, hogy manapság már egy akkut sem lehet csak úgy kicserélni, mert ki fogja írni, ha nem eredeti, vagy ha másik készülékből lett átrakva, és nem írták át a sorozatszámot. azt meg talán hagyjuk is, hogy mindez törvényileg minek minősül… de te komolyan azt gondolod, hogy ennek van értelme?

Én már cseréltem iPhone 5c-ben kijelzőt, 3GS-ben akkut. Nem nagy varázslat.
A legújabbaknál már nem engednek néhány dolgot márkaszervizen kívül cseréni, de van is miatta morgolódás és szervezkedés. De olyan is megvehet elveszett állapotba tett készüléket, aki vásárlás előtt nem elég körültekintő, vagy tisztában van a helyzettel, de aklatrésznek kell neki. Van, hogy alkatrésznek hirdetik. A fentebb említett példánynál (iPhone SE) is ez történt. Az eladó: “Finn országban élő nagymamája telefonja volt és nem emlékszik a jelszóra. Ezért csak alkatrésznek…” :slight_smile: Az apple support viszont azonnal közölte, hogy elveszett módban van.

mert azok esetén még nincs ilyesmi.

használt készülék vásárlása esetén a felelősség a tiéd, hogy mit veszel meg. ebből a szempontból igazából lényegtelen, hogy elveszett módban is van-e, vagy csak szimplán aktiválási zár van rajta. a “nem emlékszik a jelszóra” meg szokásos bullshit, ott van rá az iforgot.apple.com, vagy az eredeti számla. ha ezek egyike sincs meg, és megveszed, az a saját hülyeséged sajnos. nagyon oda kell figyelni ezekre. aki nem ért hozzá, az kérje ebben a témában tájékozottabb ismerős segítségét. de ez egyébként bármi más dolog esetén ugyanígy van, ha nem ért valaki valamihez, elég könnyen át tudják verni.

Elég sok az “alkatrésznek eladó” hirdetés:

https://www.facebook.com/marketplace/113014728713082/search?query=iphone%20alkatr%C3%A9sznek&ref=global_search_module_see_more

Sok képen, a telefon hátulján jól olvasható a szériaszám. Talál némelyikük új gazdára talál.

oké, és? egy magára valamit is adó szerviz nem vesz meg ilyen készülékeket, a zug gsm boltokat és orgazdákat hagyjuk.

maximum jelentsd a facebooknak, hogy lopott – már ha egyébként valóban lopott. mást nem tudsz tenni.