Hogyan vihető át egy eSIM a régiről az új készülékre?

OFF:
Ez az eSIM hogyan működik? Ha telefont cserélek akkor hogyan viszem át az előfizetést? Az előző telóról hogyan törlöm az előfizetést? Vagy ez hogy működik? :smiley:
Köszi!
ui. céges vodafone szolgáltató
ON:

Telekom eseteben, ahogyan az elso keszulekedbe is egy QR kod segitsegevel kerul, ugy egy masik QR kod segitsegevel fog bekerulni az uj keszulekedbe. Ahogyan a sima, fizikai SIM-bol is csak egy peldany letezhet, ugy az eSIM sem letezhet tobb peldanyban. Pont ahogyan a fizikai SIM eseteben, ugy itt is megall a mukodese a korabbi eSIM-nek, ahogyan egy ujat aktivalsz. Tehat, semmivel sem masabb, mint a korabbi, fizikai verzioja.

Ja, tehát a korábbi megáll. Értem :slight_smile: Köszi!
Akkor a QR kódot kell megőrizni gondolom.

Miert kene megorizni? A valosag koszono viszonyban van a tajekoztatokban leirtakkal, miszerint egy QR kod, csak 1 alkalommal hasznalhato fel.

De ha egyszer felhasználtam a QR kódot, akkor hogyan viszem át a másik készülékre az eSIM-et ha nincs meg a QR kódom?

Gondolom, az elso QR kodot azt nem te rajzoltad, igy ahogyan az egyszercsak “lett”, na, pont ugy lesz masik is.

adott esetben a Gyors kezdés beállítási móddal az eSIM is átköltöztethető, de hogy az itthoni szolgáltatók ezt támogatják-e, azt nem tudom, elképzelhető, hogy nem.

1 kedvelés

Biztos? A Yettelnél többször is lehet használni a QR kódot, de csak akkor, ha az előző készülékben már nem aktív a QR-hez tartozó eSIM (ahogy te is írtad, adott időpillanatban ugyanaz az eSIM nem lehet aktivált).

Lehet a Telekomnál más van a dolog mögött…

Nekem olyan menüpont nincsen, hogy átalakítás eSIM m-é. Amikor az adatokat átvittem akkor sem volt. Ezek szerint ezt a Telekom nem támogatja. Az Apple leírja magyarul is, hogy van ilyen lehetőség, de nem tudhatja, hogy a legnagyobb szolgáltató még nem tart itt. Azt hiszem, csak a szolgáltatónál lehet átváltani QR kód segítségével. Akkor viszont az átvitel sem működik a Telekomnál.

a fizikai SIM eSIM-mé való alakítása egy másik dolog, az nem függ attól, ha eSIM-et költöztetnél egyik készülékről a másikra.

ha eleve eSIM-ed van, az elvileg átköltöztethető lehet, mert ahhoz a Telekomnak elvileg semmit nem kell csinálnia, az ugyanaz, mint amikor kiveszed a fizikai kártyát, és beteszed egy másik készülékbe. de ezt nyilván nem próbáltam, mert nem váltottam mostanában készüléket, anno meg már a fene tudja, hogyan volt, amikor XS-ről váltottam 12 Pro-ra.

A telekom azt irja az esim mellet a PDF-ben, hogy minden QR csak egyszer hasznalhato fel. Ha tobbszor fel lehetne hasznalni 1 kodot, azt elegge nagy security lyuknak gondolnam, plane olyan szolgaltato eseteben, aki fizikai, eldobhato mediumon kuldi ki a kodot. Kiprobaltad mar tobbszor ugyonazt a kodot? Nem a Yettel az, aki a multban fizikailag kuldte ki az eSIM-et? Ott leirjak, hogy egesd el/gyujtsd fel, mielott kidobod?

1 kedvelés

OK, értem. De az átalakítás nem működik, sem egy készüléken belül, sem átvitelnél. Én most váltottam, és nem volt lehetőség az átalakításra. És ilyen menüpont most sem szerepel.
Az viszont jófejség az Apple-től, hogy az elmaradott szolgáltatók esetén (mint például a Telekom) nem jelenik meg a menüpont sem, nehogy sikertelenül próbálkozzon az ember.

Nem írnak ilyet, sőt a hivatalos Yettel FAQ-ban olvasottakat is úgy értelmezem (“Hogyan tudom áthelyezni az eSIM-et másik készülékbe?” kérdés), ahogy írtam korábban. Amúgy nem érzem kockázatosabbnak mint a fizikai SIM-et, hiszen ahogy írtam, csak akkor tudod másik készülékben aktiválni, ha nem aktív az előzőben.

Kipróbálni nem tudom, majd ha váltok 13/14-re. :wink:

Akkor most szeretném feloszlatni az itt leírt téves tanácsokat .

Először is a kérdezőnek javaslok némi ismerkedést a témával,
itt: Apple - hogyan működik az eSIM Tudnivalók az iPhone-okban használható eSIM-ről - Apple Támogatás (HU))

és itt: PCWORLD - Mi az az eSIM Mi az az eSIM, tényleg jönnek a SIM-kártya nélküli telefonok? - PC World)

Ezekután pedig nézzük a választ a kérdésre:
Az hogy hogyan vihető át az eSIM készülékek között, az a telefonszolgáltatón múlik, eltérő lehet!

Nem tudom hogy került szóba a Telekom @Czo , a kérdező nem írta hogy a Telekom lenne a szolgáltatója, van Magyarországon 4 mobilszolgáltató aminél most már 3-nál van eSIM. Már vége van annak az időszaknak hogy csak a Telekomnál lenne eSIM (2018-2021)!

Tehát:
Telekom esetén: egyszerűen a Telekom app-ban igényelni kell egy új eSIM-et, új QR kóddal, és ezt aktiválni az új készüléken. Az eSIM igénylésnél ki kell választani hogy ez a régi kártya helyett legyen, és ne úgynevezett multisim konfigurációban. (ugyanis a Telekomnál olyat is lehetne pl. okosórához)
A Telekom az egyetlen, akinél két eSIM is tartozhat ezen okból egy előfizetéshez, de nyilván a kérdezőnek nem kell kettő, hanem az előzőt kell lecserélni. A régi készüléken ilyenkor szoktuk, de nem kötelező törölni az eSIM-et, nincs jelentősége, mert inaktiválva lesz ha cserét kérsz. A csere bizonyos alkalommal, ha jól emlékszem évi 10x vagy 20x ingyenes, utána fizetős. Tehát azért módjával cserélgessétek csak készülékek között.

Vodafone esetén:
Teljesen más az eljárás. Itt az eSIM-re váltáskor meg kell őrizni a kapott QR kódot (ha nincs meg, akkor a vodafone.hu -n is elérhető bejelentkezés után).
Ez a QR kód újrahasznosítható vagyis készülékváltás esetén nem kell újat igényelni, ellenben először törölni kell az eSIM-et a régi telefonról! Ameddig ezt nem teszed meg, nem tudod aktiválni azzal a QR kóddal az újon. (mind az aktiválás, mind az inaktiválás online történik, internetkapcsolat szükséges)

Abban az esetben ha a régi készülék már nem elérhető, mert mondjuk elveszett, ellopták vagy úgy lett eladva hogy nem lett róla törölve az eSIM, akkor nyilván ez a módszer nem működik. Ilyenkor is át lehet rakni az eSIM-et új készülékre, de ebben az esetben fizetős a művelet. Ilyenkor a Vodafone.hu felületén új eSIM-et kell igényelni, új QR kóddal, gyakorlatilag ez megfeleltethető a hagyományos SIM kártyánál ismert “elveszett SIM cseréjének”. Ilyenkor már nem szükséges törölni a régi készülékről az eSIM-et mert az érvénytelenítve lesz. Fejlődés, hogy most már ezért nem kell bemenni személyesen, mert online is elvégezhető a művelet a legtöbb esetben. (Bár van, hogy nem)

A Telenor/Yettel-nél is van már eset, de ezt még nem próbáltam így nem tudom biztosan, hogy a kettőből melyik esethez hasonlít ez.

A negyedik szolgáltató pedig a Digi, náluk nincs eSIM.

Nem tudom erről van-e cikk @SzifonAdmin de esetleg ez alapján készíthetnétek egyet.

1 kedvelés

Szerencsere nincs szukseg a Telekom eseteben sem arra, hogy mindenfele folosleges izet telepitsen az ember a keszulekere, siman elintezheto ez sokkal kenyelmesebben, webrol is.

Az a QR kód nem azonos a SIM kártyával, hanem mindössze egy aktivációs tokent vagy “utalványt” jelent. Ezt az újrahasznosítást megengedi az eSIM specifikáció, mert a készülék csak elküldi a szolgáltató rendszere felé a kérelmet, aki dönt róla és küldi a válaszban a SIM kártya tényleges paramétereit.
És ebben az esetben, ha azonos QR kód van újrahasználva, akkor ez a válasz csak akkor lesz pozitív ha előzőleg törölve lett a SIM kártya az eszközről. Arról nem is beszélve hogy ebben az esetben a SIM kártya PIN kódját is be kell írni, valamint az ehhez tartozó egyéb azonosító kódot is a regisztrációhoz.

Nem úgy megy ez, hogy találsz az utcán egy QR kódot, leolvasod és lelököd vele az ügyfelet a hálózatról, megszerezve a SIM kártyáját. Szerencsére ettől sokkal okosabbak voltak a készítők így én nem látok különösebb problémát abban hogy újrahasznosítható a QR kód. Egyébiránt a Vodafone-nál nem adják ki papíron a QR kódot hanem a myvodafone fiókban található meg, illetve emailben küldik.

1 kedvelés

Ez teljesen lényegtelen a kérdés szempontjából.
Magánvéleményem, hogy nem kevés kényelmi funkcióról mond le az ember, ha a Telekom mobilalkalmazást “folosleges ize”-nek tekintve nem használja. Pedig a Telekom minden platformra megcsinálta, még google-nélküli Huawei-ekre is kiadta és mindig frissíti, nagyon jó az az app. De akinek úgy tetszik, persze lehet böngészőből is használni.

Nem tudom probaltad-e, de mindenfele extra authentikacio nelkul tudod peldaul a Telekom QR kodjat beallitani. Authentikacio alatt itt azt ertem, hogy ismerned kellene barmilyen titkot, ami az ugyfelet, a Telekom iranyaba azonositja. Tehat ha ezt a QR kodot en elhagyom, anelkul, hogy aktivaltam volna, siman le tudod vele utni a keszulekemet a halozatrol es el tudod csaklizni az osszes 2FA uzenetemet. Ez szerintem baromira veszelyes. Plane, hogy maga a Telekom fiok sem vedheto semmilyen 2FA opcioval.

Ha “átalakítás” alatt arra gondolsz, hogy fizikai SIMről váltanál eSIM-re, azt kizárólag a szolgáltató ügyfélszolgálatán keresztül teheted meg. A legtöbb esetben csak személyesen, néhány esetben az online felületen is kérheted a váltást. Erre nincs, és vélhetőleg biztonsági okokból soha nem is lesz lehetőség egy telefon gyári menüjéből, ugyanis itt ugye ügyfélazonosításra is szükség van, mert ez már lehetővé tenné a kártya eltulajdonítását és mindenféle visszaélést vele.

Az üzletben is csak tanúval aláiratva történhet ez a folyamat, egész pontosabban egy másik ügyintéző a tanú ilyenkor rá, hogy a Te ügyintéződ meggyőződött a személyi adataid megfelelőségéről. Gondolhatod hogy mit okozna ha ezt a beállítások menüben meg lehetne tenni önállóan. Nem a szolgáltatók elmaradottak, hanem ők csinálják jól.

Viszont csak egyszer kell meglépni ezt a személyes azonosításos váltást, utána már megy szépen az alkalmazásból.

@Jadeye :

“ha eleve eSIM-ed van, az elvileg átköltöztethető lehet, mert ahhoz a Telekomnak elvileg semmit nem kell csinálnia, az ugyanaz, mint amikor kiveszed a fizikai kártyát, és beteszed egy másik készülékbe. de ezt nyilván nem próbáltam, mert nem váltottam mostanában készüléket, anno meg már a fene tudja, hogyan volt, amikor XS-ről váltottam 12 Pro-ra.”

De, van teendője a Telekomnak. Egy új QR kódot kell kiállítaniuk mert az ő kódjaik nem újrahasznosíthatóak. Biztos, hogy így csináltad Te is a váltásnál mert máshogy nem csinálhattad, kivéve ha akkor használtál először eSIM-et, mert olyankor az első QR kódodat kapod. De a folyamat egyébként hasonló a későbbi cseréknél is, és ugyanúgy ingyenes, évi 10 vagy 20 alkalommal.

A Telekom kódját igen, de én továbbra sem a Telekomról beszéltem! Pont azt próbálom ecsetelni, hogy nagyon nem egyforma a különböző szolgáltatóknál ennek működése. A Telekomnál eldobható token van, Vodafone-nál nem így működik, ott újrahasznosítható a QR kód, ezért pin kód és jelszó is tartozik hozzá amit be kell írni, és előzőleg törölni kell az előző készülékről! Addig nemhogy hálózatra nem csatlakozik fel, de a menübe se kerül be az eSIM-ed vodafonenál!
A vodafone-nál pont, hogy van 2FA azonosítás eSIM telepítésnél!

Ha valakit részletesebben érdekel az eSIM működése, itt tudtok róla olvasni. (Linkeket kérem javítsa majd valaki mert én még nem tudok linket berakni ide, azért rakok bele szóközöket)

(@SzifonAdmin ehelyett a friss reges link-blokkolás helyett nem lenne jobb az AKISMET és a WordFence spamvédelme?)