Mindent az Apple Music Lossless-ről a Muzix támogatásával!

Eredetileg itt jelent meg: Mindent az Apple Music Lossless-ről a Muzix támogatásával! - Szifon.com

Rendkívül megörültem, hogy az Apple végre megnyitja a kapukat a Lossless, avagy a veszteségmentes zenehallgatás irányába, amivel én már 2016 óta foglalkozom. Már közel 5 éve, hogy rendelkezem olyan otthoni setuppal, ami kihasználja ezt a minőséget. Ezt a “fertőzést” pedig Szabolcstól, a Muzix.hu tulajdonosától kaptam el, ő vitt bele az egész magas felbontás világába még…

Tetszett, hasznos volt ez. a cikk.

Megkérdezem, hogy milyen eszközt ajánlotok, nem füles, hanem - nem mai - hifi erősítő és rákötött hangfalak elé, mintegy kiváltva a cd-lejátszót, ami mondjuk WLAN-nal csatlakozik az internetre, onnan közvetlenül képes lejátszani apple musicból zenét (minimum cd minőségben) - nyilván itt az iPhone/iPad csak egyfajta vezérlő -, és/vagy AirPlay 2 képes és szintén cd minőségben továbbít jelet a hifimnek, iPhone/iMac/iPad-ről, Apple Musicból nyilván. 30-60 eFt. Hátha tud valaki kapcsiból ilyet, mert használja, és akkor nem kell átnyálaznom az amazon-t, vagy tényleg ennyire egyedi az elképzelésem?

Köszönöm

Hát ezt én passzolom, de már másik topicba segítenek, ahogy látom.

Azt azért tudni kell, hogy MINDEN digitális megoldás veszteséges. Nincs LOSELESS digitális tárolás. Ez a lényege, kompakt, könnyben kezelhető, másolható. Nyilván minél magasabb a “felbontás” annál közelebb lesz az eredetihez, de el nem érheti. Csak az analóg tud végtelen jelszintet. Ugye most a telefonok kamerája már a 60-100 MPixelhez közelít. A vicc az, hogy az emberi szem becsült felbontása 500 megapixel.

Azért ez nem teljesen igaz :smiley: Mert bizony nem analógra veszik már fel sokszor a mostani számokat, hanem digitálisan. Tehát a felvétel digitálisról kerül mondjuk analógra, lemezre. :slight_smile: Nyilván a szalagos megoldás a legnagyobb felbontás, de ebbe ne menjünk bele. A 320kbit-hez képest minden jobb, az hogy minek nevezi a mai kor az más tészta.

Köszi a cikket, nagyon alapos lett!

Nem esett szó róla (itt legalábbis), ezért rákérdeznék — az itt ajánlott DAC-okkal mit tud az AirPods Max (természetesen a gyári kábellel)?

Nyilvánvalóan jobban fog szólni, hiszen sokkal jobb lesz a bemenő jel. Az a LOTOO Paw S1 betyár jó holmi, van szerencsém jól ismerni. Olyan jelet tol ki, hogy az AirPods Max is megtáltosodik! Én valami egész mással hallgatom, mert biza’ sokkal többet tud, mint amira az AirPods Max képes. Ez van :frowning:

2 kedvelés

@FoAMDFun, ez így nem igazán állja meg a helyét. A digitális tárolás 100%-osan veszteségmentes. Azonban ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy az analóghoz képest van-e vesztesége a digitálisnak, akkor igen a válasz… Node’ a helyzet az, amit az admin is írt, miszerint ma nagyon sok felvétel digitálisan kerül rögzítésre nagyon magas minőségben. Azt a lossless digitális lejátszás - akár - egy az egyben visszaadja! A régi analóg felvételekhez képest tényleg van veszteség, de az a veszteség valójában elhanyagolható, mert az analóg alap zajszintje sokszorosa a digitálisnak, így a dinamika mindenképpen kisebb. Száz szónak is egy a vége, a mai digitális csúcsminőség nem drágán is messze megveri az árban összehasonlítható analógot. Itt egy érdekes példa: Míg a mostanában megint magasztolt bakelit lemezjátszó csúcs hangszedőjénk a csatorna elválasztása kb 30dB, addig egy modern DAC-nak akár 120dB is lehet… Nagyon jó az analóg, de macerás és nem elég jó a minősége, ha nem High-End cuccaid vannak, sok-sok millióért. …és most itt az Apple Losless, egy jó DAC-kal+ fülessel, csodákat lehet hallani végre!!

1 kedvelés

Az AirPods Max-hoz ha kábelen összekötöd a telefonnal és közé rakod az említett LOTOO-t ÉG ÉS FÖLD különbséget fogsz hallani :slight_smile: Kifejezetten ajánlom én is!

Akkor a Bose QC 35 II kuka? Kabellel?

Ahogy a cikkben is benne van, nem minden a Lossless :slight_smile: Nyilván kábellel ki kell próbálni egy jó DAC-kal, de effektíve ők elég jól optimalizálták a meghajtókat és tök szépen szól. Nekem is van itthon, azért Zajszűrésben még mindig a legjobb :slight_smile:

1 kedvelés

Köszönöm mindkettőtöknek (+ Techno_K_Rata) a válaszotokat! És ha kezdésnek nem ebbe ruháznék, hanem a másik két ajánlott DAC valamelyikébe? Azokkal is hasonló élményt lehetne elérni?

Természetesen a cikkben lévő élményt nem a legdrágább DAC-kal kaptam és láthatod nem is teszteltem még. Simán kezd velük, már ott is hallható eredményt fogsz kapni!

Jó, persze, de most már beleéltem magam az általad kommentelt “ÉG ÉS FÖLD”-be, ott meg a LOTOO-t említetted. :grinning:

:smiley: :smiley: kár volt rákérdezni :smiley: Egyébként mindenhogy jól jársz, mert maximum ezt eladod, és tovább lépsz. Ha budapesti vagy akkor menj be a Muzix-hoz és hallgasd meg őket. :slight_smile:

Koszi a cikket! Megnezem azert a 1More ANC PRO-t kabellel. Teny, hogy BT-n sokkal jobb a lossless zenet hallgatni, mint az AAC-t. Hallani, hogy jobb. Lassan elfogy a hely az iPhone-on. :slight_smile: De kiprobalom majd egy androidos LDAC tamogatott telon is.

1 kedvelés

A legújabb generációs iPod Touch ban milyen DAC van? Ugyanaz mint az iPhone ban? És az iPhone 12 Proban? Nekem ezek az alapvető zene lejátszóim. Kábel mindenhol. Köszönöm szépen a cikket!. Tanulok! Okosodok! Kb. ebbe az irányba mentem én is de valaki legalább most már mutatja is az utat.

1 kedvelés

Sajnos ugyanaz van :slight_smile: Érdemes dedikált lejátszót venni, ha jobb minőséget tervezel!

En is elkezdtem kozben a nagy apple music tesztemet de meg csak par eszkozzel hallgattam. Hetvegen remelem mindenre lesz idom :slight_smile: Majd megosztom itt az erzeseimet.

1 kedvelés

Várjuk :slight_smile: