Továbbra is zárolgatja a pénzeket az Apple, mínuszba került bankszámlák és 1,5 órás hívások a céggel – néhány tipp, hogyan kerüld el!

Ez nem történhet meg sehol. Ha megtörténik, az vagy súlyos biztonsági probléma, vagy még súlyosabb számviteli káosz.
Az első esetben valaki hozzáfért a régi adatokhoz, majd azokat felhasználva új beszedéseket kezdeményezett az aktív rendszeren, amihez szintén hozzáfért. Hogy ezt csak heccnek szánta, vagy valamilyen módon továbbutalta a pénzt a saját számlájára, az nem fog soha kiderülni, legfeljebb egy hatósági vizsgálat során.
A második esetben viszont az Apple beszedési rendszere borult meg, és számla nélkül kezdett küldeni megbízásokat. Ez mondjuk ezért hihető nehezen, mert a megbízások szelektáltak, kizárólag magyar ügyfeleket fejtek meg.
De mindkét esetben súlyos gondok vannak az Apple biztonsági rendszerében. Ugyanis egy könyvelésben egy beszedési megbízásnak párja kell legyen egy számla, ami itt nem készült. De ha ezt meg is hekkelték, akkor a beérkező pénzt is párosítják a hozzá tartozó számlával. Ha nincs számla, riaszt a rendszer. Több százezer riasztásnak azért már fel kellene tűnni! Ha ezt is meghekkelték, akkor valaki nagyon magasan van benne az ügyben, ugyanis a három rendszer (számlázás, beszedés, számvitel) egészen más szervezeti egységhez tartozik (átjárás nélkül, amennyiben egyszerű ügyintézőkről beszélünk). Vagyis nem nagyon fordulhat elő, hogy Pistike véletlenül kiküld néhány százezer beszedési megbízást, majd letörli a hibajelzéseket, majd egy másik helyen és programban beérkezteti és továbbítja az összegeket, majd letörli a riasztásokat arról, hogy a beérkezett összeg nem kapcsolható számlához. Mindezt több százezer tétellel.
Na a nagy kérdés az, hogy ez miképpen valósulhatott meg az Apple esetében?

már az is tudja az álláspontodat, aki semmit nem olvasott, de a lényeget még mindig nem írtad le, tehát akkor sokadjára is megkérdezem: melyik banknál tapasztaltad ezt a problémát, milyen összegekkel, és mit mondott a bank az egészre? mert ezekre még mindig nem válaszoltál. az összes többi dolgot már lassan több karakterben leírtad újra és újra, mint ahány karakter az erről szóló három cikkünk… ezekre válaszolj kérlek, a többit feleslegesen írnád le sokadjára is. (abba bele se menjünk, hogy minden második ember egymás után posztolgatta a csoportokba és mindenhol a képernyőfotókat az őt érintő összegekről, meg leírták, hogy melyik banknál mit mondott rá az ügyfélszolgálat, de tőled csak az egyre szövevényesebb elméleteket látom, hogy szerinted ki és milyen módon követte el ezt a szerinted nagy pénzrablást.)

jól látod, ráadásul a tokenizálás miatt, és mert ezeknek a recurring payment tokeneknek (általában) nincs lejárata, ha hasonló számlázási probléma fordul elő, akkor az adott kereskedő/szolgáltató rendszere újabb jóváhagyásod nélkül is tud összeget terhelni/zárolni a számládon még akkor is, ha ahhoz lejárt vagy már nem is tartozik kártya.

hogy ennek egyébként mennyi az esélye, az jó kérdés, elvégre arra sem számított senki, hogy pont az Apple-nél előfordulhat, mégis megtörtént. nyilván a cég majd levonja ebből a következtetéseket, és mivel súlyos presztízsveszteség a számukra, egyértelmű, hogy meglesznek a következményei is.

