Teszteltük a Telekom 5G-s hálózatát – avagy lesz-e értelme az iPhone 12 modellekben?

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2020/10/18/teszteltuk-a-telekom-5g-s-halozatat-avagy-lesz-e-ertelme-az-iphone-12-modellekben/

Az 5G-s hálózat nem csak hazánkban, de az egész világon új még. Teljesen új rendszer kiépítésére van szükség, tehát nem lehet csettintésre bekapcsolni, és ezen felül az 5G-s hálózat jóval rövidebb hatótávra képes, mint a 4G és a 3G, így sokkal több adótoronyra van szükségünk. De ne szaladjunk ennyire előre. A Samsung Magyarország segítségével a Telekom…

Köszi a cikket.
Ennek a cikknek lehetne kérni egy folytatást az 5G mmWave részéről, hogy van-e értelme és ha igen mire lehet ez jó és mikor.
Lehet, hogy többeket is érdekelne. (i12 európai vs USA modell)

Itthon nincs mmWave az EU toketlenkedese miatt.

mmWave nincs itthon, erről már írtunk a külföldi vásárlásról szóló GYIK cikkünkben:

Nem igazán győzött meg!

Falun miért nem fontos a gyors adatkommunikáció?

1 kedvelés

Biztos ki fogják ott is építeni! Olyan rossz nálatok a lefedettség?

Nekem például nem igazán számít. Nincs bajom a 4G-vel sem!
A cikkben írt példákon is inkább csak mosolygom! :slight_smile:
Főleg a parlamentesen!
Ha a holdra szállást megtudták oldani nagyobb késésű kommunikációval akkor nehogy már eret vágjunk ilyenekért… :slight_smile:

1 kedvelés

Igen köszi, már írtad egy másik e témában tett fórum bejegyzésemre.
Egyébként tudsz róla valamit, hogy miért problémáznak rajta?

Köszi, tudom.
Lehet különös érdeklődést tanúsítok olyan dolog iránt ami nehezen elérhető :cowboy_hat_face:
De ettől még érdekel, hogy mi az és mire lehetne használni.

nagyobb frekvenciákat használ, így nagyobb sávszélességet tud biztosítani. leegyszerűsítve ennyi.

És akkor ez a cikk pontosan megmutatja mennyire értelmetlen megvenni az új iPhonekat. Kihasználhatatlan 5G *, picit szoftveresen fejlesztett kamera, és szögletes szél az íves helyett. :man_facepalming:t2:
És véget is ért az újdonságok listája. Sajnos.

*kivéve ha parlamenti képviselő vagy :smiley:

nem csak szoftveresen fejlesztett a kamera, hanem hardveresen is, plusz ott van az új processzor, a LiDAR, az új előlapi üveg, és a MagSafe mágnesrendszer is. az 5G hazai elérhetősége pont hidegen hagyja az Apple-t, elvégre nem hazánk az elsődleges piac.

Ja és a jobb kijelző az kimaradt.

Nem rossz a lefedettség, csak furcsa az állítás pont most, amikor tömegesen költöznek vidékre a nagyvárosokból. Én most adtam el egy házat vidéken egy fiatal lánynak, aki alkalmazások felületeinek fejlesztésével foglalkozik. Az érdeklődők 90%-a egyébként fiatal értelmiségi volt, akik otthonról dolgoznak. Gyakorlatilag mindenkinek az volt az első kérdése, hogy milyen a térerő és milyen gyors a net?

1 kedvelés

Ebben az egyben tökéletesen egyetértünk. Nem Magyarország a cél piac.

Egy olyan technológiát ami alapvetően a zsúfolt helyekre is terveztek (stadion, városközpontok, turista látványosságok, rendezvények stb.) butaság lenne ott tesztelni, ahol 1 km2-re 100 készülék jut. :smiley:

“…ha Jánosnak odaordítunk a Parlament egyik felén, akkor előbb ér oda a hangunk és ő is gyorsabban válaszol, mint 4G esetén. Tehát a válaszidő igenis fontos szempont.”

Nem tudom milyen, Pulitzer-díj komolyságú elismeréseket osztanak ki a hazai újságírók között, de fenti idézet garantáltan megér egyet :slight_smile:

1 kedvelés

Ezt most nem tudom, hogy pozitív vagy negatív értelemben kell venni? :smiley:

Sajnos sokan csak ilyen hasonlattal élve értik meg miről is van szó és sok más műszaki dolgot is többnyire hasonlóan kell leegyszerűsíteni, hogy többen megértsék. :slightly_smiling_face:

Ilyen minosegingadozas mellett meg annyi ertelmes sincs az 5gnek, mint eddig gondolt. Onvezeto autok, persze, ha mar a sarkon tuli kocsit se fogja eszrevenni. A videki vezetekes net kivaltasat is el lehet felejteni ilyen belteri ertekekkel, cserebe lapun majd antennaerdot. Az meg nem hat meg, hogy valami onjelolt influencer nem tud cuki szelfit postolni valami koncertrol.