Hogyan működik offline az iOS 13 és a macOS Catalina okosabb Keresés alkalmazása?

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2019/06/12/hogyan-mukodik-offline-az-ios-13-es-a-macos-catalina-okosabb-kereses-alkalmazasa/

A WWDC-n az Apple bemutatta az új Keresés alkalmazást, mely egybeolvasztja az iPhone keresése és a Barátok alkalmazást és a Project Catalyst-nak köszönhetően ez az alkalmazás macOS-en is elérhető lesz. A nyitóprezentáció során elhangzott, hogy offline eszközökkel is működni fog az új Keresés alkalmazás, ami csodálatosan hangzik, de mégis hogyan fog ez működni? Szerencsére az…

Na igen az ötlet jó, csak hát mi van ha kikapcsolja a tolvaj? Azt miért is nem lehet végre beletenni, hogy kikapcsolni is csak azonosított tulajdonos legyen képes, ergo amikor a tolvaj/ rosszindulatú megtaláló, kikapcsolja akkor hagyja neki és úgy is néz ki mintha, de ugyakkor mégsem és mehet azonnal ez a funkció és ha tud a net és stb. Mivel eSIM van benne és aki azt használja azt ugye nem tudja az illető eltávolítani, ha hagyományos SIM van benne mert régebbi a vas akkor meg indulhat amit itt a cikk bemutat szintén, de azonnal. A FID-s vasaknál a kikapcsolás közben amugy is látja aki kikapcsolja és vagy azonosítja és valós kikapcs történik, vagy nem azonosít és akkor megy a kamu kikapcs plusz egy fotó az illetőről amit el is küldhet ha még van net.
Tudom aki okos az azonnal becsomagolja pl alufóliába és úgy viszi tovább, de mint a közmondás is tartja, “alkalom szüli a tolvajt”, hát kicsi a %-os esélye hogy lesz nála vmi árnyékoló anyag, marad a kikapcs. És igen most jön az, hogy ha ezt tudják az emberek akkor rákészülnek esetleg, de még úgy is visszatartó erő lehetne talán kicsit és nem hinném, hogy olyan bonyolult lenne ezt a szoftverbe építeni.

Ha lefagy a telefonod foglalsz időpontot az iStyleba két hét múlvára?

Szerk: pont az alkalom szülte tolvaj bukik le mindig.

ez a kikapcsolni csak így meg úgy lehessen két dolgon bukik meg. az egyik az, hogy a reset hardveres szintű, tehát azt nem tudod letiltani, és igazából értelmetlen is lenne, mert akkor a szoftver esetleges lefagyása esetén megszívnád.

a másik, hogy az ellen szintén semmit nem tudsz tenni, hogy magától kikapcsoljon a gép, hiszen ha lemerül, akkor lemerül.

Igazából az lenne a szép, ha lemerült állapotban is küldené a beacon-t egy darabig (nyilván az akksi keretein belül). Erre megvan a technika, hiszen az Xs ill. Xr készülékek is használhatóak Express Transit módban, akár lemerülve is, szóval nagy akadályát nem látom hardveresen.

azért az Express Transit kicsit más szerintem, ott szerintem az NFC chipbe teszi bele az alapértelmezett kártyát, ahhoz meg az NFC “természetéből” adódóan nem kell töltöttség utána.

Kicsit gugliztam meg beszéltem édesapámmal és nagy valószínűséggel az lehet a passzív NFC hátterében, hogy máshogy van az antenna kialakítva, ezért működhet az újabb készülékeken is lemerült állapotban (passzív és aktív NFC) hiszen más a hardver kialakítás. A passzív NFC chip csak adni képes.

A témához visszatérve, ettől függetlenül ha nagyon akarná az Apple, meg tudná szerintem oldani. Fent kellene tartani az akksiban egy “biztonsági” zónát, amikor a gép müködéséhez már nem képes kellő áramot biztosítani a telep, de egy ilyen jellegű kommunikációt megvalósító chipet még el tudna látni.

Na mindegy, majd kiderülnek a részletek, de már így is hatalmas előrelépés lesz.

Szerk.: beszéltem apukámmal = vagy 20 éve beléptető rendszerekkel dolgozik és van némi halovány fogalma, hogy a proximity kártyák hogyan működnek technológiai vonalon is.

