Új okosotthon platformot mutatott be a Homey, amit ingyenesen használhatunk majd!

Eredetileg itt jelent meg: Új okosotthon platformot mutatott be a Homey, amit ingyenesen használhatunk majd! - Szifon.com

A cikk címét úgy is kezdhettem volna, hogy olyat mutatott be a Homey, amivel megváltoztathatja az okosotthonok jövőjét. Korábban már írtam magáról a Homey-ról részletesebben, röviden ez egy okosotthon központ, amivel rengeteg, a különböző gyártóktól származó termékeket tudunk egy helyen irányítani, akár “HomeKitesíteni”. A Homey lényegében egy Szent Grál az okosotthonokban, de viszonylag kevesen ismerik,…

Csak egy véleményt írok le. Szerintem ez az irány a lehető legrosszabb. Már az is probléma, hogy a legtöbb kütyü rádión kommunikál, hiszen ez hallgatható le és manipulálható a legkönnyebben. Plusz ott van még a megbízhatatlanság, ami egyirányú kommunikációnál jelentkezhet: elküldted a jelet, de vajon megtörtént-e a vétel a másik oldalon? És a rengeteg elemről nem is beszélek, ami a szenzorokba, kapcsolókba kell.
Erre jön most még az is, hogy az utolsó kávéfőző bekapcsolás is járja meg először az internetet, és ismeretlen helyen lévő ismeretlen szerverek küldjenek vissza valamilyen választ. A következő évtized a hackerek mennyországa lesz, ha ez így halad. Márpedig a trend töretlennek látszik. És ha a biztonságot nem is nézzük, még akkor is ott van minden eszközhasználati szokásunk egy harmadik fél kezében, aki arra használja ezeket az adatokat, amire csak akarja. Köszönöm, én maradnék a lokális, vezetékes infrastruktúra mellett, amiről saját kezűleg döntök, hogy mennyi és milyen adat kerüljön ki esetleg a nagy netre, és hova.

Igen ez a másik fele, de akkor Te milyen okosotthon központot ajánlasz, használsz?

Az, hogy mit ajánl az ember az attól függ, hogy kinek milyen igénye van, és milyen szinten akar belefolyni ebbe az egészbe. Én például fejlesztő vagyok, mind szoftver, mind hardver téren, ezért nálam a maximális testreszabhatóság az elsődleges szempont. A saját fejlesztésű hardverek távvezérlésére, statisztikázására használtam először Blynk-et, aztán Homebridge-et, most épp a Homeassistant-et próbálgatom, mindegyiket a saját Linuxos szerveremen, de mindnek elég nehézkes a konfigurálásra. Van még OpenHAB és Domoticz a piacon, ezekkel nincs tapasztalatom, de az utóbbi talán felhasználóbarátabbnak tűnik. Ezeken kívül persze minden gyártó elkezdte a saját rendszerét saját appokkal nyomni, de mivel ezek csak korlátozottan használhatók és integrálhatók, ezért például esélytelen lesz velük bármilyen rendszeren kívüli automatizálás.

Oké megközelítem a kérdést máshonna. Leírtad hogy tök gáz az egész rádiós kommunikáció. Te akkor mindent végig kábeleztél az utolsó mozgásérzékelőig. Értem mit mondasz, és elfogadom, de jelenleg a mai világ nem arra mozdul meg hogy minden 100%-osan biztonságos legyen. Sztem ez kellően biztonságos az átlagember számára nyilván ne egy állami céghez kösd be és ennyi. :slight_smile:

1 kedvelés

Szerintem maga a kérdés úgy merül fel, hogy szükség van-e okos otthonra? Szükség van-e arra, hogy a lámpák telefonnal kapcsolhatóak legyenek egy fizikai kapcsoló helyett? Egyfajta kényelem cserébe a sokkal magasabb bekerülési költséggel, a sokkal magasabb üzemeltetési költséggel és a korábban felvetett biztonsági problémákkal. Nekem van itthon egy kazánom okos vezérléssel. Képes rá, hogy figyelje ki mikor jön haza, ki mikor megy el, mikor fürdik, stb és ehhez állítja be magát, optimalizálva a fogyasztást. Ez nagyon jól hangzik, de a gyakorlatban be van állítva fix 22.5 fokra és viszlát. Beszéltem okos emberekkel és én magam is végeztem számításokat, egyszerűen elenyésző -ha egyáltalán van- költségmegtakarítás érhető el. Nálam az okos otthon kimerül abban, hogy van egy tucat Philips Hue RGB fényforrás (strip, égő, komplett lámpa) és ezeket vezérljük telefonról teljesen manuálisan. Itt is azért lett okos eszköz választva, hogy a színeket könnyen be lehessen állítani és változtatni. De nincs automatizálás, kézi on/off.
Nekem kicsit nonszensz, hogy egy 4 Wattos LED lámpa csak azért mert okos, 0.4 Wattot fogyaszt, amikor ki van kapcsolva. 10 napi kikapcsolt állapota 1 napi világításnak felel meg. A kényelem jó dolog, de az okos otthonoknál már régen túlléptünk az ésszerűség keretein, nem véletlen, hogy nem is terjednek igazán. Senkinek nem kell okos kávéfőző, vízforraló, senki nem akarja, hogy reggel hétkor az ébresztőóra megszólalásával egyidőben halványan kapcsolódjon fel a lámpa, a tévé kapcsolja be a híreket, a kávéfőző kezdje el főzni a kávét, a termosztát kapcsoljon 2 fokkal magasabbra és a telefonja olvassa fel a napi teendőket. Inkább oldalra fordul és elkapja asszonyt még egy körre, hogy legalább ne szarul induljon a nap.

1 kedvelés

Teljesen igazad van neked is. VISZONT te onnan közelítetted meg, hogy spórolni akartál. Én onnan közelítettem meg, hogy élményként tekintek az okos otthonra. Az élményért az ember fizet, tetszik neki használja, azon nem akar spórolni. Sztem az okos otthonnal maximum hűtés fűtésnél lehet spórolni de inkább se. :slight_smile: Én az élmény faktor miatt használom, tök jól el lehet vele hülyéskedni. Más meg kimegy az erdőbe sétálni :smiley:

Nekem ez kicsit olyan, mint a villanyvasút. Nagyon élvezetes tervezni és kivitelezni, de használni már nem túl izgi. Biztos én is el tudnék tölteni pár hetet, hogy megtervezzek és üzembe helyezzek egy ilyen rendszert és biztos jópofa lenne mutogatni az ismerősöknek, de kétlem, hogy valós hétköznapi haszna lenne. Minden reggel össze-vissza kelek. Van, hogy éhes vagyok, van, hogy délig nem eszem. A kávéfőzöm nem tud magától főzni, mert először a darálóval le kell darálni, majd betenni, tejet habosítani és a többi. A pékségbe asszony megy péksütiért, nem sorolom. Nem lehet automatizálni a változót.

Az biztos, hogy sok okos eszközben látom a fantáziát, de ezek száma elég véges. Ilyen az okos zár az ajtón. Nem kell hozzá kulcs, távolról nyitható, stb. Itt viszont még fontosabbak a biztonsági kérdések. Szintén hasznos lehet, hogy ha a klímát távolról be lehet kapcsolni, hogy mire hazaérünk hideg legyen a lakásban. Az autónkat is szeretem, hogy okos, SMS-t küld, amikor feltöltött vagy szintén távolról bekapcsolható a klímája. Strandon életet ment. De például a hűtőszekrényem is okos, életemben nem használtam még, mert minek?

2 kedvelés

Mindig lehet kitalálni újdonságot, de én is hasonlóan hektikusan élek ahogy te. Az alap reggeli rutint nem nagyon lehet így megoldani, de ha majd lesz család gyerek sok mindent lehet rá automatizálni. Hallgasd meg Gergő podcast-ait (Suszter cipője 1-2-3 rész) mert ő pl egészen máshogy automatizál mint én. Ezért is érdekesek a 3 Gergő kalandok. :slight_smile:

Minél többféle álláspont alapján tervezett rendszert lát az ember annál jobban tudja majd a sajátját megoldani, a sokból merített ötletekről nem is beszélve, főleg az eszembe sem jutott kategóriát előtérbe helyezve. Ergo mindenképp hasznosak ezek a cikkek a későbbi fölösleges költések ellen és az 1xűbb megvalósítások mellett.

Sziasztok!

Lehet, hogy az alábbi kérdéseimre a podcastokban is választ kapnék, de sajnos nincs időm 6 órányit meghallgatni belőle, úgyhogy inkább kérdeznék.

Jelenleg épp egy lakásfelújítás kellős közepén vagyunk, amiben pár dolgot szeretnék okosítani, telefonnal, de még inkább HomeKittel kompatibilissá tenni. Nagyon leegyszerűsíti persze a dolgokat a Homey, így többször megfordult a fejemben, hogy ez lenne járható út számomra is. Jelenleg pár ajtónyitás érzékelőt, illetve okos radiátorszelepet használok. De ezeken felül amiket okossá szeretnék tenni:

  • légkondi
  • motoros redőny
  • villanykapcsolók (nem feltétlenül az okosizzó a cél, mert ott ugye csak akkor tudom működtetni az izzót telefonnal, ha folyamatosan fel van kapcsolva a kapcsoló és kap tápot. Ezért keresek inkább kapcsolót.)

Milyen márkát ajánlanátok ezekre? Csak mert kezdek totálisan összekavarodni már.

Köszi!

Szia, nyilván a Homey-t ajánlom.

Légkondi: Sensibo
Motoros redőny: itt a lényeg hogy a motor egyszerű legyen, mechanikus kapcsolós redőny motor, amire ráraksz majd egy fibaro, vagy qubino redőny vezérlőt, amit a Homey-val összekapcsolsz majd. Itt rá akarnak beszélni mindenféle rádiós motorra. NE. Azért ne mert nem lesz kompatibilis más rendszerrel, csak nekik azon van jó margin. :slight_smile:

Villanykapcsoló: Itt annyi márka van, mint égen a csillag. Őszintén válasz valami megbízható márkát, Fibaro, qubino. Én itt sem ajánom a kínai hackelős cuccokat, mert ugyan olcsóak, de továbbiakban nem lesznek kompatibilisek esetleg megbízhatóak.

Sziasztok!

Van aki már rendelet vagy rendelni fog Homey Bridge-et?Ha igen akkor megosztaná tapasztalatait vagy ha csak fog rendelni miért? Esetleg kipróbálása végett teszt jelleggel? Azt jól gondolom, hogy azok az eszközök amelyek nem homkit komaptinitlisek jó eséllyel a azok lesznek a Homey bridge használatával is ?

Addig, ameddig a béta nem érhető el teljesen publikusan felesleges rendelni Bridge-t mert ugye azzal használható csak.

Én úgy látom a HomeKit nem fog vele menni. Ezt abból szűröm le, hogy a hivatalosan oldalon a Bridge nincs ott az Experiments alatt.

Experiments pedig = HomeKit, de sokan köztünk én is a HomeyKit appot használjuk. Ettől függetlenül, hogy az nem Experiments, hanem app szerintem nem lesz látható lokálisan mint HomeKit központ, ha a felhőben fut. Sőt ugye le sem lehet majd így tölteni valszeg a HomeyKit appot.

Lásd hivatalosan csak a Homey Pro-n fut az app.

CleanShot 2021-09-11 at 15.47.13@2x

Ez egyébként logikus, mivel az eszközöknek párosodniuk kell a központtal, ami lokálisan kell legyen és nem felhőben.

Köszönöm a választ Neked!

