iPhone dualSIM gate? Nem működik jól az eSIM! (Telekom)

Hello.

Szerintem erre érdemes odafigyelni.

Konkrétan úgy jártam (legalább egy másik sorstársammal egyetemben), hogy early adopterként használom a dualSIM funkciót az új iPhone XS-ben. A lényeg az, hogy adott egy telekomos eSIM, meg egy telekomos nanoSIM.

Kettő probléma is van.

A kevésbé súlyos:

Az a kártya amelyikről a net megy, az 4G-n teszi ezt, viszont ilyenkor a másik kártya csak 2G-n van. Ezzel ugye az a probléma, hogy telekom vidéken sok helyen nem rendelkezik normális 2G lefedettséggel, mert a 4G-re gyúrtak rá. Amerikában a t-mobile konkrétan a közeljövőben lelövi a 2G-s hálózatot. Tehát ez igy hülyeség. Meg aztán miért ne tudná mindkét SIM techikailag használni a 4G-t telefonhívásra (VoLTE)? Ha ez hardveres limitáció, akkor ezt az Apple csúnyán benézte.

A másik sokkal komolyabb probléma az, hogy a fenti dualSIM konfigurációban a kártyák random módon leszakadnak a hálózatról, azaz teljesen hektikusan vagy az egyik vagy mindkét kártya nem elérhető. Írtam a telekom és az apple fórumaira is. A telekomon már egy sorstársam jelzett hasonló problémát. Természetesen próbáltam a telefont visszaállítani, meg ilyesmi, de nem segített. Ebből még lehet parasztlázadás, mert nálam is az egyedüli ok az iPhone 8-ról való váltás és a 4k leszurkolása az a dualSIM-volt.

Más tapasztalt hasonló problémát?

T-Mobile (tudom, elég para helyesen leírni…)

A második probléma még valószínűleg a Telekom eSIM béta státusza miatt van. Normál esetben ennek nem kéne bekövetkeznie.
Az első pedig a DSDS-ből adódik, ez így működik mindenhol. Mondjuk azt nem értem miért 2G-re ugrik vissza 3G helyett. VoLTE-t fölösleges várni, az elmúlt egy évben ha tízszer nem indították újra majd állították le, akkor egyszer sem. Most éppen megy egyátlalán? Mondjuk hülye kérdés, mert sose ment, aktív vajon?

Telekom a neve már 2013 óta:

Neked se sikerült :stuck_out_tongue:

de :shushing_face:

:pleading_face::woozy_face::cry:

A VoLTE-nek annyi lenne a lenyege, hogy amikor hivast inditasz nem vag vissza 3G-re es hivas kozben 4Gvel vagtatnak a bitek, vagy tevednek?
Masreszt, ha csak az eSIMet hasznalom, akkor tokeletesen mukodik, szoval en inkabb arra gyanakodnek, hogy az Apple baszcsizott el valamit.

Koszonom szepen, hogy az irasom lenyegi reszere valaszoltal.

1 kedvelés

Nah időközben beszéltem egy Telekom-os kollégával. Az van ugye egy modemen osztozik a fizikai és az eSIM. Amikor az egyik 4G-n van, addig a második csak 2G-n lehet.

Az elsődleges kártyád a fizikai SIM-ed és 4G mobilinterneted. Mindkét kártya ezt az internetet használja.

Példa 1: Bejön egy hívásod az elsődleges kártyán, mivel csak 1 modemed van, ezért nem fog a másik kártyán lévő számod elérhető lenni. Azt fogja bemondani a hívott félnek, hogy ki vagy kapcsolva.

Példa 2: Bejön a hívásod az elsődleges sim kártyán, de valamiért internetezned kell. Ez gond nélkül menni fog mivel 4G-n tudsz telefonálni és internetezni is. DE, ha a második sim kártyádra érkezik hívás, azt te 2G-s hálózaton fogod felvenni, ergo az internet sem az elsődleges sem a másodlagos sim kártyádra nem elérhető 4G hiányában. És itt is érvényes, hogy addig az elsődleges számodon nem vagy elérhető.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy ha mondjuk az egyik számodon 3 órát beszélsz, addig a másodikon nem fognak tudni elérni, és nem kapsz értesítést sem arról, hogy hívtak, mert az SMS-sek sem érkeznek meg rá.

Ez mind hardveres megkötés az Apple részéről.

MultiSIM

A MultSIM mint szolgáltatás lényegében 1db fizikai és 2db virtuális eSIM-et tartalmaz lakossági ügyfeleknek. Ez egyébként lehet 2db fizikai 1db eSIM is. HAVI 999Ft. Ingyenesen 10x cserélheted le ezeket, de összesen mindig csak 3 eszközön futhat ugyanaz a Telefonszám.

A MultiSIM lényege, hogy 1db telefonszámod van, de azt három eszközön használod. Mind a három eszköz képes kicsörögni, SMS-eket fogadni és internetet használni, ugyanazon az előfizetésen.

Lényegében ennyi, de írni fogok holnap erről már egy cikket.

Hello.
Koszi szepen az osszefoglalast. Sajnos ettol tartottam, hogy ez csak egy hardveres limitacio. Meg kell mondanom eleg gagyi megoldas egy ilyen draga telefonnal. Mennyit sporoltak azzal, hogy csak egy modem van benne?
Viszont ez meg mindig nem magyarazat arra, hogy itt a telefonom az asztalomon es egyik szamot sem tudom sokszor felhivni, mintha mindegyik ki lenne kapcsolva. Vagy neha az egyiket fel lehet hivni de a masikat nem. Ertem en azt, hogy amig az egyik hasznalatban van, addig a masik nem hasznalhato. De amikor mindketto sim standbyban van akkor nem szabadna olyannak elofordulnia, hogy nem lehet felhivni vagy az egyiket, vagy mindkettot. Ez mindenkeppen egy hiba.

1 kedvelés

Így van, nem szabadna előfordulnia, az is valszeg Apple iOS szoftver hiba.

és abban az esetben ha wifin van az eszköz akkor bármelyik számra jön a hívás a netnek mennie kell és elvileg az imassage-nek is meg kell jönni nem?

igen persze

Nem ennyi a lényege, teljesen más technológia hálózati oldalon. Elméletben jobb, gyakorlatban nem működik itthon.
iPhonenal még csakxcsak elviselhető, mert visszaugrik 3G-re, bár az egyik startnál sikerült átverniük, de Androidon kb. elviselhetetlen. Ha elindítják ezt a csodát, lehet a droidos telefonokat visszaállítani 3G only üzemmódba, mert random nem futnak be a hívások.

nálam egyelőre semmi gond nincs a dualsimes, volte-s dologgal androidon (OP6, Telekom+Vodafone), igaz a másodlagos simemen nem szoktak hívni, de az elsődlegesre nem volt még egy panasz sem, hogy nem értek volna el

Biztos vagyok benne, hogy ez inkabb az Apple altal eloidezett szoftveres problema, mint a telekom halozati problemaja. Ket telekomos kartyaval nekem is mukodott mar ez egyszer egy androidos telefonban. Tortenetesen az egy OnePlus 3 volt.

ezt hivjak passive modenak (jogagyi)

az Apple külön említette is a bejelentéskor, hogy DSDS-t (Dual SIM Dual Standby) támogat.

igen :+1: