Vendég blogger: Nuki Smart Lock 2.0, a HomeKites okos zár – teszt és vélemény

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2020/01/22/vendeg-blogger-nuki-smart-lock-2-0-a-homekites-okos-zar-teszt-es-velemeny/

Az alábbi cikket Gergő küldte nekünk, köszönjük! Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep! *** Az osztrák Nuki nevű cég által készített Smart Lock egy okos zár, amelyet a rendkívül sikeres, 2015-ös Kickstarter kezdés után (a tervezett 125.000€…

Jó cikk, köszi, jó tudni, hogy van élet a Danalock-on kívül is.
Valószínű én is váltani fogok Danalock-ról, mert annak ellenére, hogy elég régóta a piacon vannak, mégsem kiforrott.
Mivel asszimetrikus a zárbetét ezért a betétet összelegózni is kb 2 óráig tartott, mert természetesen a használati utasításban nincs leírva, ami le van írva aszerint összerakva, kívülről nem lehet nyitni.
Nagyon sokszor összezavarodik, nyitott ajtó helyett zárt ajtót jelez és fordítva. Home alkalmazásból nem nyitható az ajtó az esetek nagyon nagy részében, ezért a saját alkalmazást kell használni ami egy kalap szar, vagy kulcsot (egy okoszárnál, pffff).
A widget képernyőn az ikonok kilógnak többszöri kérésre sem javították, amúgy a support szarik az emberek fejére, értelmes választ még nem kaptam tőlük.
Kulcsokat nem lehet megosztani csak a Zigbee változatban. Ha valakinek kulcsot akarok küldeni akkor fel kell vennem az otthon alkalmazásba, vagy távolról nyitni az ajtót ami tuti nem fog működni.
Mindent összevetve az egyik legnagyobb csalódás eddig, kulcs nélkül nem mernék elindulni otthonról…

Az egyetlen pozitívum, hogy fél év használat után az elemek még mindig 95%-on vannak :smiley:

Ami nekem nem vált egyértelművé a cikkből, hogy azokkal az ajtókkal hogyan működik együtt, amelyek kilincsfelhúzósak és nincs biztonsági funkció (ha benne hagyod a kulcsot, akkor a másik megjárta)…

A kilincsfelhúzással még együtt tudok élni, ha mondjuk lehet benne késleltetést állítani, de a másik részét továbbra sem értem.

Szia!
Mivel én használom és én írtam a cikket, így megpróbálom kicsit részletesebben leírni :blush:

Kilincsfelhúzós zár esetében ugye a gondot az jelenti, ha távolról be akarnád zárni az ajtót. Ezt ugye csak akkor tudod megtenni, ha manuálisan megtörtént előtte a kilincsfelhúzás. (Nem a legéletszerűbb példa, de ezen lehet jól látni: pl AirBnB host vagy, a vendég elhagyja a szobát és nem húzza fel a kilincset, nem zárja be az ajtót, akkor te távolról nem tudod helyette megtenni.) igazából szerintem ezzel teljesen együtt lehet élni. Ritka az olyan alkalom, amikor távolról kellene az ajtót úgy Lockolni, hogy előtte az nyitva volt és nincs ott az a valaki, aki kinyitotta. (Bocsi kicsit hülyén hangzik így leírva, de ez a lényeg).

A vészfunkciós zárbetét nélkül pedig csak úgy működik, hogy fixen benne van belülről a kulcs a “Nukiban”, ezáltal kívülről nem nyitható kulccsal, csak a Nuki által. Ezzel azért már lehetnek problémák (lemerült elemek, lemerült telefon), na akkor csak a felfúrás segíthet…

Remélem sikerült válaszolnom a kérdésedre :blush:

1 kedvelés

Igen, köszi. Az Airbnb nem mozgat, én lakok itt meg a családom. :slight_smile: A kilincs felhúzás azért sem zavar, mert amúgy is felhúzom. Az ajtó is akkor szigetel a legjobban. Meg amúgy is mindig zárjuk ha itthon vagyunk, ha nem.

Gondolom a vészfunkció csak a zárbetét kérdése.

Igen, az csak a zárbetéttől függ. Annyira nem extrém dolog ma már ilyet venni, sok olcsóbb is támogatja már, a drágábbak meg főleg :blush:

1 kedvelés

Azt hozzátenném, hogy ha nem kulcsos a zár belülről hanem gombos zárbetét akkor ingyen meg lehet hozzá rendelni a nukinál az adaptert.

Sziasztok,

van olyan okoszár ami egyáltalán kezeli a felfele is húzandó kilincs probémáját?

Szerintem nincs és okkal. Mechanikusan is eltér a zárbetét és a kilincs mechanikája a legtöbb modernebb ajtóban.

1 kedvelés

Most lehet hülyeséget kérdezek miért jó egy ilyen kilincsfelhúzós zár? Páromnál is az van, és így most realizáltam hogy nála valóban nem lehet akkor ilyen okos zárat berakni. Ezt egyébként könnyen lehet cserélni?

Pl az ajto nem 1 ponton (a kilincsnel levo nyelv), hanem akar 3-4-5 ponton zarodik. Ha van egy 40-50 kilos kutyad, aki szeret nekidolni a bejarati ajtonak , akkor ez a zar nem engedi, hogy az ajto elgorbuljon.

3 kedvelés

Nekem is Danalock-om van, de a fentiekkel sosem találkozom. Simán nyitom zárat kulccsal kívülről és zárom belülről a kis nyelvével. Simán HomeKit-essé tettem a VERA és HomeBridge segítségével. Folyamatosan kapok infót hogy zárva van vagy éppen nyitva, ez tökéletesen működik. Eddig egyetlen egyszer veszítette el a kapcsolatot Z-wave-vel, elem ki/be után ment simán.

Ettől függetlenül a Nuki megoldása jobban tetszik, már én is azt venném. De amúgy a danalock nálam teljesen jól működik.

Úgy igazából szerintem semmiért nem jó vagy jobb. De valami olyasmi miatt, hogy nem a kulcs végzi a nehéz munkát egy ilyen zárnál, tehát nem a kulcs elforditásával mozgatod a nyelvet, a kulccsal csak elreteszeled a kilincset és ezután már nem tudod lenyomni. Őszintén megmondva én még csak otthon láttam ilyet, meg csak műanyag ajtóknál. Pedig már jó pár ajtót beszereltem Europában :slightly_smiling_face: De, hogy cserélni lehet-e egyszerűen azt nem tudom, szerintem a vasalat is úgy van kialakitva az ajtón ami csak kilincs felhúzós zárhoz passzol.

1 kedvelés

Az, hogy hány ponton zárodik egy ajtó az független attól, hogy kilincsfelhúzós-e a zár vagy nem. Csak a zárási mechanizmus más. Sima kulcsos zárral is vehetsz akár 8 ponton záródot is.

1 kedvelés

En nem lattam meg felhuzosbol egy ponton zarodot, innen extrapolaltam, miszerint a felhuzosok tobb ponton zarodnak.

1 kedvelés

Ez csak elmélet, de én olyat tudnék elképzelni, hogy egy rugót a kilincsbe beépíteni ami mindig felnyomja a kilincset a legmagasabb pozicióba. Kicsit hülyén nézne ki, hogy a kilincs mindig égnek áll, de szerintem kivitelezhető megoldás.

1 kedvelés

Nálam felhúzós a kilincs és nem okoz nagyobb gondot zárás előtt felhúzni a kilincset mint bekötni a cipőfűzőm…
És igen a felhúzós kilincsű ajtók mindegyike több ponton záródik ergo biztonságosabbak.

Admin:
Talán azért mert a te Danalockod nem gyári HomeKit-es. Hányan használjátok a zárat? Mi hárman, valószínű emiatt is zavarodhat meg, mert nem adja át a homekit az eszközöknek nyitás-zárás infót…

Homekit-el amúgy most egyébként is tele van a tököm… multkor kérdeztelek a páratartalom szabályzásról, EVE Degree és egy okos dugalj. Na megjöttek a cuccok, de nem működik az automatizálás a homekit nem kapcsolja be dugaljat. Ha tesztelem a ki-bekapcsolást akkor minden működik de automatikusan nem.
Zárójelesen jegyzem meg, hogy az EVE cuccoknak csak az ára minőségi, a termék már hagy egy kis kivánnivalót maga után, konkrétan az okos dulgaljba nem lehetett beledugni a dugvillát, mert el volt görbülve benne az egyik terminál… Még szerencse, hogy a ház két féldarabját is pancser módon hegesztették össze, így viszonylag könnyen szétvált, volt esélyem megoldani a problémát, úgy, hogy vissza lehetett állítani gyári állapotba a kasznit is…
EVE cuccot többet soha az életben nem veszek, a Degree pedig megy vissza, mert 22 ezret nem fizetek azért, hogy a páratartalmat megnézhessem a telefonomon…

Ez igaz, viszont a kilincsfelhúzósok mindegyike több pontos, vagy nem? A többpontosoknál igazából a kulcsot tehermentesítik a lényegi munkát a kilincs végzi, ha jól gondolom.

Igen az én Danalock-om Z-wave-es, és azzal is használom, a HomeKit csak kiegészítés. Érdekes hogy nem ment az EVE-vel ki-be kapcsolás. Ha még nálad van próbáltad esetleg a saját alkalmazásával beállítani ezt az automatizmust?

Most már nem igen hiszem, hogy létezne egypontos vasalat, úgy tudom biztosítást se tudsz kötni, ha egy pontos zárad van. Igen ezt le is írtam, hogy a kulcsot tehermentesítik vele. De amíg a kilincset nem húzod fel az is csak egy ponton záródik. Amikor elkezdték gyártani az ajtókat ilyen zárral, akkor már “sima” fa (kulcsos) bejárati ajtó se volt már egyponton zárodó vasalattal, de igazából nem is az a lényeg, hanem az, hogy hogyan lehetne okosítani.:slightly_smiling_face: