Homey: HomeKitre és házautomatizálásra képes okosotthonközpont – vélemény

Eredetileg itt jelent meg: Homey: HomeKitre és házautomatizálásra képes okosotthonközpont – vélemény - Szifon.com

Pár héttel ezelőtt már írtam a HomeKitről, és már akkor megemlítettem, hogy lesz egy okosközpontos cikk, mégpedig a Homey központi egységről. Ez a cikk jóformán 5-6 részből is állna, nem tudok a végére érni soha, mert annyi funkcióval rendelkezik. Röviden a Homey egy olyan okosközpont, ami HomeKit-képes, rendelkezik különböző platformok támogatásával, mint például Amazon Alexa…

Az ajtó esti automatikus bezárása lehet esetenként nagyon rossz program az udvarban az automatikus nyitásig :crazy_face: Pl: este kimegy az ember a kertbe és mivel már sötét van ugye simán dob egy nudit mert a szomszéd már nem lát oda a sötétben és csobban egy finomat a medansziéban, majd élvezve a szabadságot otthon is hallgatja a csendet, mikor halk zömmögést is hall és az rájön hogy nem a szúnyogfelhőből jön, hanem az automatikus ajtózárás lépett működésbe :scream: Hát úgy 1szál semmiben kizárva (teló és minden más a házban még egy koszos türcsi sincsen sehol), hiszen mindent bezárt ahol érték van a birtokon logikusan. Amennyiben reggel nincsen automatikus ajtónyitás és miért is lenne hiszen az nem biztonságos ha még alszik az ember, akkor ugye amennyiben a szúnyogok hagynak reggelig vért az ereiben és jóban van éppen a szomszéddal, kérhet tőle valami ruhát és egy telót amivel segítséget szerezhet a bejutáshoz. Csak hirtelen ez jutott az eszembe erről :grinning:
Igen átgondoltan kell az automatizmusokat használni :grinning:
Amugy a viccet félretéve ez így ahogy olvasom egy baromi jó koncepció az automatizálásra és nem kényszerül bele a delikvens a drága kütyükbe, mert nagyobb ahogy látom a választék a központnak hála!

Annyi esélyed még marad, hogy felmászol a tetőre, és bekiabálsz a kéményen (mivel három rétegű biztonsági üvegek vannak a házon így máshol esélytelen vagy) hogy Héjjjjj Szivi - open the door
Ezen a ponton már csak reménykedsz, hogy a homepod meghall és nem érti félre power is off-nak (aminél kicsit értetlenkedik, de parancsnak fogja venni és lenyomja az okos autómatádat) :joy::joy:

Ilyen esetre kell elrejteni valahol kint egy biztonságos helyen egy kulcsot :slight_smile:

A kütyünél maradva, ha jól értem, akkor nem a DIY eszközöket is be lehet ebbe szuszakolni? Tasmota, EasyESP, és MQTT-t támogat a Homey vajon?

Az külön tetszik, hogy bármelyik eszközt be tudom tenni a HomeKit-be is és ott is kezelhető. Jól hangzik na! :slight_smile: Lehet beújítok egyet játszani.

1 kedvelés

Egy évvel ezelőtti helyzet: “Ma már egyszer leírtam:
Vettem egy Homeyt, a meglévő Z eszközeimhez, de nem ismerte őket. A 433-as eszközeimet sem tudtam vele használni, mert nem hajlandó tanulni, meg kell tartani a Broadlinket, amit lecserélni hivatott. A skilljei is kevés dolgot ismernek, pl Pioneer házimozit nem. durván 100.000 forintért pedig drága szobadísz. Ment vissza az Alzába.

433 az egy elég elbaszott dolog egyébként. Broadlink ilyen szempontból jobb megoldás, ami integrálható a Homey-ba. Pioneer házimozi mikori? Milyen kapcsolódás érhető rá?

MQTT-t támogat egyébként :slight_smile: A többit nem ismerem sajnos.

Nyilván itt azért azt érdemes tudni, hogy ezer éves eszközöket ő sem fog jól kelezni sajnos. Érdemes megkerülve csatlakozni tatni lásd Broadlink-en keresztül, és akkor így automaziálni.

Nem tudom milyen Pioneer de az mindenkeppen baj, hogy nem tud infrat tanulni. Senki nem varhatja el, hogy minden eszkoz infra kodjait ismerje, de ha nem ismeri akkor legalabb a meglevo taviranyitobol tudjon tanulni. Mint a Harmony.

Hát de tud. A Homey tud infráról tanulni, oké még béta állapodban van ez a funkció de tud ilyet :slight_smile: Amúgy nekem a Harmony van bekötve tökéletesen kezeli és HomeKit-képessé is tette az eszközöket.