1 kedvelés

Ezért nem is értem, hogy a recurring payment-nek miért nincs mondjuk alapértelmezetten olyan lejárata, ami mondjuk a forrás bankkártyával megegyező lenne. Miért kell ilyen megbízásokat végtelenre tenni?

Erre nem lehet indok, hogy de hát az előfizetés nem állhat meg. Nem is szokott, ma már minden ilyen szolgáltató sikertelen terhelés után küld egy türelmi idővel megtámogatott levelet, hogy legyél kedves gondoskodni a sikeres fizetésről és kész. Én így szoktam rájönni, hogy hol nem vezettem még át az új bankkártyám, ha menetközben bankot / kártyát cserélek. :smiley:

@vjan leírod akkor, hogy melyik banknál tapasztaltad ezt, milyen összegekkel és mit mondott rá a bank? mert Facebookon a hozzászólóink azt írják, hogy már visszakapták, vagy eleve nem is érintette őket.

Úgy tűnik folytatódik az Apple vesszőfutása:
Vagy ez már a kompenzáció :cowboy_hat_face:
Remélem mindenkit ennyivel kárpótlnak, már várom az ebből való nyaralást :parasol_on_ground:

Itt, vajon mibol gondoljak, hogy az Apple volt? Nem azt adta parancsba az MNB-s mukso, hogy a bankok adjak vissza a lovet es rendezzek le kesobb az egeszet az Appleval? :smiley: Vagy a hvg-nel ezt nem olvastak? :smiley:

A HVG még mindig Apple Pay-t ír :see_no_evil:
Lehet nála landolt az egész Erste banknál lévő összes téves Apple-s levonás. Végül is átlagosan minden rendben :innocent:

Inkabb nem kene irniuk semmit, ha ennyire nem ertenek hozza.

Erősen csökkent ott a színvonal az utóbbi évtizedben

@vjan már az MNB is azt írja, hogy a legtöbb érintett visszakapta a pénzt, tehát várom a válaszodat.

Én is visszakaptam most délután valamikor. :slight_smile: Erste Bank. Értesítés nem jött róla, de valamiért az ilyenekről nem is szokott. Amikor az Amazontól kaptam vissza pénzt, akkor se jött, hanem egyszercsak megjelent és észrevettem.

Az Apple csak szombaton adta át a listát. (Akit ez még érdekel.)

Forrás:

és mellé ez is Apple Pay-t említ… komolyan nem értem, miért kell keverni a szezont a fazonnal.

Ezek után mit is várhatnánk egy átlag usertől :person_shrugging:

@vjan ?

Ez az eset is szépen példázza a kiszolgáltatottságunk mértékét és mibenlétét.
Egymást piszkáljuk, bizalmatlanok vagyunk, és kiszolgáltatottak a szolgáltatók felé.
Először is senkinek nincs számlája a banknál, és nincs pénze a nemlétező számláján.
Az a bank nyilvántartó rendszere.
Nincs rá semmilyen hatásod, csak a bank engedélyével és szabályainak betartásával használhatod.
Azt tesznek vele amit akarnak. És te elszenveded. Még fizetsz is érte. Mert neked jó, és kényelmes. hehe
Másodszor pedig amikor kétmilliárdot lenyúl egy cég, akkor az technikai hiba, és visszaírják. Ha én tenném ezt, akkor az bűncselekmény, pedig ha szólsz, akkor visszaírom én is.
Tedd fel magadnak a kérdést, mennyire akarsz kiszolgáltatott helyzetben lenni?
Ezen az ügyön nem nagyon van mit magyarázni. Megváltoztatták az elszámolást veled szemben önkényesen, és ezzel hátrányt, kényelmetlenséget, és bosszúságot okoztak neked.
Változtatsz a hozzáállásodon, vagy nem?

nem nyúlt le semennyit, és a hiba nem is az Apple-nél, hanem a nemzetközi bankkártya elfogadó partnerénél következett be. az Apple az összes érintettet kártalanította.