Hogyan legyen Magyarországon 2 év garanciád az Apple termékeidre, avagy mi a szavatosság?

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2019/10/12/hogyan-legyen-magyarorszagon-2-ev-garanciad-az-apple-termekeidre-avagy-a-szavatossag/

Egyes vásárlásos cikkeinkben, ahol leírjuk, hogy mikor és mit érdemes éppen venni, meg szoktuk említeni azt is, hogy miért érdemes hivatalos helyről vásárolni, mikor jár a második évre a szavatosság, és mikor van csak az 1 év garancia. A szavatosság és a garancia nem ugyanaz. Az 1 év garanciát az Apple adja, a 2 év szavatosságot…

Érdeklődnék hogy pár napja járt le az egy éves korlátozott apple garim viszont gondom van az aksival! Igaz már új kora óta észrevettem hogy rohamosan romlik az aku állapota nem az első iphonom így volt tapasztalatom hogy mennyire kellene romlania egy év alatt.Kérdésem az lenne hogy gariba cserélik e az aksit?Iphone Xs 86% az aksi!

Mi a helyzet az állandó hálozat eldobási problémáról az IOS 13 kapcsán?
Erre hivatkozva lehet-e javítást, cserét, vagy bármit kérni. Ugyanis ez a jelenség már több frissítés óta jelen van és úgy látszik nem bírják megoldani. Persze nem minden típust érnit, pl az új iphone-nál nem jön elő, de pl az X-nél igen. Nem egynél, hanem szinte az összesnél. Hogy tudom ilyenkor érvényesíteni a vásárlói jogaimat?

@djmaya: vidd be diagnosztikára egy hivatalos szervizpartnerhez, és megmondják, milyen lehetőségeid vannak.

@NYPD: próbálkozni lehet, de mivel szoftveres hibáról van szó (hiszen az érintett készülékeken is csak az iOS 13-ra frissítve jelentkezik), ezért ezt az Apple Supporttal tudod lemeccselni, és szerintem nem fogják cserélni erre hivatkozva. az iOS 12-t viszont visszarakathatod velük. mindenesetre vegyél fel róla hibajegyet is:

Valamelyik nap felhívtam a vodafonet. Ők egyből a supporthoz írányítottak mivel sokan jelezték. Felhívtam az almásokat, tudnak a hibáról elvileg a 13.2-vel javítani fogják. De ami nekem bevált és tudom szarakodás meg 400 ezres telefon ide vagy oda 3G-vel kell addig használni. Azóta annyi van, hogy nem dobja el a hálózatot és nincs olyan, hogy fél napig nincs térerő viszont jobban merül a telefonom. De minél többen jelzik annál jobban foglalkoznak a dologgal.

1 kedvelés

Nálam is ez a helyzet szintén iPhone X. Részmegoldás de megoldás ha átváltasz 3G-re ott nem dobálja el a hálózatot.
Írj a Supportnak én is ezt tettem hátha foglalkoznak vele ha minél többen jelezzük.

1 kedvelés

Garancia nincs. Szavatosság, kellékszavatosság és jótállás van. A Ptk. kellékszavatosságra vonatkozó részét egészíti ki a 151/2003 (IX.22.) Korm. rendelet az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról. Ennek alapján az egy év kötelező jótállás nem az Apple feladata a (magánszemély) vásárló felé, hanem a vállalkozóé (kereskedőé), akivel szerződéses jogviszony alakul ki az adás-vétel kapcsán. Az, hogy az Apple, mint gyártó egyébként mit ad, az egy dolog. Ha szart sem adna, akkor a vállalkozó sara lenne a javítás/cserélés. Szerencse, hogy a nagyobb cégeknek érdekük a normális ügyintézés, így levéve e terhet a helyi vállalkozókról, ugyanis ha nem így lenne, sokat romlana egy-egy márka megítélése a bortányos itthoni kereskedői hozzáállás miatt.

Igen, ezt le is írtam a cikkbe, hogy pusztán az Apple jófejsége miatt tudjuk 2. évben garanciáztatni az egyes Apple termékeket.

Szerintetek, egy 2017 es MacBook Pro-t kijelzőkopással amit a billentyűzet okoz összecsukáskor, 2 hónappal 1 éves kora után, lehet garanciáztatni?

