Kezünkben az Oculus Quest 2 VR szemüveg: ez a jövő! – teszt és vélemény

Eredetileg itt jelent meg: Kezünkben az Oculus Quest 2 VR szemüveg: ez a jövő! – teszt és vélemény - Szifon.com

A VR világa engem eddig nem nagyon mozgatott meg. Mindannyian tudtuk, hogy léteznek szemüvegek, de hát kell hozzá PC, meg kábel, meg egyébként is, mi értelme van a VR-nak? Tök hülyén néz ki! 2020 végén átmentem a gyerekkori barátomhoz, aki nyár óta nem érhető el Xboxon, mert PC-n játszik, köztük VR játékokkal. Na mondom, mutasd…

1 kedvelés

Nagyon jó termék, én is pont a napokban szereztem be. Eddig egy Oculus GO-m volt amitől nem voltam annyira elájulva, de a Quest 2 fényévekkel jobb. Az ára meg szerintem teljesen rendben van és a játékok árai se vészesek. Olyan játéknál pl mint az Angry Birds például a GO-nál már a kisebb dobozokon olvashatatlan számomra a TNT felirat, de a Quest2 -ön kristálytisztán olvasható. Az egész nem olyan pixeles. Az meg ahogy két kézzel is irányitható meg megint csak egy óriási különbség a 2 készülék közt, főleg, hogy Quest-el meg is tudsz fogni dolgokat. Ja és ami nagyon tetszik még, hogy a Mavic Air 2-vel készült 360 fokos fotókat is rátöltöttem és teljesen más értelmet nyertek ezek a képek is. Amúgy én személy szerint a 256 GB-os modellt ajánlom. Akkor biztos van elég helyed.

Engem érdekelnek ezek a technikák, de az élettani hatásaik is: tuti, hogy én vagyok defektes, de én már a 3D-t sem birtam soha moziba, fél óra után automatikusan elkezdtem szédülni, de az airpods-al ugyanez a helyzet, ott meg a fejem kezd el fájni egy idő után tőle (mondjuk ezt több helyen is olvastam, hogy előfordulhat).

Mielőtt kiadna az ember egy rahedli jettát egy ilyenre, jó lenne kipróbálni.

Persze ez logikus. Ismerek én is olyat aki az aktív 3D-t nem bírja, de olyat is aki a passzívat nem. Szerintem a covid miatt sajnos nagy a valószínűsége, hogy nem lehet sehol kipróbálni, de szerintem hívd fel őket, hogy mit mondanak ők.

Valamit amúgy még hozzátennék a tapasztalatokhoz. Nagybátyám csak másfél szemre lát, az egyik jó a másikra csak középtől lefele, ez miatt ő alapból nem lát 3 dimenzióban aztán kipróbálta ő is, igaz a szemüvegben se lát továbbra se 3d-ben, de az egész vizuális látvány kárpótolta érte és nagyon tetszett neki is és azt mondta neki is kell ilyen. Szóval, ha valaki nem lát 3D-ben azoknak is hatalmas élmény lehet és, ha eddig ezért nem próbálták ki akkor tessék csak nyugodtan lehet megváltozik a véleményük.

A kötelező Facebook regisztráció dealbreaker. Nem az adatvédelmi aggályok miatt, hanem mert a Facebook bármikor előzetes figyelmeztetés nélkül törölheti az accountodat és azzal használhatatlanná válik a hardver, a szoftver vásárlásaidat pedig örökre elbukod.
Egyetlen más cég se csinál ilyet.

Nem a saját neveden regisztráltál? Törölve.
Több accountot regisztráltál? Az összes törölve.
Túl sokáig inaktív vagy? Törölve.
A Facebook cenzoroknak nem tetsző tartalmat osztottál tovább? Törölve.
És így tovább.

Képzeld el mekkora szarvihar zúdúlna az Apple nyakába, perek tízezreit is beleértve, ha mondjuk törölnének minden Apple ID-t, amit a user nem a saját nevére regisztrált és letiltanák az ahhoz tartozó iPhone-okat és AppStore vásárlásokat.
Akármilyen jó hardver is a Quest, amíg közvetlenül Facebookhoz van kötve, addig ajánlatos messze ívben elkerülni.

Azért ez nem teljesen igaz. Mármint a törölve dolog. Mi használunk Fake accountot arra, hogy posztoljunk automatikusan a Facebook-ra, vagy olyan funkciókat használjunk ki, amiket pluginek igényelnek az oldalon és saját néven nem éppen ideális. Nincs ezzel semmi gond, simán használom. Az hogy törölnek sem igaz, mert tudsz felebezni, ahol végeredményben ha bizonyítod, hogy Te vagy, akkor nyugodtan használhatod tovább, nem veszik el.

