Gyakori kérdések a magyar felhasználókat a napokban ért terhelések/zárolások kapcsán

Eredetileg itt jelent meg: Gyakori kérdések a magyar felhasználókat a napokban ért terhelések/zárolások kapcsán - Szifon.com

Június 26-án estétől legalább két napon át folyamatosan terhelések/zárolások érték a magyar Apple felhasználókat, amelyek általában korábban már levont előfizetési díjak összegei voltak, de gyakorlatilag mindenféle alap nélkül jelentek meg az érintettek számláin. Mivel az elején még teljesen ismeretlen volt a mögöttes ok, ezért sajnálatos módon az terjedt el a magyar médiában, hogy “megbolondult az…

Ajánlom az angol supportot. Tegnap 26 perces hívással (max 3 perc várakozás) el lett intézve két visszatérítés amiről jött is ma a pozitív jóváhagyás.

Sziasztok,
Reklamáltam és visszatérítést kértem a reportproblem oldalukon, érthetően leírva, hogy duplán vonták le a díjat, de mindezt csak az utolsó (jogos) terheléshez tudtam beírni.
Ennek eredményeként törölték a 200GB-os tárhelyemet a családi megosztásokkal együtt. Még csak a hónapfordulót sem várták meg.

Na most innen hogyan tovább? Ment minden a levesbe? Hogyan tudom visszaszerezni?

mivel az utolsó jogos terhelést reklamáltad meg, ezért azt vonták vissza.

most vagy felhívod a nemzetközi supportot vagy chatelsz velük angolul, vagy megvárod a hétfőt, és hívod a magyarokat, vagy pedig újból előfizetsz rá.

a korábbi téves terhelések/zárolások automatikusan rendeződni fognak maguktól, ahhoz nem kell tenned semmit.

Hányan járunk majd így. Egyelőre a chat lehetőséget sem találom.

Tanulságos volt. A fotók eredetije a felhőben volt

https://getsupport.apple.com/ > Subscriptions & Purchases > Unrecognized charge > Continue > legörgetsz a Contact opcióig, és ott kell lennie, hogy Chat illetve Call.

Nekem nem vontak pluszba semmit, érdekes…

Azért arra is kíváncsi lennék, hogy egy hónapokkal vagy évekkel ezelőtt lejárt, megszüntetett, letiltott vagy inaktivált kártyára érkező terhelést hogyan fogadhat el jogos igényként a bank/pénzintézet?

Nekem ami továbbra is rejtély:

  1. 2097-t vontak le, soha nem fizettem ennyit…
  2. a bank miért nem küldött értesítést?

Persze költői kérdések, mert a bank is kamuzni fog, és az Apple… háááát (ők is).

Mert semmi koze a kartyahoz. Amikor visszatero fizetesre adsz lehetoseget, akkor keletkezik egy token, ami nem a kartyahoz, hanem a kartya mogotti szamlahoz kapcsolodik. Kartyaletiltas eseten szoktak torolni a tokeneket, de lejart kartya eseten, “szerencsere” at szoktak kerulni az uj kartyara. Azert idezojeles a szerencsere, mert alapvetoen orulok, mert nem kell mindenhol, mindig atirni, viszont 10+ eve vagyom arra, hogy ezeket listazzak a netbank feluletek es tudjak ezek kozul torolgetni, en is, kezzel. Ezt egyebkent nem minden bank csinalja, pont ugy, ahogyan a cserekartya a lejart helyett is, van ahol egyezik a kartyaszam az elozovel, van ahol nem.

Esetedben biztos, hogy levonas volt es nem zarolas?


…és igen, vissza is kaptam, de ha nem írnak róla itt, észre se veszem!

(+az “Apple Pay”, vagyis a “Tárca” is szokott értesítést küldeni, most az se történt meg)

Most annyira visszavettek, hogy ami jár, azt se akarják levonni, pedig ilyenkor már régen náluk szokott pihenni az előfizu ára.

frissítettem a cikket az alábbiakkal a tokenizálás kapcsán:

Fontos kiemelni, hogy technikailag a legtöbb kereskedő ilyenkor nem magát a tényleges kártyaadatokat tárolja el a fizetési rendszerében, hanem egy úgynevezett recurring card payment token keletkezik náluk, ami gyakorlatilag egyenlő egy rendszeres bankkártyás terhelési felhatalmazással, és így az adott kereskedő/szolgáltató az ismétlődő terheléseket, ebben az esetben az egyes szolgáltatások havidíjait automatikusan, újabb külön megerősítés nélkül terhelni tudja a számlánkra. (Bár a kimenetelét tekintve ez hasonlít például a csoportos beszedési megbízáshoz, tehát az adott szolgáltató ennek köszönhetően ugyanúgy automatikusan beszedheti tőlünk az adott díjat, de itt technikailag másról van szó.)

A gond ezzel az, hogy ezeknek a tokeneknek (általában) nincs lejárata, és nem a kártyához, hanem magához a számlához, a számlatulajdonoshoz és a kereskedőhöz kötődnek. Ebből adódóan előfordulhat nem csak az, hogy egy már lejárt vagy megszüntetett kártyára is érkezhet terhelés/zárolás – de ugyanez teszi lehetővé azt is, hogy egy egyszer használatos virtuális kártyára is kaphassunk visszatérítést, ha mondjuk elmaradt egy rendezvény, amire korábban jegyet vettünk egy ilyen, egyszer használatos kártyával.

Itt még érdemes megemlíteni, hogy az általában az adott banktól függ, hogy 0 Ft-ra állított kártyás vásárlási limit esetén engedélyezik-e a recurring (ismétlődő) típusú terheléseket, mert előfordulhat, hogy igen, és a rendszer csak az egyszeri/azonnali (one-off) terheléseket korlátozza.

A jelenleg elérhető információk alapján a hazai bankok esetén semmilyen felületen nem lehet sem listázni, sem kezelni, hogy a számlánk esetén milyen szolgáltatók rendelkeznek rendszeres bankkártyás terhelési felhatalmazással. Ezzel kapcsolatban érdemes felvenni a kapcsolatot a bankunk bankkártyás biztonsági osztályával.

1 kedvelés

Mondjuk az, hogy a szerdai és csütörtöki botrány után a hazai bankok még pénteken is engedték az Apple-t garázdálkodni, erősen megkérdőjelezi a hazai bankrendszer biztonságát. Érdekes módon, ha valaki mondjuk tartozik valamelyik banknak, azonnal összezárnak, és semelyik másikban sem kap hitelt. Igaz, jelen esetben “csak” az ügyfelek pénze van veszélyben. Az MNB szerint egyébként a hazai bankoknak egy munkanapon belül vissza kell térítenie a nem üzleti ügyfelektől tévesen vagy engedély nélkül levont összegeket.
Az pedig nem igaz, hogy ez nem fordulhat elő akár a jövő héten is, hiszen már csütörtökön azt nyilatkozta az Apple (nekem teljesen mindegy, hogy a magyar vagy valamelyik másik ügyfélszolgálat, hiszen egy cég), hogy tudnak a problémáról, és már kezelik, ennek ellenére pénteken tovább fosztogattak. Tehát akár hétfőn folytathatják is.
Mellesleg az sem igaz, hogy korábbi beragadt levonásokat ismételtek. Nekem három olyan összeget vontak le, amilyen összegű előfizetésem nem volt.
Véleményem szerint azért nem tesz ki semmilyen közleményt az Apple, mert el akarják tussolni az ügyet. Szerintem valaki találomra elkezdett leemelgetni pénzeket egy régebbi adatbázis alapján, és azért pont a magyaroktól, mert rólunk úgy tudja, hogy jól tűrjük a lopást. Mondjuk az biztos, hogy ha ugyanez a franciáknál történik, már első nap tömegek rohanták volna le az Apple képviseletet, nem hogy három napig zavartalanul lopkodhat az Apple.

Milyen osszegeket vontak toled? Evekkel ezelott sem volt annyi osszegben semmid? App vasarlas? In-App vasarlas? Barmilyen elofizu, akar in-app is?

Az is jellemző, hogy nálunk egyszem telefonon kívül semmilyen elérhetősége nincs a magyar Apple képviseletnek. Se cím, se email, se normális reklamációs felület. Mert az nem normális, hogy reklamáció esetén csak az előzményekben található tranzakciók összegét lehet visszakérni. Például a mostani lopássorozat nem szerepel ezen a listán, tehát nem kérhető vissza. Na pont emiatt nem hiszem, hogy az Apple kérés nélkül visszautalja a pénzt. Ha nem szerepel az előzményekben, honnan tudja, hogy kinek és mennyit kell utalni? Ha viszont van erről listájuk, amiért nem szerepel az előzményekben? Talán mert akkor bizonyítani lehetne?
A magyar képviseletről pedig csak annyit, hogy egy jellemtelen, hazug banda! A telefonközpontjuk pénteken egész nap (!!) azt mondogatta, miután néhányszor ide-oda kapcsolgatott, hogy csak 8-17-ig vannak nyitva. Hangsúlyozom napközben, vagyis a nyitvatartási időben! Vagyis hülyének nézték a jogosan reklamálni kívánókat.
Tehetik mindezt azért, mert Magyarországon az elmúlt évtizedben sikerült teljesen felszámolni a fogyasztóvédelmet, sok más egyéb mellett. Emiatt meri megtenni az Apple azt, hogy sorozatosan meglopja az embereket (mellesleg büntetlenül), nem tart fenn normális képviseletet (pedig elvileg törvény kötelezné rá), és nem nyilatkozik nyilvánvaló törvénysértés esetén.
Na, de mi magyarok ezt is elviseljük bólogatva, sőt még kitalálunk magyarázatot is a megmagyarázhatatlanra, mint a “technikai probléma” vagy a “túlterhelt ügyfélszolgálat”, holott a valóság az, hogy vagy az Apple lop, vagy takargatja azt, aki ezt teszi.

Nem értem, Te ezeket komolyan is gondolod? :thinking:

mert nem KELL visszakérni, hanem AUTOMATIKUSAN visszatérítésre kerül. elolvastad egyáltalán a fenti cikket, illetve bármelyiket erről az esetről? mindegyikben többször is le van írva, hogy minden ilyen terhelés jóvírásra, minden zárolás pedig feloldásra kerül automatikusan mindenkinél, akit érintett.

a zárolt összeg nem hagyta el a számládat, ezért az nem jelenik meg terhelésként, és emiatt nem is látszik az Apple-nél terhelésként az előzményekben.

ez folyamatosan és minden érintettnél éppen megtörténik…

a terheléseket látják. a zárolások nem szerepelnek az előzményekben, mert nem terhelések, de a bankoknál az Apple kérte minden, tőlük indult zárolás feloldását.

mivel minden érintett ostromolta az adott vonalat, ezért bármi előfordulhatott, a rendszer nem volt felkészítve ilyen mennyiségű hívásra. mégis többen tudtak velük beszélni ettől függetlenül.

milyen sorozatos meglopásról beszélsz? a terheléseket visszautalták illetve utalják folyamatosan, a zárolásokat pedig feloldatják. senki pénzét nem teszik zsebre.

visszakapod a tévesen érkezett terhelés összegét, illetve feloldják a zárolást. egy lopás esetén nem kapsz vissza senkitől semmit.

anno a Greenpeace az Andrássy iSTYLE előtt tüntetett, szerintük az volt az Apple képviselete, de ott hiába tüntetnél. legközelebb mondjuk Bécsben van Apple Store, de az sem lesz képviselet.

Miért, te elhiszed, hogy ez egy “technikai probléma”? Egyrészt hogyhogy csak a magyarok pénzét lopkodják? Másrészt, egy több milliárd dollár forgalmú cégnél szerinted tényleg előfordulhat olyan malőr, hogy három napig fosztogatnak. És szerinted például egy amerikai, német, francia vagy mondjuk olasz felhasználó beérné egy olyan (másodkézből elhangzó, vagyis hallottam valakitől aki látott…) magyarázatot, amit itt sokan készpénznek vesznek. És szerinted a fenti felhasználók elhinnének egy szintén valaki által mesélt ígéretet, hogy majd egyszer az Apple talán visszatéríti az ellopott pénzt?
Tudod világ fejlettebb felén az emberek még úgy gondolják, hogy egy ilyen lopássorozat után, amikor a tolvaj cég lebukik, minimum kiad egy nyilatkozatot, amiben kifejti, hogy ki és miben hibázott és milyen következményei lesznek az elkövetett hibának. Valamint azonnal visszaadja a pénz és minimum elnézést kér. De főleg nem sunnyog és zárkózik el arrogánsan a jogosan reklamáló ügyfelektől. Ezt csak Magyarországon merik és lehet megtenni.