Erre nyilván nyilván az adott szerviz tud válaszolni, de mivel van rá külön vissza hívás, elképzelhető. :slight_smile:

Itt az első évről van szó. Valójában a jótállást is az eladó kell, hogy biztosítsa. Teszem azt ha az iCentre-ben vagy iStyleban vettél valamilyen terméket, akkor ők kötelesek a javításra/cserére, mert velük vagy szerződéses jogviszonyban (persze a háttérben ők megegyeznek a forgalmazóval/apple-lel, hogy egymás között hogy számolnak el a garanciális igényekkel, de ez a fogyasztót nem érinti és nem is igazán érdekli).
A jogszabály viszont megengedi, hogy amennyiben a gyártó cég is üzemeltet szervizt, akkor a garanciális igényekkel hozzá is lehet fordulni közvetlenül, a tényleges eladó kihagyásával a gyorsabb ügyintézés érdekében.
Tehát az, amit amúgy sok cég csinál, hogy elküld a gyártó szervizéhez nem törvényes, ha te ragaszkodsz hozzá az eladó köteles a jótállást biztosítani.

de az Apple készülékeit az Apple-ön és hivatalos szervizpartnerein kívül senki más nem javíthatja meg, mert az Apple erre nem ad sem engedélyt, sem alkatrészeket.

Ez a fogyasztó szempontjából nem számít. A jótállás keretében történő javítás kereteit (milyen szerviz stb.) a jótállást biztosító (eladó) határozza meg. Az hogy az iStylenak van egy szerződése, hogy ő az apple szervizközpontba küldi Prágába az eszközöket az a fogyasztó szempontjából lényegtelen. Más által végzett javítást meg senki más sem ismer el a jótállás keretében (Samsung szervizbe is hiába viszem a telefonom ha előtte a “Kiss Béla GSM”-ben forrasztgattak rajta)
Jótállási/szavatossági időn túl pedig igazából mindegy ki javítja, az már a vevő felelőssége hogy olcsóbban javíttatja utángyártott alkatrésszel. szavatossági/jótállási kérdés nem merül fel.

de ha egyszer senki más nem nyúlhat a készülékhez a hivatalos szervizpartnereken kívül, verheted az asztalt mondjuk a Telekomnál, hogy márpedig javítsák meg, egyszerűen nincs jogosultságuk, tehát a hivatalos szervizpartnerhez kell vinned. az pedig tényleg teljesen mindegy, hogy utána az adott hivatalos szervizpartner ki kell-e küldje vagy sem, a lényeg, hogy ha nem hozzájuk viszed, hanem az eladóhoz, aki nem feltétlen szervizpartner is egyben, akkor felesleges köröket futsz, mert el fognak küldeni a hivatalos szervizbe.

Igen valóságban ez történik, de attól még a jogszabály szerint ez nem szabályos. Az eladónak át kell vennie a készüléket és gondoskodnia kell a bevizsgálásról/javításról (elküldenie a szervizpartnernek), te dönthetsz úgy hogy inkább közvetlenül a szervizpartnerhez mész, de az eladó erre nem kötelezhet. Mondjuk ha vidéken vesz valaki egy iPhone, nem okvetlen akar elutazni/postázni készüléket a szervizbe, amikor 2 sarokra van az üzlet ahol vette.

de ezzel, hogy az eladó átveszi, elviszi a hivatalos szervizpartnernek, ott elintézik a javítást, majd onnan visszahozza, és téged értesít, saját magadtól veszel el értékes napokat, ameddig készülék nélkül vagy. ha bárki szerelhetne Apple készülékeket, és biztosított lenne az eredeti alkatrész, valamint a javítás minősége, akkor oké, csinálja meg a helyi szervizes. de ameddig az Apple erre nem ad lehetőséget, addig kizárólag saját magaddal tolsz ki, ha csapkodod az asztalt, hogy márpedig oldja meg az eladó. nem értem, miért kell ezt túlbonyolítani.

amióta léteznek itthon hivatalos szervizpartnerek, ez az eljárás – Safranek szavaival élve: mint az közismert.

Ezek általános szabályok, nem Apple specifikusak. Jogalkotó azt feltételezi, hogy a fogyasztó azt tudja, hogy hol vette a készüléket, viszont azt nem várja el, hogy a fogyasztó tisztában legyen, időt, energiát szánjon arra, hogy kiderítse ki tudja neki megjavítani a terméket (egyáltalán a gyártó személye is kérdéses lehet nagyon sok termék esetében, ne csak a nagyon erősen brandelt telefonokra gondoljunk most).
Az apple esetében teljesen igazad van, hogy egyszerűbb a szervizpartnerhez menni, ezt sehol nem vitatom, viszont az téves megállapítás, hogy minden esetben az apple vállalja a jótállást, mivel azt az eladó teszi (aki lehet amúgy az apple is).

de az Apple esetén a fentiekben leírtak alapján mindegy, mik az általános szabályok.

Nagyon sokan nincsenek tisztában jogszabályi háttérrel és ezzel nem egy cég vissza is él, szerintem fontos, hogy az ilyen cikkek pontosak és jogilag is megalapozottak legyenek.
De gyakorlatiasan gondolkozva abszolút értem, amit mondasz, nem kötekedni szeretnék.

1 kedvelés