Végül, de nem utolsó sorban ha csak valaki nem szól, nem fogják tudni hogy nem valós az account, így végeredményben lehet hamis adatokkal használni probléma nélkül. Az teljesen más kérdés, hogy manapság már messengeren beszélgetsz, Facebook oldalt managelsz és így tovább… tehát elég kis esély van arra, hogy nincs Facebook accountod, amit létre is tudsz hozni bármikor.

Ettől függetlenül valóban igazad van abban, hogy nem csak egy random felhasználói fiókot hozol létre, hanem jóval többet kell megadnod magadról, de törölve nem leszel, ha csak valaki nem szól a Facebook-nak. Egyébként általában máshol is megadod ezeket az adatokat, mert ha mondjuk elfelejted a jelszót, akkor nem árt tudni a születési dátumodat, egyéb dolgokat.

Nem vagyok a Facebook mellett, de manapság az emberek többségének sajnos megkerülhetetlen, mert ebben “dolgoznak”, itt kommunikálnak, ha egy cégnél vagy, akkor is ilyen-olyan groupok vannak stb… Előbb utóbb sajnos használni kell. Ennek én sem örülök, de ez van.

Nekem nincs facebook accountom és egyetlen pillanatig sem éreztem a hiányát. Szóval egyáltalán nem evidencia, hogy úgyis mindenkinek van, vagy hogy nincs élet a facebookon túl.

Mint mondtam, ez alapvetően nem adatkezelési kérdés. Egyszerűen maga a lehetőség, hogy egy cég bármikor figyelmeztetés nélkül megszűntetheti az accountodat olyan események vagy csak szimpla gyanú alapján, aminek semmi köze magához a megvásárolt termékhez vagy a felhasználás módjához, hogy a közösségi médiában való részvételtől teszik függővé, hogy egyáltalán használható-e a termék, amiért fizettél önmagában botrány.

Tőlem amúgy mindenki arra költi a pénzét, amire akarja, ignorálhatja az intő jeleket, csak aztán ne csodálkozzon, ha egy nap arra ébred, hogy van egy százötvenezer forintos ajtótámasza és pár tízezer forintnyi szoftvere örökre eltűnt az éterben, mindezt csak azért, mert egy algoritmus bűnösnek bélyegezte az adatlopási bizniszük akadályozásában.
Na akkor jusson eszébe, hogy mindez előre látható volt, hogy önként ment bele, és hogy egyedül csak magát hibáztathatja.

Ezt barmelyik ceg barmikor megteheti, lasd az Apple is torolheti az accountad, Twitter is, barmilyen szolgaltatonak meg van a joga hozza. Nekunk is, ha fizetos lenne a szifon, es torollek, mert megszektel egy szabalyt, akkor ennyi. Ez mindenhol igy van, a Facebook-on kivul is, es ott is.

Egyebkent, ha nem mersz hardvert vasarolni a Facebooktol, mert felsz, hogy a Facebook torli az accountodat es hasznalhatatlanna valik a hardvered, akkor miert mersz hardvert vasarolni az Appletol, nem felve attol, hogy hasznalhatatlanna teszi a hardvered?

Azért ne túlozd el a dolgokat, a Facebook törölheti a profilod persze mert rengeteg ipari mennyiségben gyártott kamu profil létezik, a likebusiness miatt. De, először is deaktiválják a profilod és nem törlik rögtön és sincs baj mert jelentkezel és visszaállítják. Törölni csak úgy egyik percről a másikra nem fogják. Ha egy magát igazolni tudó élő ember áll a profil mögött akkor azt nem fogják végleg törölni. Nekem se volt Facebook profilom és értelmét se látom, de ez más téma, de most az Oculus miatt csináltam egyet csak játszani, de egyáltalán nincs ilyen félelmem.

Természetesen az EULA megszegése bármilyen account törlésére feljogosítja az adott szolgáltatás üzemeltetőjét, de a kötelező facebook regisztráció lényegi elemekben más.
Az Apple nem törli az accountokat arra hivatkozva, hogy nem a valós neveddel hoztad létre, vagy hogy egynél több account van a neveden.
Ezen túl nem köti az általad megvásárolt eszközök használati jogát a közösségi médiában való jelenléthez és tartalmi cenzúrát sem végez.
Most képzeld el a következő szituációt: egy szép reggel arra ébredsz, hogy nem működik a telefonod, tableted, laptopod, médialejátszód, majd - hogy egyáltalán esélyed legyen használni - neked kellene a személyes adataid rendelkezésre bocsátásával (amelyeknek mellesleg semmi köze a termékekhez) bizonyítani, hogy egyáltalán létezel.
Mekkora világra szóló botrány lenne belőle?