1 kedvelés

Én HomeAssistantet használok. Korábban említették, hogy kicsit körülményes a konfigurálása, illetve saját szervert igényel (nem kell félni, egy raspberry is elviszi). Mindenképp pozitívum, hogy teljesen offline tudod kezelni, nincs szükség se felhőre se arra, hogy internetre publikáld.

Kicsit visszakanyarodva az igényeidre:
Ha hagyományos a légkondid, akkor minimális kompromisszummal tudod okosítani. Én vettem egy wifis univerzális távirányítót, az infrán el tudja végezni a feladatát (továbbá hagyományos tv-t, led szalagot, egyéb infrás cuccokat könnyedén kezel), elég berakni valamelyik sarokba, usb betápja van.

A motoros redőnnyel nincsen tapasztalatom, így abban nem tudok tanácsot adni.

A legfontosabb viszont a kapcsoló kérdése. Éppen én is felújítok és nemrég lettek bekötve a (Sonoff) kapcsolóim. Márkától függetlenül érdemes észben tartani, hogy más-más bekötése van mint a hagyományos kapcsolóknak. Ha a felújításod nem érinti az elektromos vezetékelést, akkor gondold át ezt a kérdést. A hagyományos kapcsolókhoz viszonyítva, az okos kapcsolók igénylik a 0 vezetéket is. Mivel a legtöbb szerelő még nem dolgozott ilyennel, így nálam is meglepetés érte őket. Utólagosan kellett behúzni, ami nagy szenvedés. Léteznek 0 nélküli okos kapcsolók is, de nem kifejezetten ajánlom őket (ha másnak jó tapasztalata van róla, azt is meg tudom érteni).

Remélem tudtam segíteni valamelyest!

1 kedvelés

Nálam pl a qubino mini dimmer vált be, amihez nem kell nulla: Qubino Mini Dimmer | The smallest wireless dimmer in the world

HomeAssistant egyébként jó megoldás, de sokaknak már túl sok programozást is igényel. Alapból egy rasberry pi-t sem tudnak beüzemelni, amivel egyébként nincs baj csak ugye már itt elhullik a dolog.

Persze, azért egy késztermékkel kényelmesebb dolgozni. Ebből a szempontból teljesen megérthetőek ezek a készülékek.

Ha azt nézzük az én Sonoff kapcsolóim is ewelinkkel működnek, amit csak interneten keresztül lehet konfigolni. Ha már komolyabban bele akarunk menni, akkor vagy tasmo custom firmware kell vagy van a HA-nak offline modulja hozzá. De ahogy említetted ezt már a legtöbben nem vállalják be, egyszerűbb ha “Plug & Play”.

A HA inkább azért szimpatikus(főleg ha mellé a HACS is be van állítva), mert nagyon sok külsős modul építhető be, akár viszonylag ismeretlen márkák termékeihez is. Nálam az appdaemon segítségével még egy régi tablet is be van állítva, mint állandó fix vezérlő (hozzáteszem, nem vagyok programozó csak nagyon sokat olvastam utána).

Viszont egy egyszerűbb okosításhoz vagy automatizáláshoz végül is szinte mindegy, hogy mit használunk. Ha már van hozzá iOS app, akkor a legrosszabb esetben is Shortcuts-al megoldható a Siri vezérlés :slight_smile:

1 kedvelés

Teljesen igazad van. Én amúgy amiatt nem szeretem a sonoff cuccokat hogy zártak vagy teljesen custom cucc kell hozzá, gari meg nuku. :slight_smile: Ettől függetlenül 1000000 ember használja. HA amúgy nagyon jó és nagyon széleskálán mozog, de tényleg sok sok utánaolvasást igényel :smiley: ahhot meg én voltam lusta.

Siri shortcut-tal az a bajom, hogy annak is futnia kell valamin, tehát adott esetben ha a Te telefonodon készült és nem vagy otthon nem biztos hogy lefut. Legalábbis elég random :smiley:

Szerintem is rossz az irány. Mi van, ha elmegy a net? Nem tudom lehúzni a redőnyt?
Én hoobs-ot használok, mert jobbat nem ismerek