Milyen számítógépet vegyek?

Sziasztok!

A tanácsotokat kérném. Jövőre valamikor szeretnék váltani Windows 10-ről macOS-re (vagy iPadOS-re.) Viszont fogalmam sincs, hogy számomra melyik gép lenne a legmegfelelőbb. MacBook Air, MacBook Pro, iPad Pro billentyűzettel, esetleg iMac?

A jelenlegi gépem egy 15,6"-os Dell Vostro (Processzor: Intel® Core ™ i5-8250U CPU @ 1,60GHz 1.80GHz / Memória: 8GB / 1TB HDD). Amire használom az böngészés, munka Excel 365-ben és néha letöltés qBittorrenttel (a letöltött tartalmakat úgy nézem, hogy átmásolom külső winchesterre és bedugom a TV-be.)

Ami biztos, hogy a HDD sebességét már nagyon sokszor kevésnek érzem, tehát kizárólag SSD jöhet szóba, de ahogy nézegettem a macOS-t futtató gépeket, már nem is igen árulnak csak ezzel.

Az lenne tehát a kérdésem, hogy a szokásaimat figyelembe véve ti melyik gépet ajánlanátok és milyen konfigurációval? Általában 5-6 évente cserélek gépet, szóval egy olyan ajánlás kéne, ami ennyi idő alatt is zökkenőmentesen használható marad.

Köszi szépen a válaszokat!

iPadOS-re nem tudsz az App Store-ból letölteni torrent klienst, illetve utána rámásolni egy külső HDD-re sem feltétlen fog menni adapter nélkül (vagy azzal sem, ha nem ad le elég feszültséget az iPad a HDD meghajtásához).

ha fontos a 15", akkor a hordozható gépek közül gyakorlatilag egyetlen opciód van, az pedig a 16"-os MacBook Pro. persze ha nem fontos a hordozhatóság, akkor vehetsz iMac-et is, ami egyébként még olcsóbb is, mint a 16" MacBook Pro. normál USB-A port már nincs a MacBook modelleken, csak USB-C. az iMac-en még van USB-A is.

A fentiek alapján én használt 13-as MacBook Air irányában mennék el ami 1-3 éves retina gépek, és SSD-vel rendelkeznek, nyilván attól függően hogy fontos-e a 15 coll.

Ezen kívül vásárolnék mellé egy AppleTV-t, amivel könnyedén tudok filmet nézni a TV-n HDD nélkül. :slight_smile:

Van a háztartásban még másik Windowsos gép is, úgyhogy az egyre ritkábban esedékes letöltéseket akár azon is meg tudnám oldani. A 15" pedig egyáltalán nem fontos, bőven elég lenne a 13"-os is.

Mindenképp újat szeretnék, soha semmiből nem vettem használtat, legyen az bármilyen megkímélt is. :slight_smile:

Van Apple TV 4K-m, 64GB-os, de valahogy még mindig az van belémégve, hogy külső winchestert dugok a TV-be… :woman_shrugging: :joy:

Ebben az esetben 5-600k alatt nem úszod meg a Retina Air-rel :slight_smile: 15-ösnél meg 1.1M.

És van egy konkrét konfiugráció amit tudnál ajánlani? Tehát hogy mekkora SSD-t érdemes választanom hozzá, stb…

Ez az Air, ebben minden le van írva. @Jadeye pedig beszámol a 16-osról.

Köszönöm szépen! :pray:

Miért nem használsz NAS-t akkor ott a torrent is megoldott, mert pl a Synology tudja, csak vmiről el kell indítanod, böngésző, stb és nem kell dugosgatni sem ha van a TV-n LAN és eléri a NAS-t. Az otthoni automatikus mentésekben is segít, stb. Nagyon sokoldalú a NAS felhasználhatósága. Pl bárhonnan eléred és biztonságosan akár filmet is tudsz nézni a neten keresztül otthonról, vagy akármit amit azon tárolsz, sőt a megosztások is biztonságosabbak lehetnek. Én évek óta használom és mindig akad újabb amit addig nem kellett de azon keresztül könnyedén megvalósíthatom biztonságosan. Persze én nem hiszek a felhő üzemeltetőkben és a NAS mellett nem is szükségesek. Csak hát előbb fel kell mérni ha sikerül, mire is lehet szükséged és aszerint választani egy jót. Inkább lődd túl az igényedet később lehet kifizetődik a plusz tudása. Van ami a virtualizálást is tudja.