Hétvégén vidéken voltam, nálam volt az iPhone-om és az iPadem is, mindkettőn az iOS 13 betája fut. Az iPadet egyáltalán nem használtam, még csak fel sem oldottam egyszer sem, a táskámban maradt végig, mert nem volt a közelemben wifi. Teljesen véletlenül nyitottam meg az új Find My alkalmazást a telefonomon, és meglepve tapasztaltam, hogy abban a pillanatban frissült is az addig teljesen offline állapotban lévő iPad helyzete. Ezek alapján a funkció már most remekül működik, elismerésre méltó, hogy egy ilyen bonyolult dolgot meg tudott oldani az Apple.

Biztos voltam abban, hogy azonnal lesznek akik eleve elkaszálják az ötletet és nem továbbgondolják, mert biztosan meg lehet oldani vhogyan gondolva a buktatókra és egyeb felsoroltakra. De hát ez már csak így megy. A lefagyással mit is szoktál csinálni? Csak azért kérdem mert az én telóimat az elmúlt években a beta frissítéseken kívül egy kezemen elfér ahányszor újra kellett indítani a gombokkal, ergo az kb évi 1db- nál is kevesebbre jönne ki. A reset után meg automatikusan újraindul ha jól emléxem, ezért azt pl lehetővé tenném, itt a kikapcsoláson a hangsúly.
Persze a lemerülés az bökkenő, de amennyiben adott körülmények között takarékra teszi magát és csak kizárólag a megkereséshez tartozó funkciókat hagyja működni és azokat is vmi okos módon akkor azért igencsak megnőne a megtalálási esély. Persze mivel ez egy hirtelen ötlet és nálam sokkal okosabbak oldanák meg, gondolva a lehetséges buktatókra, akkor kivitelezhetővé válhatna, persze teljesen biztos védelem nem létezik ilyen esetekben, viszont ezt is írtam, hogy ha már megcsappanna a próbálkozók száma akkor is jól járna mindenki ezzel.
Az autó tolvajok is keresnek másikat ha vmi nem olyan amit ismernek és biztosan fel tudják oldani a védelmet. Volt alkalmam ameddig riasztóztam és előtte is, hogy a másik oldallal beszélgessek erről arról. Sok érdekes dolgot tudhat meg az ember ilyenkor.
Na de mindegy mert többen is azonnal elvetettétek, így biztosan nem lehet megoldani ha ti mondjátok. :flushed:

lehet nyomogatni addig a resetet, ameddig már nem indul újra magától.

az elveszett mód egyben alacsony töltöttségű módba is teszi az iOS 9 óta már a készüléket, hogy az a lehető legtovább bírja.

Na erről beszélek, az elsőt ki kell vhogyan küszöbölni, a másodikra pedig nem értem a koncepciót, mert pont ha kikapcsolják és ki tudják akor ha még nincsen elveszettben akkor hogyan is teszed be? Ám ha azt megoldanák amit nagy vonalakban felvázoltam és a buktatóit minimalizálják, akkor elveszettbe lehet tenni ameddig le nem merül, vagy nem teszik árnyékoló csomagba.
Pont a napokban volt a főnököm elhagyta a telóját i7max és még 2x kicsörgött majd többet nem, pedig fel volt töltve rendesen. Na amit vázoltam az lehet gyógyír lett volna erre
Ja és még amit jónak tartanék, ha lenne módja bármely telefonról pl. egy adott üzenettel adott készüléket elveszett módba tenni

nem lett volna rá gyógyír. resetelték volna, vagy becsavarják alufóliába, és majd lemerül magától. azonnal elveszett módba kellett volna tennie, nem hívogatni. ha fizikai SIM volt benne, azt egyszerűen kivették. ja és ha PIN-t kér a SIM, akkor egy reset után hiába indul újra a készülék, a jelkód nélkül még akkor sem tudod beírni a PIN-t, ha azt amúgy tudnád. de azt már a leghülyébb tolvaj is régen megtanulta, hogy a kártyát azonnal kiveszi…

de ha ez ennyire fontos számodra (noha hiába, hiszen a reset ellen értelemszerűen nem véd, és nem is védhet), akkor küldj róla feedbacket az Apple-nek, mert az az egyetlen módja, hogy ez változzon. sajnos annak semmi haszna, hogy minden alkalommal, amikor ez szóba kerül, mindig megemlíti valaki, hogy bezzeg ha nem lehetne kikapcsolni – de a reset ellen még mindig nem véd, a resetet meg már szintén ismerik sokan. a hülye tolvaj meg egyébként is lebukik, aki meg nem hülye, az ellen egy kikapcsolhatatlanság sem véd.