Meg mindig nem ertem miert zavar, ha a Facebook a sajat hatdveret hozzakoti a sajat accountjahoz. A Roborock porszivot nem tudom Roborock account nelkul hasznalni, az Apple telefont ugyan lehetne, de appok nelkul ezt se nagyon tudod hasznalni, az appokhoz pedig mar kell a sajat Apple account. A Google platformjan is ugyonez van. Tehat miert csak az FB eseten zavar ez?

Melyik másik cégnél kell neked bizonyítanod, hogy a valós neveden regisztráltál?
Melyik másik cégnél törlik az accountodat, ha egynél többször regisztráltál, vagy ha a túl alacsony közösségi aktivitásod miatt inaktívnak minősítenek, vagy ha szélsőséges politikai csoportok rádszállnak és koordináltan tömegesen hamis feljelentéseket tesznek ellened?
Nem a hardver kötelező regisztrációja a gond és még csak nem is a facebook moderálási gyakorlata, hanem hogy a kettőt kötelezően összekötik.
Mintha mondjuk összeállna a közlekedési hatóság az áramszolgáltatókkal, és ha áthajtasz a piroson, akkor kikapcsolnák az áramot, vagy ha elmaradsz egy számlával, akkor leszednék a kocsidról a rendszámot.

Kicsit túlgondolod ezt szerintem.

1 kedvelés

ha létrehozol egy fiókot egy nyilvánvalóan kamu névvel, mint mondjuk “Márk Cukkerbörg”, amiből mindenki azonnal tudja, hogy kamu, akkor valóban nem kell csodálkozni, hogy felfüggesztik, majd ha nem tudod igazolni, hogy valóban így hívnak, vagy nem írod át a nevet, akkor törlik is.

de ha létrehozol egy gyakori névvel rendelkezőt, mint mondjuk Kovács István, Kiss Gábor, Nagy Béla, stb., és semmi másra nem használod ezt a fiókot, sehol nem szólsz vele hozzá, semmit nem lájkolsz, senkit nem jelölsz be vagy igazolsz vissza ismerősként, akkor nullához közelít az esélye annak, hogy töröljék. olyan meg nincs, hogy az alacsony közösségi aktivitásod miatt törölnének.

Az Apple is azt keri, hogy a valodi neveddel hozd letre az accountod. Nekem eszembe nem jutott masik nevet hasznalni, ugyhogy en a valodi nevemet hasznalom (itt is es mashol is). Ugyonakkor meg mindig nem ertem, hogy miert baj, ha a Facebook a sajat hardverehez azt keri, hogy regisztralj a sajat szolgaltatasara es tartsd be a sajat szolgaltatasanak a szabalyait. Ne vedd meg a Facebook hardveret es nincs problema.

Ahogy mondod! Nekem nem jó a FB nem is veszek olyan hardvert, nem jó másra az android mint navigálni, csak arra használom az autóban, tabletnek meg jobb már az iPad Pro akkor azt fogom használni, mint ahogy telónak sem használnék androidot mert nem bejövős. Ergo senkit nem köteleznek semmi hardver vételére a gyártók és a forgalmazók, de ha már veszek valamit akkor azzal vele járnak dolgok és azt még a megvétele előtt meggondolom valóban kell-e nekem. Ha nem tudok vele vmiért együtt élni nem veszem. Ennyire 1xű, nem is vágom másoknak ez miért nem tiszta!?

Nyilván nem veszem meg, ez a lehetőség fel sem merült.
Ez a topik viszont egy facebook hardverről szól és nem árt tisztába lenni azzal, hogy a sok hozsannázással szemben milyen kockázatokat rejt a termék. Márpedig a facebook regisztráció azt jelenti, hogy bármikor indoklás nélkül elvehetik azt, amiért fizettél, olyan dolgok miatt, amiknek még érintőlegesen sincs közük magához a termékhez.
Lehet ezt a kockázatot bagatelizálni vagy ignorálni, és tökre elhiszem, hogy egy jó minőségű és relatíve olcsó hardver komoly csábító erő, de attól még nagyon is van értelme beszélni róla.
Van egy olya amerikai mondás, hogy “fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me”.
Én megvettem a CV1-et és a Go-t annak tudatában, hogy az oculus felvásárlásakor azt nyilatkozták, hogy nem lesz kötelező facebook regisztráció. Aztán mégis lett, azaz az arcunkba hazudtak.
Számomra a “fool me once” tehát letudva, mert a kétkedő hangok ellenére mégis az oculus mellett döntöttem. Másodszorra már nyilván nem hagyom átverni magam.
Ha valaki a saját bőrén akarja megtapasztalni milyen facebook ügyfélnek lenni, nosza csinálja, de ne mondja később, amikor őt is átverik, hogy seki se figyelmeztette.