VoLTE a Vodafonnál iPhone-ra

Sziasztok,

Tudtok vmi belsős infót, hogy legalább kb. mikortól lesz?
Tesztelni egyáltalán elkedzték már szifonra?
(most Samsung Galaxy S8+ és Huawei 20 ra van)

Szia, nekem iOS 13-on megy a VoLTE Vodán is már :slight_smile: igaz béta, de megy. :slight_smile:

1 Like

Ez érdekes, mert van az Applenek egy oldala ami felsorolja, hogy melyik ország melyik szolgáltatójánál mi működik és a VoLTE nincs felsorolva a magyar vodánál. A voda telefonos ügyfélszolgálata pedig a már fent említett két más készüléket mondta, hogy csak azzal megy és semmit nem tudott/akart mondani a mikor lesz almára (ezért is írtam ide).
Azt gondolom, hogy a béta iOS 13-ban még nincsenek benne bizonyos korlátozások vagy a Voda korlátozása nincs felkészülve erre.
Részemről a publikus bétáig biztos nem rakom fel.
Köszi a visszajelzést jó tudni, hogy kerülhető a rendszer.

És Vodánál mik a tapasztalatok droidon? Ők meg bírták oldani, amit a T két éve nem, hogy ne kelljen hetente hetekre lelőni a szolgáltatást?

a béta iOS által nyújtott esetleges támogatást nyilván nem fogja az Apple felsorolni a hivatalosan támogatott szolgáltatók oldalán, mert az iOS 13 jelenleg béta. majd fel fogja sorolni, ha a hivatalos verzióban is ott lesz. az ügyfélszolgálat is csak akkor fog tudni róla, ha már hivatalosan is elérhető.

Igazad van, de szerintem itt nem arról van szó, hogy a VoLTE Vodafonos magyar elérhetősége egy iOS 13 újdonság volna és ezért nincs publikálva.
Abból ami jelenleg elérhető infó az Apple oldalán


számomra az következik, hogy kell, hogy

  • a készülék maga képes legyen rá
  • a szolgáltató hálózata és rendszere támogassa a VoLTE-t
  • és szerintem van egy nevezzük “konfigurációs fájlnak”, ami az iOS-ben figyelembe veszi, az iPhone típusát és a szolgáltatót is, ami alapján enged vagy nem enged dolgokat a telefonnak (pl. VoLTE, eSIM, stb.)

Na most szerintem az Apple szokásait ismerve, ezt a konfig fájlt nem csak bemondására engedi megváltoztatni a szolgáltató részéről, hanem tesztekhez és egyebekhez köti.
Lehet, hogy az iOS 13-at pont ilyen tesztelésre is kínálja fel a szolgáltatóknak. De nekem az az érzésem, hogy ez inkább rés a pajzson. Ezt talán úgy lehetne eldönteni, hogy bétás telefonon meg kellene nézni, hogy több különböző szolgáltató alatt mit mutat, ha más olyan szolgáltatónál is engedi, ahol egyébként jelenleg nem elérhető, akkor az inkább erősíti a feltételezésemet, ha nem akkor pedig gyengíti. Na majd látjuk…

Akkor csak e miatt nem érdemes Vodarol T-re váltani.
Pedig már elgondolkoztam rajta :wink:

hát de egy béta funkciót, amit még tesztelnek, azt nem fogják a hivatalos leírásban feltüntetni. csak ha már hivatalosan is elérhető. tehát ha a bétával megy, de egyébként nem, akkor nincs miért feltüntetve legyen egyelőre. majd a hivatalos elérhetővé válása után fel lesz tüntetve. addig nem.

ha ez nem felel meg számodra, akkor azt jelezd a szolgáltatód és az Apple Support felé. semmi mást nem tudsz tenni vele: https://apple.com/hu/contact

egy-egy hálózati szolgáltatás támogatása nem így működik, hogy valami “rés a pajzson”, hanem a carrier bundle-ban van benne. olyan meg nincs, hogy bekapcsolod a VoLTE-t és az működik olyan szolgáltatóval, amelyik ahhoz nem biztosítja bármilyen formában a technikai hátteret.

Nem mondtam, hogy nem felel meg ez nekem :slightly_smiling_face:
Ez nem reklamáció vagy kritika volt részemről. A célom az, hogy többet tudják meg a dologról, illetve mihamarabb használni tudjam. Ez a fórum pedig pont ehhez segített hozzá, hiszen nálatok kaptam azt az infót, ha bevállalnám a nem publikus bétát, akkor már haszálhatnám a VoLTE-t vodán már most is. Már csak egy kis belső infó lenne jó, hogy hivatalosan kb. mikor lesz. lehet, hogy neked lesz igazad és az iOS 13-mal együtt jön.

A közben még általad hozzáírthoz:
Köszi a szakszót: carrier bundle
Nyílvan ÉS feltétellel működhet csak.

Akkor ez azt is jelenti, hogy a Telenornál is azért nincs még az iPhone-okon VoLTE támogatás (holott a hálózaton már van), mert a Telenoros carrier bundle-ben nincs beletéve?

elvben igen, de meg kéne nézzem mintaként a telekomos bundle-t.

1 Like

ezeknek kell benne lenniük a bundle-ön belül a típusfüggő override fájlokban:

Ez kezd érdekes lenni :star_struck:
Mint nem hozzáértőnek, pár mondatot tudnál írni arról, hogy ez a bundle, hogyan kerül a telefonra (ha oda kerül), illetve ki adja ki, ki hagyja jóvá.
Lehet, hogy a két (iOS 12 és béta 13) Vodafonos bundlet kéne összehasonlítani?

Szerintem az Apple-nek kell beletennie az operációs rendszer részeként, amennyiben az adott telco rábólint, vagy odaadja a kész profilt nekik.

Laikusként fentebb én is ezt valószínűsítettem.

1 Like

@Nem_Tom, @Burgatshow: a szolgáltatónak kell előkészíteni a bundle-t az Apple számára, akik aztán egyrészt az iOS frissítésének részeként beleteszik a rendszerbe, illetve még azelőtt is frissíthetőek a beállítások OTA segítségével.

utóbbi esetben az adott szolgáltatóhoz tartozó, a készüléken meglévőnél frissebb IPCC-t tölti le a készülék az Apple szerveréről, és teszi fel a készülékre.

a készüléken alapból fent lévő, jelen esetben akár béta bundle-t magát nem tudod lementeni teljes fájlrendszer-hozzáférés, vagy az IPSW-ből a rendszert tartalmazó, titkosított DMG-ből való kibontás nélkül, így nincs jelenleg mit és hogyan összehasonlítani.

Az iOS alapbol tartalmaz bundlekat, de kesobb ezek frissiteskent is johetnek teljesen fuggetlenul az operacios rendszer frissitesektol.

Gondolom ehhez a jelenséghez tartozik a “Carrier Settings Update” felugró ablak.

pontosan.

1 Like

Köszönöm mindenkinek, kezd összeállni a kép.
Még annyi, hogy amikor beszéltem a voda ügyfélszolgálatával, akkor kérdeztem, hogy hogyan fogunk értesülni, ha elérhető lesz a VoLTE, azt mondták, hogy kapni fogunk SMS-t róla és utána automatikusan elérhetővé válik (nyilván az általatok leírtak szerint).