Nem vitázni akarok, de a reset mit is csinál pontosan? Mit is resetel?
A hülye tolvaj is tudja ki kell kapcsolni és SIM-et kivenni, amint vmit kerít amivel a tálcát ki tudja pattintani ok, de én pl nem hordok magammal olyant ami oda befér, ezért kicsit nehezebben tenném, de lehet módja tú mentes kiszedésnek biztosan, ekkor jöhet a cikkben leírt új funkció amennyiben nem tudja kikapcsolni.
Na meg ott van az eSIM amivel nem tud mit kezdeni, persze ha szolgáltató támogatja. Azzal restorolhatja is az akkor is benne marad.
Ja mivel is lehet pl az utcán másik apple cucc nélkül elveszettbe tenni?

A végigondolás nálad hiányzik. A-ból B-be nem csak egy üton lehet eljutni. Attól mert lezárod az egyiket semmivel nem vagy előrébb, adsz egy pofont a szarnak.

icloud.com/find

Ha ellopnak egy telefont és rögtön kiveszik a simet, mielőtt én elveszetté tudnám jelölni, akkor hogyan fogja megtudni a telefon, hogy Ő most elveszett módban van?

nem érted. de egyszerűen gondold végig logikusan a dolgot. ez a funkció már akkor aktívvá válik, amikor bejelentkezel az Apple ID-dal az iCloud menüpontban, és engedélyezed az iPhone keresése funkciót. ezt nem az elveszett mód aktiválja, hiszen annak semmi értelme nem lenne, mert azt utólag állítod be, és csak akkor aktivizálódik az érintett készüléken, ha az az interneten keresztül megkapja erre az utasítást – amit ugye nyilván offline állapotában nem fog tudni megkapni. (bár nem tartom azt elképzelhetetlennek, hogy később ne tenné azt is lehetővé az Apple, hogy a Bluetooth beacon-t sugárzó eszköz oda-vissza kommunikálhasson, ha a rendszer észleli, hogy a készüléket a tulajdonosa elveszett módba tette már online, de az még nem érkezett meg a készülékre, mert az offline volt, és így akkor végül megkapja a készülék az elveszett módot még offline is.)

tehát továbbra is irreleváns, hogy ki tudja-e kapcsolni a készüléket, vagy sem, mert a reset ellen nincs védelem, viszont az internet-mentesség, az offline állapot ellenére ez a Bluetooth beacon jelzés működik.

arról szintén nincs információ jelenleg, hogy na és akkor mi van, ha bedobja helyreállítási módba, és restore-olja, de logikusan végiggondolva várhatóan ekkor a jelküldés már nem fog menni a restore miatt – viszont ilyenkor meg már ott van az aktiválási zár, amit ugye nem tud kikerülni. ha pedig közben még az elveszett módot is rányomtad bármely böngészőben belépve az iCloud.com-ra, akkor még az illegálisan működő, aktiválási zárat leszedő oldalak sem tudják elintézni a zárolás leszedését.

de változatlanul: ezek egyike ellen sem védene az, ha a kikapcsolhatósága lenne letiltva. (egyébként azzal, hogy folyton ezen megy a feszülés, és rendszeresen el kell magyarázni, miért nem megoldás, csak újabb és újabb ötleteket adsz azoknak, akik lopnak, hogy hogyan kerüljék ezt ki…)

Köszi a tájékoztatást, eszerint én is félreértettem, mert azt hittem csak elveszett módban aktiválják. Jó volna ha fent tartanának x% akksit azért, hogy kikapcsolt / lemerült állapotban is még egy ideig tudja küldeni a beaconöket. Kitudja, lehet a véglegesben benne lesz :slight_smile:

@denike: az előbbit @gunar kollégának címeztem, a te kérdésedre a válasz jelenleg annyi, hogy ez már akkor aktív, amikor bejelentkezel az iCloudba, és engedélyezed az iPhone keresését, hiszen másképp értelme sem lenne, pont azért, amit írsz, hiszen offline módban nem érkezne meg rá, hogy elveszett. ez épp ezt előzi meg azzal, hogy a beacon már alapból, és így azelőtt aktív, hogy a készülék elveszne.

Értem amit mondasz, de a reset javíts ki ha rosszul tudom, viasszaállítja a vasat alaphelyzetre azaz szűzre az IOS-t nem? Amikor végez akkor a vas bekapcsolt állapotba kerül automatikusan, eddig ugye jól tudom?