Továbbra is zárolgatja a pénzeket az Apple, mínuszba került bankszámlák és 1,5 órás hívások a céggel – néhány tipp, hogyan kerüld el!

Köszi! Ennyi. Pánikol a nép, a mainstream media meg hajhássza a szenzációt, jó szokásuk szerint.

Nekem tegnap megérkezett a visszatérítés. Egyébként hétfőre tudtam visszahívást kérni az apple től. Ezt most lemondtam. Ami érdekes, hogy azóta is folyamatosan próbálja terhelni a számlám, most éppen euroban. A kereskedő tiltása jól működik revoluton, csak az értesítést kapom a terhelési próbálkozásokról, de közben tudom használni a kártyát, nem kell zárolni.

1 kedvelés

Szerintem egy tömeges hibás terhelés 2 milliárd forint értékben, nulla Apple-s kommunikációval, tétova láncolati szereplőkkel indokolja ezt a reakciót.
Nem tudom Te, hogy vagy vele, de én nem szeretek akaratom ellenére “kölcsönt” adni és a jövőre nézve bizonytalanságban lenni.

1 kedvelés

Azért ezzel is egyet tudok érteni, nyilván ez így nem annyira megnyugtató, hogy megtörténhet. Már rég megszüntetett kártyával is előfordult, ahogy valaki írta, már a kártyák rég nem éltek, de a mögötte lévő folyószámlát megterhelték. Azért ez a szál is megérne egy misét a bank részéről, hogy ez mégis hogyajóistenbe’ tud megtörténni, technikailag.
A kommunikáció hiánya valóban bicskanyitogató. :frowning:

Mert a fizetesi folyamatnak semmi, de semmi koze a kartyahoz. Egy tokent tarol a bolt, ahol megadtad az adataidat (a kartya adataidat csereli el, egy hozzad kapcsolodo tokenre), es erre a tokenre tud terhelest benyujtani, a token pedig nem a kartyahoz kapcsolodik. Ezert mondjuk el mindig, mindenkinek, hogy az elofizetes lemondasanak a megfelelo utja, az az elofizetes lemondasa, nem pedig a “majd le fog jarni a kartya es akkor lemondodik magatol”.

2 kedvelés

Lám valami kicsi előnye is lehet ennek a sztorinak :face_with_peeking_eye:

• Páran óvatosabbak lesznek (webkártyák, limitek, stb)
  • Páran megértik amit írtál
  • Rendszer szinten hátha lesznek ennek tanulságai a láncolat szereplőinél (a saját dolguk után mondjuk készíthetne a bankszövetség vagy az MNB a végfelhasználóknak egy edukációs anyagot…)

En 10+ eve varok opciot arra, hogy a netbankban legyen lista az elo tokenekrol, ahonnan en, kezzel tudjak, revokeolni nehanyat. De nem hiszem, hogy ez az esemeny ezt el fogja hozni, a korabbiak sem hoztak el.

frissítettem az esetről szóló gyakori kérdéses cikkünket az alábbiakkal a tokenizálás kapcsán:

Fontos kiemelni, hogy technikailag a legtöbb kereskedő ilyenkor nem magát a tényleges kártyaadatokat tárolja el a fizetési rendszerében, hanem egy úgynevezett recurring card payment token keletkezik náluk, ami gyakorlatilag egyenlő egy rendszeres bankkártyás terhelési felhatalmazással, és így az adott kereskedő/szolgáltató az ismétlődő terheléseket, ebben az esetben az egyes szolgáltatások havidíjait automatikusan, újabb külön megerősítés nélkül terhelni tudja a számlánkra. (Bár a kimenetelét tekintve ez hasonlít például a csoportos beszedési megbízáshoz, tehát az adott szolgáltató ennek köszönhetően ugyanúgy automatikusan beszedheti tőlünk az adott díjat, de itt technikailag másról van szó.)

A gond ezzel az, hogy ezeknek a tokeneknek (általában) nincs lejárata, és nem a kártyához, hanem magához a számlához, a számlatulajdonoshoz és a kereskedőhöz kötődnek. Ebből adódóan előfordulhat nem csak az, hogy egy már lejárt vagy megszüntetett kártyára is érkezhet terhelés/zárolás – de ugyanez teszi lehetővé azt is, hogy egy egyszer használatos virtuális kártyára is kaphassunk visszatérítést, ha mondjuk elmaradt egy rendezvény, amire korábban jegyet vettünk egy ilyen, egyszer használatos kártyával.

Itt még érdemes megemlíteni, hogy az általában az adott banktól függ, hogy 0 Ft-ra állított kártyás vásárlási limit esetén engedélyezik-e a recurring (ismétlődő) típusú terheléseket, mert előfordulhat, hogy igen, és a rendszer csak az egyszeri/azonnali (one-off) terheléseket korlátozza.

A jelenleg elérhető információk alapján a hazai bankok esetén semmilyen felületen nem lehet sem listázni, sem kezelni, hogy a számlánk esetén milyen szolgáltatók rendelkeznek rendszeres bankkártyás terhelési felhatalmazással. Ezzel kapcsolatban érdemes felvenni a kapcsolatot a bankunk bankkártyás biztonsági osztályával.

1 kedvelés

Hátha mégis lát ebben valamelyik bank versenyelőnyt hozó fantáziát. A neobankok pl a kártyákkal kapcsolatban sok olyan finomhangolási lehetőséget hoztak amit a hagyományos bankok még mindig csak követni próbálnak.

Az OTP közleménye alapján úgy tűnik, hogy a mai visszatérítés nem az Apple-nek köszönhető hanem az OTP érdeme/helyzetfelismerése/MNB elvárásához való igazodása (a nem kívánt rész törlendő)
Szóval az Apple továbbra is a legrosszabbul teljesítő szereplő

Engem az zavar a tortenetben, hogy en nem voltam erintett.

Szerk: marmint, nem ertem, hogy en miert nem. Ha a magyar partnerceguk pl. valami regebbi adatbazis snapshotot allitott vissza, a snapshot torlese helyett, akkor ennek az adatbazisnak regebbinek kellene lennie, mint mielott en megadtam nekik eloszor a sajat kartyam szamait, mert amiota meg van adva, azota mindig volt megadva ahhoz az accounthoz kartya. Igy nem ertem, hogy kb mi tortenhetett.

Tartok tőle, hogy soha se fogjuk megtudni pontosan mi is történt. (így azt sem, hogy Nálad miért nem) Gondolom, hogy fog készülni erről persze egy MNB vizsgálati jelentés kérdés, hogy abból mennyi lesz publikus. Remélem azért valaki fog szivárogtatni. :cowboy_hat_face:

Most gondolj bele, ha netán feltörték a rendszerüket és már lefülelték a lehetőséget, esetleg a hackert is, majd kijavítják és újra minden biztonságossá vált. Mekkora hitelromlás lenne ha nyilvánosságra kerülne, pláne, hogy gondolom nem csak ők járnak így v hasonlóképpen a nagy szolgáltatók között. Azoknak szintén nem érdekük a nyilvánosság ilyen területeken, mert az több kárt okozhat, mint amit itt esetlegesen elloptak bárkik is. Persze ez csak egy hirtelen ötlet, mert pl a Tesla sem fogja bevallani, amennyiben nem feltétlenül muszáj, ha az AP (autopilot) hibájából vki meghal v csak balesete lesz és mindenképp megpróbálja eltussolni, mert többet bukik ha kiderül, mint amit esetleg kifizet bárkinek kártérítést és pénzt a hallgatásért és stb. Igen ezek csak teóriák, de simán meg is állhatják a helyüket bárhol bármikor az üzleti életben.

én sosem értem, miért kell mindenféle elméleteket szülni ahelyett, hogy megvárnánk a hivatalos álláspontot. a mindenféle fantasztikus kitaláció csak megtéveszti az embert.

Ebben semmi fantasztikus nincsen, csak egy olyan bármikor előfordulható lehetőséget taglaltam, ami ha nyilvánosságra kerül, rosszabb anyagilag is egy cégnek és van még ilyen lehetőség jó pár, ez csak egy a sokból. Azt hivatott ecsetelni, ha vmi olyan történt akkor előállnak majd vmi kevésbé nimbusz romboló dologgal, hogy az emberek bizalma töretlen maradjon. Most hogy mi az igazság, azt nagy valószinűséggel, csak a bennfentesek fogják tudni ha olyan,

Erste Bank: Nekem ma reggelre ahelyett, hogy kikerült volna a zárolásból, konkrétan levonásra került… :sweat_smile: De 799 forintért én biztos nem fogok órákig ügyfélszolgálati várakoztató zenét hallgatni, úgyhogy költsék gyógyszerre… :sweat_smile:

nem fogják semmire sem költeni, jóvá fogják írni, automatikusan, külön kérés nélkül is.

Az Apple még mindig nem ura a helyzetnek. Az OTP valóban visszatérített, igaz nem vasárnap, hanem hétfőn reggel. A többi bankot nem tudom, de az MNB szerint ez a dolguk.
Az Apple pedig nem nyilatkozik, és természetesen nem is térít, mert az beismerése lenne a lopásnak.
Szerintem itt vagy a magyar bankok leírják a veszteséget és legközelebb előbb kapcsolnak, vagy közösen perelnek , aminek az eredménye majd egy peren kívüli titkos egyezség lesz. Vagyis soha nem tudjuk meg, hogy ki és mi módon lopta el a pénzünket.
Sajnos ennek az a következménye, hogy bármikor megismétlődhet.
Az igazi megoldás az lenne, ha például az MNB vizsgálatot kezdeményezne az EU-nál, mert azt az Apple köteles tűrni, és az eredménye nyilvános.

Amúgy teljesen felesleges ennyire habzó szájjal szidni az Apple-t, mert oké velük történt meg egy olyan dolog amire még nem volt eddig példa, de ennyi erővel bárhol megtörténhet ahol az ember megadta a kártyaadatait… Netflix, Amazon, akármi… vagy rosszul látom?

Ha akarták volna, már megtették volna. De hát nem akarják, mert azzal beismernék, hogy elkövették a bűncselekményt. Azért ne feledjük, hogy nem két forintról szól ez a dolog. Csak az OTP-nek több százezer tétele volt, a többi bankot nem is számolva. Ha csak tételenként ezer forintot számolunk (ennél jóval több is volt), akkor is bőven meghaladja az összeg a bűncselekmény kritériumát, még nemzetközi szinten is. Ez nem egy sima kis kölyökcsíny!
Ha az MNB-nek, mint bankfelügyeletnek, van egy kis vér a pucájában, akkor ebből jókora nemzetközi vizsgálatot csinál, amit az Apple nem tud eltusolni. Ez lenne mindenki érdeke, hogy ez többé ne forduljon elő. Mert így bármikor megismétlődhet.