Hát, ez az eszköz az asszony szerint ronda. Azt mondta, hogy dugjam el, amennyire csak lehet. Mondjuk szerintem sem nyerne formatervezői díjat. Egy nagy fehér golyó, három kicsi, fémszerű golyón áll, nem túl stabilan. Van rajta egy mini(!!) USB aljzat (2021-ben nem USB C, mégcsak nem is mikro USB!), és egy másik kerek, amiről nem tudom mire való. A hozzá adott kábel kemény, mint a fagyott kutya lába, emiatt könnyen fölborítja a három golyón álló szerkezetet.
A dobozban a golyón és a kábelen kívül csak egy USB töltő van, valamint egy üdvözlő kártya, amin 6 nyelven le van írva az app letöltő linkje. Más semmi. Leírt link, nem QR kód! 2021-ben gépeld be! Weboldal, egyéb semmi.
Az AppStore-ban legalább megvolt a weboldaluk linkje, ahol nagy nehezen megtaláltam, hogy mit kell tenni akkor, ha nem akar normálisan indulni. Valószínűleg már be volt állítva egy Wifire, mert nem volt saját wifi jele. Na, itt kiderült, hogy fejre kell állítani, és akkor resetel.
A többit még nem tudom, mert itt aztán megakadt és valami pirosat jelez, gondolom valami hibát.
Azért egy manual nem ártana hozzá, legalább addig, amíg az app meg nem találja.
Ha nem sikerül életre kelteni, megy vissza a boltba. Az egész nem túl bizalomgerjesztő, még az ócska kínai dzsunkacégek is több támogatást adnak.

Gondolom használtat vettél ilyesmi, igen ilyenkor fejre kell állítani. Normáls esetben kiveszed az app megtalálja és beállítod. Ez azért nem olyan nehéz :smiley: Egyébként elég sok eszközt fejre kell állítani, ez a bevált szokás, de előfordul hogy még nem találkoztál vele. Ha más kérdésede van szólj :slight_smile: Próbálok segíteni! Nálam is előfordult már hogy be volt állítva más accountra, az picit tényleg szívás átrakni, de alapból nem találkozik ezzel az ember.

A cikk alapján instant get lenne, de sok más cikket megnézve még mindig nem a szent grál… :slight_smile:

Az a baj, hogy nincs más, ami egyáltalán a közelébe érne ennek. :slight_smile: Szóval persze mindenhol vannak hibák, problémák, főleg a “kínai” fronton, de normális dolgokkal teljesen szépen megy.

Nem használt volt, de lehet, hogy már előtte kipróbálták. Nem igazán lehet tudni, mert a dobozon nem nagyon látszik, ha ki volt bontva.
Ettől függetlenül azért legalább egy normális linket írhattak volna a kisérőlapra vagy a dobozra.
A letöltési linkről nem is beszélek. Azért már minden ovodás tud a QR kódról. Nem olyan bonyolult generálni egyet.

Beírod az App Store-ba hogy Homey, ez az egy okosotthon app van, nem olyan nehéz. Ne legyünk már buták ha nincs semmi egy dobozon :smiley:

Erről lesz cikk a következő hétben. Homey és AQARA

A homebridge nem egy olyan valami, aminek hivatalosan van HomeKit tanusitvanya. Itt az a baj, hogy hiaba szabvanyos protokoll a ZLL es a ZHA, ezeknek a HomeKit-be exportalasa csak akkor lehetseges, ha mindegyik eszkoz “be lett vizsgalva” a HUB hasznalataval. Amig nem koppintott ra a Philips orrara az Apple (valamikor 2017 tavasza-nyara remlik, amikor megallt a 3rd party support), addig itt is megvolt az a dolog, hogy mind1, volt hogy ki gyartotta az eszkozt, ha ZHA/ZLL kepes volt, akkor ment. Itt az a baj, hogy ha X gyartonak nem lehet ilyet, akkor ne lehessen Y gyartonak se. Vagy akkor engedjuk meg mindenkinek.

Ennek sincs hivatalos tanusítványa, sehol sem írtam olyat, de ez már nem ide tarozik, hanem a Homey alá. AQARA-nak van.

Elmeletben ez nem kerulhetne be ide, mert ezt igy nem lenne szabad terjeszteni (mar az, ahogyan a kod kezelve van, mar az megserti a terjesztesre vonatkozo engdelyeket). Tehat ezt innen le kellene szedni.

Ez sem rendelkezik hivatalos tanusítvánnyal. Sőt… Ezen kívül ha ez nincs itt, akkor meg feltehető bármilyen app CLI-ből, tehát lényegtelen mit tiltanak és hol, megoldható az eszközök HomeKit-esítése. De az hogy másnak ne legyen jó azt nem értem nálad. Itt acél hogy jó legyen, az hogy egyik helyen nem megy, lényegtelen, megy a másikon. Értem a függőségedet, hogy tartsunk be minden szabályt, de ezzel csak szívatod magadat és másokat, ha ezek is tiltásra kerülnek. Ha nekem nem jó másnak se legyen meg egyenesen gyerekes.

Nem az a baj, hogy megoldhato. Az le van szarva, ha megoldhato. Amikor ez feltoltesre kerult, emberunk megszegte azt, ami keretein belul megkapta a HomeKit dokumentaciot. Az lenne a minimum, hogy minden Appleval kapcsolatos vacka, accountja es barmije torlesre kerulne. Nekem attol nem lesz se jobb, se rosszabb, ha ezek a karosito tenyezok megszunnek. Ha eltunik ez az oldal es fu alatt githubon kerul terjesztesre forrasban egy valami, azzal nincs para.