Tipp: iPhone, iPad fotók automatikus mentése, és tárolása


#1

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2019/01/22/tipp-iphone-ipad-fotok-automatikus-mentese-es-tarolasa/

Mindenki máshogy menti, tárolja a fotóit a számítógépén, azonban van egy szolgáltatása az Apple-nek, amivel automatikusan megtehetjük azt, hogy a fotókat letöltse a számítógép, majd azt archiválhatjuk évente. Két fotó szolgáltatást kapcsolhatunk be az Apple-nél: iCloud Fotók, és a fotó feltöltés a Saját fotóstreambe. Mindkét szolgáltatás más és más funkcióra képes, nálam mindkettő be van…


#2

Ha már itt a végén a kérdés, ki hogyan, akkor leírom, nálam hogyan dolgozik az automatikus mentés.
Régóta van NAS-om Synology és nálam ez lett a bejövős ilyen mentő dolgokra, főleg mert valóban automatikusan végzi el amennyiben a DS photo appot használom. Nem kell a háttérben sem hogy fusson, csak mikor beállítja az ember, meg kell határozni, hogy hol is legyen helyileg mentve, ez 2 dolgot jelent, az első ugye értelemszerűen a könyvtárat jelöljük ki (célszerű csak erre használtat létrehozni a photo könyvtáron belül) utána pedig akár több helyet is lehet, pl otthon, munkahely, stb ahol wifin van a teló. Ezután már csak fotózgatunk, videózunk és amikor a jelölt helyekre érünk automatikusan elvégzi a feladatát ahogyan beállítottuk. Sajna a többi app amik még photbackup-ra adnak lehetőséget a synology NAS-ra, csak az app előtérben futásakor végzik el a dolgukat, ilyenek a Moments, a DS file, ezért nem is ajánlom ha vki teljesen automatát akar. Én nem tükrözve használom csak azokról csinálok mentést naponta keresztbe a másik vinyóra majd ezeket leszinkronizálom egy máshol lévő NAS-ra is (a mentéseket) biztos ami biztos alapon és senkitől nem függök mert minden saját, arról nem is beszélve, hogy mi mindenre jó még egy ilyen ketyere otthon. Természetesen ha menteni akarok akkor ezt bárhonnan elindíthatom, ha nyaralok, stb és utána törölhetem a telóról, mert a mentésben megmaradnak, ameddig ki nem törlöm bármelyiket magáról a NAS-ról.
De volt régebben Synology NAS-ról szóló cikk itt is, azt is érdemes elolvani akit érdekel esetleg mikre jó még, persze azóta fejlődött rajtuk az OS sokat és bővült a tudásuk is.


#3

Vagy egy külső meghajtón létrehozod az új Photos könyvtárat és Download originals. Egyébként az általad említett hibakkal nem szoktam találkozni telefonon, simán mennek a kép küldések, másolások, Mac-en néha előfordul hogy elsőre nem tölti le a képet.


#4

Én is Synology-ra mentem csak jobb szeretem az Apple appjait használni, ha már vannak. De a DS fotó ezeket kiválthatja, ahogy írod. :slight_smile:


#5

A csöves fapados icloudon igazàn fejleszthetne már az Apple. Biztos nem telik a felhőre a gigantikus profitból !:grinning::+1:


#6

Teljesen jól funkcionál azt figyeli amikor az adott helyre érsz és akkor felcsatlakozva a wifire menti is az újakat (beállítás szerint), csak amikor kérdezi a gps-t állandóra kell állítani, amit csak készenlétben tart, nem vettem észre hogy többet enne az akkuból mióta használom ezt a funkcióját, sem az Xs-en sem az SE-n.


#7

Nekem is van SynologyNas-om, ugyan így mentem a fotókat. Se a FotoStreemet, se az iClud-fotókat nem használom, mert a Synology mentés mellett teljesen feleslegessé vállt.


#8

@gunar, neked nem szokott “Feltöltés felfüggesztve” hibaüzenetet dobni videók feltöltésekor? Most van a várakozási sorban 1600 kép, de egy 135 megás mov nem engedi tovább.
Pont emiatt elkezdtem használni a Moments-et, de az sem az igazi. :frowning:


#9

Hogyan gyűlt össze ennyi? Én bármikor ha csinálok képet, videót amikor legközelebb hazamegyek mert jelenleg csak az a hely van beállítva, azonnal feltölti a beállított könyvtárba és így ennyi nem gyűlhetett össze sosem. Ha nyaral vki vagy más ahol sok kép és videó készül, akkor wifi környezetben bármikor elindíthatod a mentést és felkerülnek az addig készültek, utána törölhető is akár mert tudja mi van fent és mi nincsen, ahogy eddig tapasztaltam. Ahogy írtam is a moments-sel az volt a baj, hogy csak ha éppen futott az app akkor mentett, de a DS file is ilyen, ahogy háttérbe kerülnek már nem csinálják meg, csak ha újra előre hozod. A DS photo-t be is zárhatod a helyek erre vannak benne, hogy ott mindig feltölti wifin.