Azért nem használok ilyesmit, mert szeretnék teljesen leállni a letöltéssel, csak néha még előfordulnak olyan dolgok amiket legálisan nem érek el. Szóval nem szeretnék belemászni ilyesmibe, ha úgyis csak pár havonta kell.

Nem csak a torrent miatt jó egy profi NAS. Mint írtam rengeteg dologra használható azon kívül is és torrent sem feltétlenül illegális cucc, csak egy 1xű és gyors megosztása is lehet nagyobb tartalmaknak.

Szerintem nekem nincs rá szükségem. Fotóimat felhőbe archiválom, zenét Apple Musicon hallgatok, filmet és sorozatot ami nagyon tetszik pedig megveszem Blu-Rayen vagy iTunesban. Most is teljesen üres a laptopom D meghajtója… :smiley: :smiley: :smiley:

Na pont ez az, amit a NAS-ra felteszel azt bárhonnan bármikor nézheted, legyen az teló (egérmozi szvsz, szemrontásra viszont tökély) tableten, notin, stb amiről rá lehet csatlakozni bárhol bármiről kb, a B-R lemezeket is ha feltolod rá és minőséget Te tudod meghatározni milyen legyen, de a jobb NAS már igazodik automatikusan az éppen aktuális felbontásodhoz távolról. A felhők meg ha bízol bennük akkor használd, de túl sokat olvasni a feltöréseikről és hiába nem vagy celeb akkor is fenyegetve vannak a felhőhasználók. Nem mint NAS kereskedő mondom ezeket, csak egy mezei felhasználóként, aki többféle eszközzel rendelkezik és szeretem mindről elérni amit éppen akarok, mind IOS alól és droidról meg windows gépről is.

Amúgy én se használom a NAS-t csak céges fotókra. Minden mást megveszek (zene, filmek). Amúgy, ha nem fontos a hordozhatóság én inkább az imacet ajánlom. Az enyém 8 éves, és azokra használom kb mint Te. Úgyhogy az biztos elég lesz évekig.

Biztos azért, mert nő vagyok, de ez nekem már túl high tech. Ha filmezni akarok akkor azt kizárólag itthon teszem hatalmas TV-n, ahhoz meg bőven jó az is, ha leveszem a polcról a Blu-Ray lemezt és berakom a lejátszóba. :woman_shrugging: Elhiszem, hogy nagyon hasznos dolog lehet ez a NAS, de eddig még nem kerültem olyan szituációba az életben, hogy nagyon fontos dolgot kellett volna az otthonomtól távolról elérnem.

A felhős témáról meg annyit, hogy igen, fotókat tárolok rajta, de nincs bennük semmi titkos. Persze ezzel együtt mérges lennék, ha illetéktelen kezekbe jutna, de ha valaki az én kutyámról akar fényképeket megosztani idegenekkel, hát legyen vele boldog… :rofl: Mert kb róla vannak a felhőben képek, meg koncertről amin voltam, esetleg egy-két családi.

Nem ragaszkodom 100%-ig a hordozhatósághoz, úgyhogy szóba jöhet az iMac is természetesen. Sőt rápillantottam a Mac minire is, de ahogy láttam az árát és hogy ahhoz még egy jó monitort is kéne venni, már lehet nem igazán éri meg.

Ha meg 5-6 évben gondolkozol akkor meg főleg iMac. Az enyém lassan 8éves lesz és nem kellett rajta semmit kicserélni ( kivéve elemet a billentyüzet és trackpadban) vagy javítattni.

Köszi szépen @83miki83, akkor ebbe az irányba kezdek el tervezni. Még egy olyan kérdés, hogy a Magic Trackpad 2 mennyivel hasznosabb, mint a Magic Mouse 2?

Nekem első szériás trackpadom van, de én annyira hozzászoktam már, hogy az egérrel csak bénázok mindig :slight_smile: Nekem a trackpad sokkal praktikusabb, de ízlések és pofonok.

Akkor szerintem oldschool módon először inkább egeret veszek. :smiley: