Új funkciókat és alkalmazásokat kap a CarPlay az iOS 13-ban

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2019/06/16/uj-funkciokat-es-alkalmazasokat-kap-a-carplay-az-ios-13-ban/

A CarPlay megjelenése talán az egyik legjobb dolog volt, ami az autósokkal történhetett. Az iPhone funkcióinak és appjainak kiterjesztése az autók fedélzeti konzoljára egy zseniális ötlet, egyszerű, kényelmes, vizuálisan és minőségben is többet nyújt, mint a legtöbb autó beépített funkciói. Az Apple felmérése szerint világszerte az autók 75%-a rendelkezik CarPlay támogatással, ez a szám pedig…

“Az Apple felmérése szerint világszerte az autók 75%-a rendelkezik CarPlay támogatással”

Ez akkora baromság, ilyet nem mondhattak. Azt tudom esetleg elképzelni, hogy az új autók 75%-a, bár még ez is erősnek tűnik.

Technológiailag a CarPlay úgy épül fel, hogy az autó csak felhasználói felületet (gombok, érintőképernyő, képmegjelenítés) biztosít, az azon megjelenő tartalmat a telefon állítja elő.
Vagyis visszafele kompatibilis az összes megjelent autóval a frissítés, és az is lesz, amíg ezen nem változtatnak. Ezen felül azt is jelenti, hogy 5 év múlva nem kell kidobni az autó fejegységét, a telefon lecserélésével újra gyors, és modern rendszer kerül a helyére. Feltéve persze, hogy nem változtatnak a protokollon, vagy követelnek olyat, ami jelenleg még nincs.

2017-es Fordban használom időnként és az hiányzik a legjobban, hogy csak kábelen működik a CarPlay, BT-n nem.
Az viszont hasznos feature lesz, hogy ha elnyomják a telefonon a navit, akkor nem nyomja el a kocsi kijelzőjén.

Ez engem is idegesít, mert van vezeték nélküli töltés is az autómban, és csak a Carplay miatt kell kábeleznem. Remélem, hogy a Waze is támogatott lesz osztott képernyőn, mert persze mindíg akkor hívnak, amikor pont kellene a navit figyelnem.
Plusz egy jobb keresés a kontaktok közöt még hsznos lenne.

@Vikitorony, @bagyula71: ez az adott fejegységtől függ, hogy támogatja-e a vezeték nélküli CarPlay-t. érdemes megkérdezni a márkakereskedést vagy az autógyártót, hogy mikor teszik elérhetővé.

Én a YouTubeot szeretném ha lenne, de nyílván tudom miért nincs. De például ha lenne olyan, hogy videó alkalmazás csak az autó álló helyzetében menne az jó lenne.

Valaki próbálta már nem Multi-Touch-os autó kijelzővel ezeket az újdonságokat?

Ennél azért picit több, hiszen a GPS / GSM moduloknak az illesztését is magában foglalja. Éppen ezért a legtöbb autóban a CarPlay felszereltség magával ránt valami egyéb függőséget (telefon előkészítés vagy valami ilyesmi névvel - például Volkswagen).

Plusz, a CarPlay például olyan funkciókat is továbbít a készüléknek, mint a fényszóró kapcsolásának állapota. Például mikor az autó fényszorója automata állásban van, akkor ha fényes nappal bemész egy alagútba, azonnal éjjeli módra vált az adott alkalmazás (Waze, Maps, Google Maps stb.) annak hatására, hogy az autó felkapcsolta a lámpát.

És pontosan a nagyobb sávszélesség miatt soha nem is fog menni BT-n, csak kábelen, vagy valami egyéb vezetéknélküli technológián (valami al wifi szabvány vagy mit tudom én).

A BT egyszerűen kevés hozzá.

Szerk.: Valóban, BT szükséges hozzá a pársoításhoz, de utána egy kétirányú wifi kapcsolat jön létre a készülék és az autó között.

A Carplay sima mezei Lightning csatlakozon at kozlekedo valami (vezetekes atvitel eseten), csak digitalis megoldasokkal. Semmilyen GSM vagy GPS illesztesre nincs szuksege (a kabelen odavissza iranyban kozlekedik a hang, egy iranyban a kep, odavissza iranyban felhasznaloi esemenyek (touch, gombok), valamint jarmutol fuggoen az auto statuszadatai a telefon iranyaba). Tehat a hasznalataval nem tudja a Carplay kompatibilis telefon a gepjarmu GPS es vagy GSM antennait hasznalni. Azaz ha a fejegyseg Carplay kepessege egyeb mas featurahoz van kotve, az szerintem pusztan arukapcsolas ha pedig tenyleg arukapcsolas, akkor megerne egy kort a hatosagoknal mert ez rontja a piaci versenyt. Szep buntetes lehet belole.

1 Like

Szívesen megmutatnám a gyártói oldalon, de le van véve a teljes modell paletta mert modellfrissítés van… :frowning:

De határozottan emlékszem rá, hogy amikor rendeltem az autómat, akkor a CarPlay funkció kiválasztásakor még kellett egy másik csomag is. Aztán persze lehet, hogy nem ahhoz a funkcióhoz, hanem ahogy te is mondtad, egyéb más árukapcsolási dolog miatt, de ezt már sose fogom tudni megmondani.

A VW-nél egyszerüen megrendeled a carplay-es fejegységet plussz fizetsz még, hogy azt aktiválják is rajta. Nekem legalábbis úgy volt mindegyiknél. A telefonelökészités az csak az usb csatlakozót meg a bluetooth-t jelenti, ha jol tudom. Azt tudom, hogy a gyári navi, ha megy akkor például a levegöt automatikusan átállitja belsö keringetésre, ha alagútba mész, meg, ha kifogy az üzemanyag megkérdezi, hogy keressen-e benzikútat, de a carplayjel én még nem figyeltem, hogy tényleg átvált-e éjszakai módra, de holnap kilesem :slight_smile:

1 Like

Na a gyári navival meg én nem vagyok közeli ismeretségben, mert mióta megvan az autó, végig a CarPlay-t használom. :slight_smile:

Kuksizd meg, alagútban a rendszer is éjszakai módba vált, amint az autó felkapcsolja a lámpát. :slight_smile:

1 Like

De ki tudod úgyis próbálni, hogy feldugod a telefont a CarPlay-re, majd a világításkapcsolót kapcsolgatod a be/ki állapotok között. Látni fogod, hogy változik például a Waze színsémája.

(Most próbáltam.)

1 Like

Nálam (nem VW) van a kocsiban egy környezeti fény érzékelő és az alapján váltja a normál műszerfal fényeit nappali és éjszakai mód között és a külön CarPlay-es kijelző is ez alapján vált fényerőt, illetve van olyan app, ami ezt veszi figyelembe a színséma váltáshoz. Nálam tehát ez független a fényszóró állapotától. Az más kérdés, hogy ha automatán van, akkor a környezeti fények alapján a fényszóró is bekapcsol.

Kipróbáltam és tényleg, nem tünt fel mert a Caddyben mindig fel van kapcsolva és mindig éjszakai módon megy, a Californiában meg a gyárit használom, de kiprobálom hétvégén abban is.:grinning:

Évek óta szabvány már a Wireless Carplay, ami wifi alapú, csak nagyon kevés autóban érhető el Wifi, illetve az utólagos radiókban is csak a csúcs modellek tartalmazzák. Szóval a lehetőség már elég régóta adott, csak nem nagyon alkalmazzák, illetve utólag szoftveresen nem alkalmazható, mivel fizikailag kellene wifi-t telepíteni a kocsiba… és van visszafelé is kommunikáció, a kocsi felöl is.

Azért a Carplay-nek vannak feltételei, nem baj, ha van egy nagy kjelző a kocsiban. :smiley:
Tehát biztosan kellenek előkészítések, amik kötelezően megrendelendők, ha szeretnél carplay-t. :slight_smile: Persze a gyártók simán, megvezethetik a felhasználókat, hogy ha már kell Neked carplay, akkor ezt is vedd meg, meg ezt is, mert biztosan meg tudod venni, mi meg örülünk. :slight_smile:

A California nem tudja, ami vicces mert sokkal jobb rádió és felszereltség van benne mint a Caddyben😀