#10

Lehet hogy rájöttem.
Valamelyik szoftverfrissítésnél vagy helytakarékosság miatt egyszer a DSphoto-t automatikusan “törölte”. Ezután ugye nem szinkronizált. Amikor újra elindítottam és letöltődött, akkor már volt sok fénykép ami nem lett szinkronizálva. A videók ekkor már nem voltak a telefonon, akkor tölti le őket a felhőből, ha megnézem. És épp ez akasztja meg a DSphoto-t, az ilyen felhőben lévő videókkal nem tud mit kezdeni, nem tudja kényszeríteni a letöltést.
Ha manuálisan feltöltöm a megfelelő könyvtárba a DSphoto-val, akkor fel is jön egy ablak, hogy “letöltés az iCoudról”. Miután letöltötte a Cloudból és felrakta a NAS-ra utána már szépen feltölti a photo backup is. Most egyszer meg kell csinálnom manuálisan, de utána remélem szépen tenni fogja a dolgát tovább.


#11

Nem egyszerűbb a google fotók? Az korlátlan és bármilyen eszközzel könnyen szinkronizálható…


#12

Na igen feltétellel korlátlan és az nem saját, a szinkronizálás pedig a NAS-on is bármiről elérhető amivel a google fotok is tud, ha jól tudom.


#13

12mp fotok, es 1gb video meret. ha e folott vagy, akkor a drivba teszti az eredeti minoseget. ja 100gb 6000ft/ev


#14

Nekem nem jöttek be a NAS-ok. Én a legerősebb, legdrágábbat vettem meg de azt is nyögvenyelős volt használni. Lassú, instabil, stb… Nem szeretem…


#15

Google Fotó Korlátlan ingyenes tárhely
A rendszer tömöríti a fotókat, így helyet takarít meg. Ha egy fotó nagyobb, mint 16 megapixel, 16 megapixelesre zsugorítja! Tehát 16!
Egy 16 megapixeles fotó akár 60 x 40 centiméteres méretben is jó minőségben nyomtatható ki.
A 1080 képpontosnál nagyobb videókat a rendszer 1080 képpontosra méretezi át. Ha a videó nem nagyobb 1080 képpontosnál, a tárolt videó minimális mértékben térhet el az eredetitől. Egyes információk (például a feliratok) elveszhetnek.


#16

Igazad van! Teljesen jó a Google. Köszönöm.


#17

Kizárólag Google fotók! Az iCloude hamar megtelik és drága. Ráadásul lassú és korlátozott. Valóban a profitból lehetne felhasználóbarát is a fotók tárolása. Köszönöm.


#18

Elárulnád ugyan melyik gyártóé volt a legerősebb és legdrágább? Csak mert nem hiszem hogy a synology-val ilyen tapasztalataid lennének, pláne vmelyik csúcs db-bal, hiszen azoknál már a hálózat szokott a kevés lenni ami a sebességükben akadályozza őket, persze ha jól be van állítva és nem több évvel ezelőtti állapotokról nyilatkoztál fentebb, a régi OS-sel, bár azzal sem voltak komolyabb gondok, jó pár éve nyúzzuk őket, még szerver szinten is azok vannak a cégnél és ott sem volt velük semmi stabilitási probléma. A “lassú” pedig relatív, mert mihez képest az?
A fotókról amiket leírtál kicsit furák, mert a méretet nem megapixelben határozzák meg és a video sem 1080 képpontos, ezek így semmit nem jelentenek csak írtál vmit, kb mintha azt írtad volna, hogy van tisztán elektromos, zöld autód és ezt mindenkinek ajánlod mert nagyon jó a hatótávja és gyors is, meg stb. :grinning:

ui: Amugy meg nem akarlak semmire sem rábeszélni, vagy lebeszélni róla, csak a google fotók mikor elértem egy azt hiszem 15Gb tárhelyet, figyelmeztetett, hogy vagy vegyek még tárhelyet, vagy a továbbiakban tömöríteni kezdi a feltöltött anyagokat és az a minőség romlását hozza, mivel a NAS-omon minden eredetiben van így nem zavart, mert ott valóban 1xúbben érik el akiknek egy NAS-on való nézelődés a megosztásban problémát okoz, pl a 90 éves nagynéném és 60 fölötti nővérem, de sokan vannak így fiatalabbak is.


#19

Én simán sajátgép-ben megkeresem a képeket, és lementem a vinyóta… Ennek egy hátránya van, hogy a gps adatokat nem menti… De nincs tökölés, gyors, szinte korlátlan… Ugyanis 4Tb helyem van erre :slight_smile:


#20

Ez mind szép, de ebben hol van a címben említett automatizmus? Azon kívül hová csinálsz róla mentést ha ne adj Isten megáll a vinyód mint a szög, jön egy barom nagy villám és hazavág mindent otthon és még sorolhatnám. A NAS is ilyenformán korlátlan mert X Tb-os HDD-ket tehet bele (típusfüggő) az ember és mindent automatizálhat minimál fogyasztás mellett, amit egy PC-ről nem igazán lehet elmondani, ha állandóan fut, a Windows-t újra kell indítgatni mert ugye kell mint tudjuk. Ha nem megy állandóan akkor hogyan mentesz rá pl nyaralás közben a hotelból, v bárhonnan, esetleg vmi más kell róla (nekem a PC-m tárolója is a NAS egyik megosztott könyvtára, a böngésző is oda tölt le, torrentezni arról lehet azt is bárhonnan megnézhetem, stb. Azért van rengeteg előnye és funkciója egy NAS-nak, érdemes megismerni őket mikre jók.